Robotrekord született a Kutatók Éjszakáján az Ericssonban

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 28. 08:37

Az Ericsson a Kutatók Éjszakájának legnagyobb vállalati támogatójaként az idén hatodik alkalommal vett részt a rendezvénysorozaton, és a vállalat ebben az évben is egy komoly akcióba kezdett a természettudománzokat és a mérnöki pályát népszerűsítendő. A cég az idei rekordszámú programja között útjára bocsátotta az Ericsson  Roboskicc Challenge-et, amelyben több száz rezgő, forgó, ugráló, mozgó, és természetesen rajzoló robotot épített a közönség segítségével. A robotok végül megdöntötték a legnagyobb robotok által rajzolt kép és az egy négyzetméterre jutó robot (12,5 robot/m2) rekordját is.

Az esemény célja az volt, hogy bebizonyítsák, a tudomány mindenkié, hiszen a legegyszerűbb robotokat óvodás kortól kezdve bárki megépíthette, míg a legfejlettebb egyetemi projektekben a hálózati technológiákat gyártó cég profiljához illően a külvilággal kommunikáló hálózatba kapcsolt szerkezetek készültek. Az ELTE diákjai például az egyetemről távolról irányították a helyszínen lévő robotjukat, mely kézmozdulataikat rajzolta le.

 


A Kutatók Éjszakáján a Roboskicc Challenge-en kívül több mint hetven egyéb program volt látogatható az Ericsson K+F központjában. Csak ezen a napon nyílt meg az Ericsson szigorúan elzárt kutatólaborja. A cég bemutatta a hálózatba kapcsolt jövő néhány érdekességét is. Ezek közé tartozott az okos papír és kosárlabda, az emberi testen keresztül történő adatátvitel, vagy a markoló, amelyet akár a föld másik végéről is lehet irányítani, de volt még 3D nyomtatás, mely akár a modern szobrászat eszköze is lehet, az önműködő távirányítós autó, a „gondolatolvasás” az agyi hullámok elemzésével.


Számos az Ericsson saját megoldásait, a hálózati technológiákat bemutató program is volt a nap folyamán. Így mindenki megépíthette saját 4G hálózatát, illetve lemodellezhette egy város hálózati lefedettségét.


Öveges Professzor Úr utódai a fizika tanárok idén is izgalmas kísérleteket végeztek, elektromos kisülésekkel, gőzökkel, gázokkal és színekkel. Bemutatkoztak az Ericsson BME és ELTE egyetemi együttműködései, illetve olyan partnerek mint a Mensa HungarIQa, a Nők a Tudományban Egyesület és a SKOOL is, akik általános és középiskolás lányoknak mutatták be milyen érdekesek lehetnek a természettudományos szakmák.


Végül pedig magyar Start-upok és az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei is elhozták találmányaikat, a sebesülteket felderítő robottól, az exoskeleton kesztyűn és a telefonnal irányítható roboton át az elektronikus fizetés egy sajátos megoldásáig.
 

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50