Intenzíven zajlik az internet megtisztítása Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 19. 08:33

Már csaknem 15 ezer, online bűncselekménnyel gyanúsított személyt vettek őrizetbe és több mint 190 ezer törvénytelen tartalmat töröltek a kínai hatóságok annak a kampánynak a keretében, amelyet az "online bűncselekmények" elleni fellépés jegyében indítottak júliusban - számolt be a közbiztonsági minisztérium.

A fél éven át tartó intenzív ellenőrzés a tárca szerint elsősorban az erőszakkal, a pornográfiával és a szerencsejátékokkal kapcsolatos törvénytelen tartalmakat veszi célba, de az internetes bűnözés, a vállalatok, a bankok és a kormányzati weboldalak elleni hackertámadások, az internetes csalások, a személyes adatokkal való visszaélések és más pénzügyi bűncselekmények ellen is fellép.
 

A kampány során eddig több mint 7400 ügyben indítottak nyomozást és számos internetszolgáltatót, reklámügynökséget függesztettek fel.
 

Nem ez az első intézkedés, amelyet Peking az online tevékenység szigorúbb ellenőrzése céljából hozott. Augusztus elején a közbiztonsági tárca arról adott hírt, hogy rendőri egységeket vetnek be nagy internetszolgáltatókhoz, hogy ily módon "még gyorsabb választ adhassanak az online bűnözésre". Feladatuk közé tartozik az interneten keringő valótlan hírek, a terrorizmussal, vallási szélsőségességgel kapcsolatos tartalmak kiszűrése, terjesztésük megakadályozása.
 

A hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban a tiencsini robbanásokkal kapcsolatos vegyi anyagokról, az okozott kárról, a halottak számáról és sok egyébről valótlan, pánikkeltő információk, híresztelések jelentek meg az interneten, aminek következtében legalább 50 weblap működését felfüggesztették vagy beszüntették. A közösségi médiában összesen 360 fiókot blokkoltak.
 

Kínában rendkívül sok, a kormányzatot bíráló bejegyzés olvasható internetes fórumokon, blogokon. A hatóságok igen határozottan lépnek fel a másként gondolkodók mozgósító erejű felhívásai, a demonstrációk szervezését szolgáló bejegyzések vagy a kommunista párt vezető szerepét megkérdőjelező, azt aláásó vélemények ellen.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei bemutatta 40 százalékkal hatékonyabb energiatároló rendszerét

Új, hatékonyabb energiatárolási rendszerrel frissítette termékkínálatát a Huawei Technologies. A napelemes háztartási méretű kiserőműbe (HMKE) csatlakoztatható energiatároló rendszer az eddiginél 40 százalékkal több energia leadására képes a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően, így ideális lakossági célú felhasználásra. A tárolókapacitás rugalmasan növelhető akár 20,7 kWh-ig, párhuzamos üzemeltetéssel pedig 82,8 kWh-ig. A gyártó Bécsben mutatta be az új megoldást, amely várhatóan szeptemberben már elérhető lesz a magyar piacon is.

2024. április 12. 18:50

Itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derült ki egy friss országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés alapján a különböző generációk sokszor más jelentést tulajdonítanak egy-egy hangulatjelnek: a mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack? Most segítünk megfejteni az emoji-használat különbségeinek okait.

2024. április 12. 16:54

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09