Egyedülálló tudástár halmozottan sérültek mobileszköz használatához

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 24. 16:41

Az informatika és a mobiltechnológia képes a mozgás- és beszédképtelen gyermekek számára megnyitni a világot, lehetővé tenni a kommunikációt, a tanulást, sőt, a későbbiek során akár a munkavégzést is. Magyarországon elsőként Miksztai-Réthey Brigitta, a Vodafone Főállású Angyala dolgozta ki és gyűjtötte össze a számítógépek és mobileszközök használatának elsajátításához szükséges fejlesztő játékokat és oktatási segédanyagokat.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, több mint száz fejlesztő játékot és oktatási segédanyagot tartalmazó weboldalt a „Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához” program keretén belül hozta létre Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje. A Bliss Alapítvány és az ELTE Informatikai Karának közreműködésével indított program célja, hogy segítséget nyújtson a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok számára a kommunikáció képességének elsajátításához. A projekt sikerét bizonyítja az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral szeptemberben elindított együttműködés, amelynek köszönhetően a hazai gyógypedagógus képzésben még idén megkezdődik az információs kommunikációs technológia (IKT) pedagógiai célú felhasználásának módszertani oktatása.

 


Az immár egy éve tartó munka során Brigitta a Bliss Alapítvány növendékeivel a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat elsajátításához készített és gyűjtött össze olyan ingyenes segédanyagokat, amelyek a szülők, pedagógusok által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek. A honlapon az ELTE Informatikai Karával közösen kifejlesztett Mousense (fejegér, azaz fejmozgással irányítható számítógép), illetve egyéb egérkiváltók és érintőképernyők használatának elsajátítását elősegítő anyagok mellett számtalan, témakörönként csoportosított számítógépes illetve mobilos fejlesztő játék is megtalálható, és a linkek mellett a szülők és pedagógusok gyakorlati tanácsokat, ötleteket, javaslatokat is olvashatnak.


A játékok és fejlesztő alkalmazások egy része az ELTE Informatikai Kar és a Bliss Alapítvány együttműködésének köszönhetően saját fejlesztésű. A másik csoportba az interneten elérhető, oktatási célokra alkalmas, ingyenes online játékok gyűjteménye tartozik. A legkülönlegesebb valószínűleg mégis a harmadik csoport. Az ún. Mentormodell Program keretén belül az elmúlt évben hat súlyosan, halmozottan fogyatékos mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőtt növendéket képeztek ki iskoláskorú társaik segítésére. A kifejezetten a mentorok számára készített demonstrációs videók segítségével a fiatalok először elsajátították a különféle számítógépes programok (MovieMaker, Photo Story, Audacity stb.), kezelését, majd saját maguk készítettek oktatási segédanyagokat a kisebb gyermekek számára. A weboldalon jelenleg 65, a mentorprogram keretén belül létrehozott segédanyag található, számuk azonban napról-napra nő. A Programnak köszönhetően a gyermekek színes és élvezetes, valóban motiváló tananyagokat használhatnak, a fiatal mentorok pedig átélhetik a munka örömét, és életükben először végezhetnek olyan feladatot, amelyért cserébe fizetést kapnak.

 


A speciális tananyagcsomag nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg, vagy speciális nevelési igényű gyermek és fiatal számára is lehetővé teszi, hogy képessé váljon a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére. Nem véletlen, hogy több, értelmi sérült, mozgássérült vagy autista gyermekekkel foglalkozó intézmény – köztük a Csillagház Általános Iskola, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény és Kollégium, illetve a Dió Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon – is élénken érdeklődik a módszer iránt. Az egyik legfőbb sikert mégis az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral való együttműködés jelenti Brigitta és a Program számára.


„Miksztai-Réthey Brigitta számítógépes fejlesztőpedagógiával, illetve a segítő, ún. augmentatív és alternatív kommunikáció módszereivel kapcsolatos kutatómunkája és tevékenysége nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, így egyetemünk felkérte arra, hogy szeptembertől tanársegédként rendszeresen tartson előadásokat hallgatóinknak alapozó, és szakirányú kurzusokon egyaránt.„– mondta dr. Márkus Eszter főiskolai docens, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatásért felelős dékán-helyettese.


A program és a honlap iránt nemzetközi szinten is jelentős érdeklődés mutatkozik. Brigitta felkérést kapott az idén októberben, Moldova fővárosában, Kisinyovban rendezendő Kelet és Közép-Európai Alternatív és Augmentatív konferencián való előadásra, ahol a számítógép és a mobiltechnológia AAK eszközként való használatának előnyeit mutatja majd be.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09