Egyedülálló tudástár halmozottan sérültek mobileszköz használatához

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 24. 16:41

Az informatika és a mobiltechnológia képes a mozgás- és beszédképtelen gyermekek számára megnyitni a világot, lehetővé tenni a kommunikációt, a tanulást, sőt, a későbbiek során akár a munkavégzést is. Magyarországon elsőként Miksztai-Réthey Brigitta, a Vodafone Főállású Angyala dolgozta ki és gyűjtötte össze a számítógépek és mobileszközök használatának elsajátításához szükséges fejlesztő játékokat és oktatási segédanyagokat.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, több mint száz fejlesztő játékot és oktatási segédanyagot tartalmazó weboldalt a „Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához” program keretén belül hozta létre Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE informatika karának tanársegédje. A Bliss Alapítvány és az ELTE Informatikai Karának közreműködésével indított program célja, hogy segítséget nyújtson a súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok számára a kommunikáció képességének elsajátításához. A projekt sikerét bizonyítja az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral szeptemberben elindított együttműködés, amelynek köszönhetően a hazai gyógypedagógus képzésben még idén megkezdődik az információs kommunikációs technológia (IKT) pedagógiai célú felhasználásának módszertani oktatása.

 


Az immár egy éve tartó munka során Brigitta a Bliss Alapítvány növendékeivel a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat elsajátításához készített és gyűjtött össze olyan ingyenes segédanyagokat, amelyek a szülők, pedagógusok által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek. A honlapon az ELTE Informatikai Karával közösen kifejlesztett Mousense (fejegér, azaz fejmozgással irányítható számítógép), illetve egyéb egérkiváltók és érintőképernyők használatának elsajátítását elősegítő anyagok mellett számtalan, témakörönként csoportosított számítógépes illetve mobilos fejlesztő játék is megtalálható, és a linkek mellett a szülők és pedagógusok gyakorlati tanácsokat, ötleteket, javaslatokat is olvashatnak.


A játékok és fejlesztő alkalmazások egy része az ELTE Informatikai Kar és a Bliss Alapítvány együttműködésének köszönhetően saját fejlesztésű. A másik csoportba az interneten elérhető, oktatási célokra alkalmas, ingyenes online játékok gyűjteménye tartozik. A legkülönlegesebb valószínűleg mégis a harmadik csoport. Az ún. Mentormodell Program keretén belül az elmúlt évben hat súlyosan, halmozottan fogyatékos mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőtt növendéket képeztek ki iskoláskorú társaik segítésére. A kifejezetten a mentorok számára készített demonstrációs videók segítségével a fiatalok először elsajátították a különféle számítógépes programok (MovieMaker, Photo Story, Audacity stb.), kezelését, majd saját maguk készítettek oktatási segédanyagokat a kisebb gyermekek számára. A weboldalon jelenleg 65, a mentorprogram keretén belül létrehozott segédanyag található, számuk azonban napról-napra nő. A Programnak köszönhetően a gyermekek színes és élvezetes, valóban motiváló tananyagokat használhatnak, a fiatal mentorok pedig átélhetik a munka örömét, és életükben először végezhetnek olyan feladatot, amelyért cserébe fizetést kapnak.

 


A speciális tananyagcsomag nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg, vagy speciális nevelési igényű gyermek és fiatal számára is lehetővé teszi, hogy képessé váljon a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére. Nem véletlen, hogy több, értelmi sérült, mozgássérült vagy autista gyermekekkel foglalkozó intézmény – köztük a Csillagház Általános Iskola, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény és Kollégium, illetve a Dió Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon – is élénken érdeklődik a módszer iránt. Az egyik legfőbb sikert mégis az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral való együttműködés jelenti Brigitta és a Program számára.


„Miksztai-Réthey Brigitta számítógépes fejlesztőpedagógiával, illetve a segítő, ún. augmentatív és alternatív kommunikáció módszereivel kapcsolatos kutatómunkája és tevékenysége nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, így egyetemünk felkérte arra, hogy szeptembertől tanársegédként rendszeresen tartson előadásokat hallgatóinknak alapozó, és szakirányú kurzusokon egyaránt.„– mondta dr. Márkus Eszter főiskolai docens, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatásért felelős dékán-helyettese.


A program és a honlap iránt nemzetközi szinten is jelentős érdeklődés mutatkozik. Brigitta felkérést kapott az idén októberben, Moldova fővárosában, Kisinyovban rendezendő Kelet és Közép-Európai Alternatív és Augmentatív konferencián való előadásra, ahol a számítógép és a mobiltechnológia AAK eszközként való használatának előnyeit mutatja majd be.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a realme 8 5G okostelefon

Az 5G okostelefonok térnyerése mellett elkötelezett realme bemutatta a  realme 8 5G modellt, mely új szintre emeli a piacon elérhető 5G-s modellek palettáját. A Dimensity 700-as 5G processzor először jelenik meg ebben az ár szegmensben, így mostantól innen sem hiányzik majd a rendkívüli, 5G-s adatátviteli sebesség. 

2021. május 15. 17:11

Világhírű előadókkal inspirálja a kkv-kat a Vodafone

A Vodafone Business ötnapos rendezvényt szervez #ThoseWhoDare címmel, amelyen harminc szemléletformáló vállalkozó és vezető osztja meg merész történeteiket, hogy ezáltal inspirálják az európai kis- és középvállalkozásokat a felépülésre, úttörő gondolkodásra és növekedésre. Az online rendezvénysorozat május 17-től 5 napon át tart, ezalatt napi 1 órában, 11-12 óra között hallgathatják meg az angol nyelvű előadásokat az érdeklődők.

2021. május 15. 14:59

Új trendek a digitális dolgozói képzésekben

A cégek felgyorsult digitális átállása magával hozta az online dolgozói képzések széles skáláját. Ahhoz azonban, hogy ezek hatékonyak legyenek, tisztában kell lenni a különféle módszerek sajátosságaival, korlátaival és lehetőségeivel is. Az eltérő technikák kombinálására ad lehetőséget a blended learning, azaz kombinált tanulás, ami a különböző módszerek eltérő előnyeit ötvözi, míg a mikrotanulás a tananyag könnyebb, a Z generáció digitális igényeihez is passzoló elsajátítását segíti – tájékoztatott a K&H HR vezetője.

2021. május 15. 12:47

Hogyan segítheti a robotika a KKV-k értékláncainak fejlesztését?

Együttműködő robotokat legnagyobb számban gyártóvállalatok alkalmaznak, és ennek bizony jó oka van. Méretüknek és rugalmasságuknak köszönhetően ideális megoldásnak bizonyulnak számos folyamat automatizálására, melynek eredménye, hogy a vállalatok – méretüktől függetlenül – növelhetik termelékenységüket, emelhetik a minőséget és gyorsan reagálhatnak a változó ügyféligényekre.

2021. május 15. 10:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35