Elindult az ELDORADO könyvtári e-dokumentumküldő rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 30. 09:23

Már a közönség számára is elérhető az eldorado.oszk.hu címen az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO), amely a magyarországi könyvtárak könyvállományának és a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetővé teszi.

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ELDORADO alapvetően változtatja majd meg könyvtárhasználati szokásokat, a könyvtárról alkotott fogalmakat. Ma az írott információ elképesztő mennyisége áll rendelkezésre, de az olvasás teret veszít a szabadidős tevékenységekkel szemben - emelte ki a főigazgató, majd figyelmeztetett: "ha az olvasók átköltöztek a virtuális térbe, a könyvtárnak követnie kell őket".
 

Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója elmondta, az Országos Dokumentumellátó Rendszer és a Magyar Országos Közös Katalógus után az ELDORADO harmadik lábként épül be az elektronikus dokumentumszolgáltatás rendszerébe. A szolgáltatás egy bevezető szakasszal indul el szerdán, majd több lépcsőn keresztül válik teljesen elérhetővé - jegyezte meg. Mint hozzátette, a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a nyomtatott formában elérhető dokumentumok digitalizálását térítésmentesen lehessen megrendelni, igénybevételéhez pedig könyvtári tagság sem szükséges.

 


 

Dancs Szabolcs, az ELDORADO projekt vezetője szerint a kétéves fejlesztés során létrehozott szolgáltatás legfőbb erénye, hogy lehetőséget ad a szerzői jog által védett tartalmak jogtiszta hozzáféréséhez, mivel része egy jogi modul, és a legális felhasználást a digitális jogkezelési technológia garantálja. Az OSZK-ban továbbá egy szerzői jogi munkacsoport is foglalkozik a jogosultak felkutatásával - fűzte hozzá.
 

A projektvezető elárulta: együttműködésbe kezdenek az alicantei székhelyű Belső Piaci Harmonizációs Hivatallal; a projekt célja, hogy az ELDORADO és a nemzetközi árvamű-nyilvántartás összekapcsolása automatikus adatcserét tegyen lehetővé a két rendszer között.

 

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kulcsszavak: könyvtár e-könyv

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59