Programozás-oktatás lányoknak élményalapon

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 20. 13:34

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az oktatásban, az egészségügyben, a vendéglátásban, a kereskedelemben és a pénzügyben a legnagyobb a nők számaránya, miközben a mezőgazdaságban, az energiaellátásban és az információ-kommunikáció területén még mindig 30 százalék alatti. Ma azonban már egyre több oktatási szervezet helyez hangsúlyt a fiatal lányok informatikai, technológiai képzésére, és a mérnökképzésben is egyre több nő tűnik fel.

Az idén is több nő jelentkezett a felsőoktatásba, mint férfi – derül ki a felvi.hu idei gyorsjelentéséből: mint jelzik, a jelentkezők 55 százaléka nő, 45 százaléka férfi volt. A nők  főleg a felsőoktatási szakképzésen (65 százalék) és az osztatlan képzéseken (61 százalék) tanulnak többen, az alapképzések a leginkább kiegyenlítettek a nemek tekintetében.

Egyre inkább felismerik a fiatal lányok képzésének fontosságát a férfiasnak mondott szakmákban is. Így van ez az IT-szektorral, amelyben ma már több oktatási program közül választhatnak azok a fiatal lányok, akik e szakmát szeretnék megtanulni.

 „Iskolánkban, a Skoolban kizárólag lányok oktatása zajlik. Elsősorban érdeklődésfelkeltő foglalkozásokat tartunk a lányoknak, olyan programokon keresztül tanulják meg a programozás alapjait, mint például a Scratch, ami egy élményalapú programozói környezet, és amellyel saját játékot tudnak fejleszteni” - mondta a hirado.hu-nak Major Zsófi, a Skool társalapítója. Hozzátette: céljuk, hogy felkeltsék a fiatal lányok érdeklődését.

„Az egynapos programokon nem mély programozói tudást kapnak, hanem az a cél, hogy sikerélményük legyen. A programokkal olyan egyéb 'soft skill' birtokába is kerülhetnek, mint az önbizalom-növelés, a prezentációs technikák, a csapatmunka. A programban a lányokat női fejlesztőkkel kötjük össze, ezáltal még inkább inspiráljuk őket”
– mondta el Major Zsófi. Kiemelte: "20 év múlva sok olyan szakma lesz, amelyhez technológiai tudás kell, ezért fontos, hogy a lányok ne maradjanak ki ebből. „A sok előítélet, társadalmi nyomás miatt a lányok azt hihetik, nem nekik való szakma, pedig nekik is való” – hangoztatta.

A Skool program több mint 1 évvel ezelőtt indult, azóta a cég 20 partnercéggel dolgozott már együtt, közülük több mint 10-zel (például a Prezivel, az NNG-vel, az Ericcsonnal, a Morgen Stanleyvel, a Google-lal vagy a Facebook-kal) folyamatos és rendszeres a kapcsolat.

„A foglalkozások nagy részét az irodákban tartjuk, mivel szeretnénk megmutatni nekik, hogy ha a technológiában gondolkodnak a jövőjüket tekintve, milyenek a munkakörülmények. Bevonjuk a partner támogatócégeket szakmai szempontból, sok esetben a támogatott cégek munkavállalói mentorálják a lányokat. Összesen 15 lány tud együtt dolgozni, akik mellett van egy instruktor, és emellett 5-6 mentorral is dolgoznak. A gyerekek gyorsan tudnak haladni és tanulni” - mondta Major Zsófi.

A társalapító elmondta, a gyerekek nagyon szeretik a légkört, hiszen más, mint az iskolai rendszer: itt tegezik egymást a senior programozó mentorokkal, akik ráadásul a lányok szemében sokszor „szuperhősök”, jó a hangulat, és ez a fejlesztőknek is nagy élmény, hiszen jóleső érzés átadni valamit a gyerekeknek abból, amit nap mint nap csinálnak.

Major Zsófi elmondta: szerinte a szakmát sosem lehet elég korán elkezdeni, és sosem lehet túl későn sem. „A programozáshoz lelkesedés, nyitottság és szorgalom kell, ha ezek megvannak, bárkiből lehet programozó” - összegezte.

A társalapító utalt rá, hogy Magyarországon vannak már felnőttképzések - ilyen például a Code Cool -, amelyben fiatal felnőtteket képeznek át mindösszesen 18 hónap alatt.

„Az egyik lány anyukája a Skool program hatására otthon, egyedül kezdett Python programozást tanulni, és még az is lehet, egyszer majd szakmát vált” – mesélte Major Zsófi, aki úgy látja, óriási hiány van a programozó szakmában, ezért jó, ha a gyerekek minél korábban elkezdik.

„A Skool 10-18 évesekkel dolgozik, de más országban már óvodás korban próbálnak olyan játékot bevinni, ami a programozás alapjait tanítja meg nekik. Olyan világban élünk, ami digitalizálódik, 20 év múlva pedig ugyanolyan fontos lesz a programozás, mint az írás-olvasás. Sok szülő azt gondolja, hogy nem jó, ha a gép előtt ül a gyerek, de az is fontos, ha már így van, tanuljon meg alkotni rajta” – mondta a Skool társalapítója.

Egyre több a kutatónő is

Bár a férfiak még mindig túlreprezentáltak a tudomány területén és az intézményvezetők körében, a statisztikák mégis kedvező folyamatok elindulását mutatják az elmúlt években hazánkban - közölte az MTA. Mint írják, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának jelentése szerint egyre több a tudományos fokozattal rendelkező kutatónő, az esélyegyenlőségi tervet alkalmazó kutatási intézmények arányában pedig az uniós átlagot is meghaladó növekedés indult.

Négy év alatt megduplázódott Magyarországon a vezető pozícióban lévő nők aránya: a 2010-es 9 százalék 2014-re 17 százalékra emelkedett. A nők arányszáma ezenkívül emelkedik a PhD-fokozatot szerzett kutatók körében is, és egyre több kutatónő tevékenykedik a természettudományok területén – hívja fel a figyelmet az MTA.

Már több területen is kiegyenlített a nemek aránya - így például a társadalom és bölcsészettudományok területén -, sőt a neveléstudományban a fokozatot szerzett nők száma még magasabb is a férfiakénál.

A természet- és agrártudományokban még mindig többségében férfiak dolgoznak, de a nők aránya e területeken is folyamatosan növekszik. A fizikában, matematikában és a mérnöki tudományokban azonban még mindig kevés a fokozatot szerzett kutatónő – rögzíti az MTA.

 

forrás: KA/hirado.hu

Kulcsszavak: nők programozás oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50