A felhasználók negyede nincs tisztában a mobilos fenyegetések súlyával

forrás: Prím Online, 2015. március 26. 10:21

A mobilhasználók alábecsülik készülékükben rejlő veszélyek nagyságát. Még mindig keveset tudnak a rosszindulatú mobilos programokról és az okozott károkról. Ez a fajta hiányosság pedig könnyedén a kiberbűnözök malmára hajthatja a vizet.

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felméréséből kiderült, hogy az androidos okostelefonok mindössze 47-, és az androidos tabletek 61 százaléka védett vírusirtó programmal, míg ezen okostelefonok 26-, és a táblagépek 43 százalékán még jelszavas védelem sincs. A felhasználók kockázatos magatartása talán abból fakad, hogy 27 százalékuk nincs tisztában a mobil eszközöket fenyegető kiberveszélyek létezésével, míg 26 százalékuk bár tud róluk, mégsem aggódik emiatt.

 

A helyzetet súlyosbítja, hogy a védelem nélküli androidos telefonok 18 százaléka pontosan azokat az információkat tartalmazza, amelyekre a támadók leginkább ki vannak hegyezve: bankkártyák PIN kódjai, online banki rendszerekhez való belépési jelszavak vagy más pénzügyi adatok. Míg a megkérdezettek 24 százaléka a közösségi oldalakhoz, magán-, és céges levelezéshez, VPN-hez és más érzékeny forrásokhoz tartozó jelszavait is a készülékén tárolja.

 

A felmérés alapján az Androidot használók több online veszéllyel találkoznak, mint a Windows rendszerű eszközök tulajdonosai*. Utóbbiak többet is tudnak a veszélyekről, és 10-ből 9 esetben védik is az eszközeiket. A felmérés felfedte, hogy a vizsgált 12 hónapos időszakban az androidos okostelefont használók 41-, míg a táblagépet használók 24 százaléka szembesült rosszindulatú alkalmazással. Míg az okostelefont használók 18-, illetve a tablet használók 24 százalékának törték fel az online fiókját. A különböző rendszerek készülékeire mért összesített adatok a következőképp alakultak: 31 százalék (rosszindulatú alkalmazások), 14 százalék (online szolgáltatás fiókjának feltörése), 43 százalék (pénzügyi adatokat célzó kibertámadások) – vagyis jelentősen alacsonyabbak, mint a csak androidos eszközökre vonatkozó adatok.


 

 

 

Kaspersky Internet Security for Android megvédi az androidos eszközöket az ismert, és az újonnan felbukkanó mobilos fenyegetésektől is. A malware-, és az adathalászat elleni védelmen felül tartalmaz lopás-elleni technológiát is. Ez a megoldás nincs jelentős hatással sem az operációs rendszer teljesítményére, sem pedig az akkumulátor élettartamára.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy működik ez a program élesben, olvasd el a róla írt tesztünket a Letöltés blogon.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17