Tetoválás segítheti a cukorbetegek mindennapjait

Czipperer Dia, 2015. január 24. 09:21

A cukorbetegek számára találtak fel egy új, fájdalommentes megoldást amerikai kutatók. A tetoválásnak tűnő tapasz folyamatosan figyeli az illető vércukorszintjét.

A cukorbetegek élete nem könnyű. A vércukorszint folyamatos méréséhez kell szúrni az ujjbegyet… a többit már ismerjük. De a 21. században miért ne lehetne fájdalommentesek és kevesebb macerával járó módja a vércukorszint mérésének? 

 

Úgy tűnik, a hagyományos módszerek hamarosan a kukában végezhetik, legalábbis az új kezdeményezéseket tekintve. Tavaly a Google jelentette be, hogy egy olyan kontaktlencsén dolgozik, mely az illető könnyéből képes megállapítani a glükóz szintet. Most pedig ismét egy új találmány ütötte fel a fejét, amely még ennél is egyszerűbb megoldást kínál. 

 

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatója, Amay Bandodkar egy egészen új módszert fejlesztett ki a vércukorszint nyomon követésére. A nanomérnök szakember egy rugalmas, hajlékony szenzort alkotott meg, amely enyhe elektromos áramot használva képes megmérni a vércukorszintet.  


Használata pedig roppant egyszerű. Olyan, mintha egy matrica vagy egy tetoválás lenne, amelyet csak fel kell helyezni az illető karjára. Nem kell tehát szúrkálni magukat az embereknek, amit sokan meg sem tesznek, ezzel komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat.
 

 

Az eszköz viselése tehát fájdalommentes és könnyen cserélhető. Egy tapasz pedig akár egy teljes napot is kibír. Ráadásul nem is túl drága, mindössze néhány centbe kerül. A megoldás különlegessége továbbá, hogy a Bluetooth képességnek köszönhetően – melynek révén összekapcsolható egy mobileszközzel – az adatokat közvetlenül a doktornak is lehet küldeni, illetve felhőben is tárolhatók. 


A tetoválást már hét egészséges páciensen tesztelték, a csapat pedig már eredményeiről is beszámolt. A tesztalanyok 20 és 40 év közötti férfiak voltak. Reményeik szerint a jövőben más területeken is hasznát veszik majd a megoldásnak, vagyis segítségével más anyagokat, mint például metabolitok, gyógyszerek, drogok stb. – is kimutathatók lesznek a vérből.

 

Forrás: Mashable.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09