Obama egymilliárd dolláros digitális elnöki könyvtárat tervez

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 19. 10:24

Visszavonulása után egymilliárd dolláros, a legmodernebb technikai eszközökre támaszkodó, digitalizált könyvtárat kíván létrehozni örökségképpen Barack Obama elnök, aki a potenciális szilíciumvölgyi és hollywoodi adományozókkal már meg is kezdte a tárgyalásokat - írta online kiadásában a The Washington Post.

A lap szerint ez az összeg éppen a duplája annak, mint amennyit George W. Bush gyűjtött össze a saját dallasi elnöki könyvtárára. Obama ugyanis nem akar úgy járni, mint Bill Clinton, akinek az eredetileg összegyűjtött pénzből csak az épületet sikerült felhúzatnia Little Rockban, azután további szponzorok után kellett néznie.
 

A jelenlegi elnök tanácsadói szerint a cél legkevesebb 800 millió dollár összegyűjtése. A folyamat alig egy héttel azután kezdődött el, hogy az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét 2012-ben újraválasztották, a Lincoln című film fehér házi vetítésén, amelyen jelen volt a címszereplő, Daniel Day-Lewis és a rendező, Steven Spielberg is.

 


 

Spielberg megigézte akkor az elnököt azzal, ahogy arról beszélt, hogyan lehet a modern technikát narratívák előadására felhasználni. Az erről és Obama történelmi örökségéről folytatott beszélgetések ezután is folytatódtak, ám az adománygyűjtés várhatóan csak azt követően kapcsol majd csúcsüzemmódba, hogy Obama 2017 januárjában kiköltözik a Fehér Házból.
 

A lap forrásai szerint Obama leendő könyvtárának és alapítványának munkája egyebek között olyan, az elnöksége alatt is jelentős hangsúllyal szereplő kérdésekre fog összpontosítani, mint az egészségügy, a társadalmi különbségek elmélyülése és a klímaváltozás elleni harc, valamint a "fajok" közötti viszony javítása, a büntető igazságszolgáltatás reformja, valamint az iráni megállapodással és a kubai nyitással megalapozott külpolitikai irány.
 

A The Washington Post szerint a könyvtár tervezőjének kiválasztási folyamata még augusztusban megkezdődik azzal, hogy az alapítvány ajánlatokat kér be potenciális kivitelezőktől.
 

Az elnöknek lesz egy hivatala a chicagói könyvtárban, de feltehetően a Columbia Egyetem campusán is, ahol 1983-ban végzett. Az Obama család ugyanakkor vélhetően egy darabig Washingtonban marad majd, amíg az "első házaspár" kisebbik lánya, a jelenleg 14 éves Sasha be nem fejezi a középiskolát.
 

Obama egyik volt fehér házi tanácsadója, David Plouffe szerint az elnök tiszteletben tartja hivatali elődje, az ifjabb Bush döntését, hogy a visszavonulása után ritkán mutatkozik nyilvánosan, ugyanakkor csodálattal adózik, ahogy Bill Clinton az ismertségét a céljai elérésére felhasználja. Plouffe úgy vélekedett, hogy Obama feltehetően ötvözni fogja a két magatartásformát.
 

A lap Obama terveivel kapcsolatban idézte az elnöknek a Tumblr weboldalra egy tavaly feltöltött interjúját, amelyben arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni 10 év múlva így válaszolt: "Nem terveztem 10 évre előre. Azt tudom, hogy mit teszek majd azután, hogy a következő elnök leteszi a hivatali esküt. A tengerparton leszek valahol, egy kókuszdióból iszogatva."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59