Az Ericsson innovatív 5G, Iot és felhő alapú Megoldásai az MWC-n

forrás: Prím Online, 2016. február 19. 15:58

A Mobil Világkongresszuson (MWC 2016) az Ericsson bemutatja, hogyan formálja a Hálózatba Kapcsolt Társadalmat és hogyan vált valóra nagyszerű elgondolásokat világszerte.

Az Ericsson szakértői 2016. február 22 – 25. között sokféle bemutatót, új termék ismertetőt és szemináriumot tartanak Barcelonában. Ezek bemutatják, hogy az Ericsson a technológia segítségével hogyan bővíti az emberek lehetőségeit, hogyan alakít át iparágakat, hogy azok nagyobb értéket állítsanak elő, és hogyan járul hozzá a társadalmi haladáshoz fenntartható fejlődésen keresztül.

Az Ericsson csarnokában (2. csarnok, 2N60 stand, Fira Gran Via) az MWC 2016 kiállításon a következő kiemelt bemutatókra kerül sor:

 

5G

 • 5G rádió prototípusok: Az Ericsson díjnyertes 5G Radio Test Bed platformjának 2. fázisa, amely 2016-ban 5G rádió prototípusokat biztosít a szolgáltatók által végzett helyi tesztekhez. Ezek a távközlés élvonalát képviselő eszközök éles üzemben kínálnak majd olyan fejlett szolgáltatásokat, mint a Massive MIMO vagy a sugárnyaláb követés.
 • 5G az iparágak számára: Az Ericsson szoros együttműködésben dolgozik partnereivel, hogy olyan 5G hálózatokat fejlesszen ki, amelyek megfelelnek az ipari alkalmazások követelményeinek. Ezeknek az együttműködéseknek az eredményei, valamint koncepciók és prototípusok kerülnek bemutatásra, melyek a gyár- és autóipari ágazatok IKT átalakítását támogatják.
 • Távérzékeléses vezérlés: a látogatók kipróbálhatnak egy prototípus rendszert, amellyel félautonóm módon rádiótávvezérléses helikopterek repülését irányíthatják. A távérzékeléses visszajelzéssel kiegészített videó és audioátvitel segítségével a felhasználók érzékelhetik a helikopter mozgását és kölcsönhatását a környezettel. A bemutató része az Ericsson folyamatos kutatásának, amely az 5G hálózatok által teremtett lehetőségek révén az iparágak átalakítását célozza.
 • Hálózat felosztás: Egyetlen hálózatot hozunk létre, amely több iparágat is támogat – a kiállításon pedig megmutatjuk, hogy ez hogyan történik, és ehhez jó referenciaként szolgál az SK telecom és törekvésük egy 5G-re felkészített maghálózat kialakítására

 

 

A Dolgok Internete (IoT)

 • Celluláris IoT: Az Ericsson vezető kis fogyasztású WAN-hálózati (LPWA) celluláris IoT megoldásai éles üzemben tekinthetők meg, beleértve a keskeny sávú IoT (NB-IoT), az LTE-M (Cat M) és az EC-EGPRS/EC-GSM (Extended Coverage) for Massive IoT alkalmazásokat. Ezek a megoldások alapozzák meg a közművekre, a közlekedésre és a mezőgazdaságra összpontosító iparági bemutatókat is.
 • IoT megoldások: Az Ericcson bemutatja, hogyan kell olyan IoT hálózatokat építeni és hatékonyan felügyelni, amelyek egy 5G rendszerhez közvetlenül kapcsolódó eszközökön és kapilláris gateway-eken át rövid hatósugarú rádiókészülékekkel összekapcsolt eszközök kombinációjából állnak, valamint üzemi körülmények közötti prezentálja a Massive IoT-re alkalmazott Virtual Evolved Packet Core (EPC) megoldást. Egy ehhez kapcsolódó bemutatón lehet majd tájékozódni arról, hogy a rövidesen megjelenő kis teljesítményű Bluetooth mesh-hálózati technológia hogyan használható fel kapilláris kapcsolatokhoz egy intelligens otthonban.

 

Felhő

 • Fejlődés a hyperscale IT infrastruktúra felé: Az Ericsson Hyperscale Datacenter System 8000 megoldása – az adatközpont rendszerek új generációja, amely a jobb erőforrás kihasználás érdekében részekre bontott hardver architektúrát használ – szintén szerepelni fog a kiállításon az Ericsson legújabb felhő alapú termék kínálataival együtt.
 • Cloud RAN: Az Ericsson élő Cloud RAN (felhő alapú rádiós hozzáférési hálózat) bemutatójának részeként Svédországban elhelyezkedő távoli COTS-szervereken virtualizált rádiós hozzáférési szolgáltatást használ majd. Az Ericsson új Elastic RAN architektúrája, amely jóformán korlátlan számú alapsávi összeköttetést tesz lehetővé, szintén kiállításra kerül.
 • Az út az NFV felé: Az Ericsson betekintést enged a Network Functions Virtualization (NFV, hálózati funkciók virtualizálása) történetben betöltött szerepébe, beleértve a szoftveresen definiált hálózatokat (SDN) és az 5G-re felkészített maghálózatokat is. A kiállított megoldások között szerepel a vEPC, a vIMS és a vUDC, valamint az Ericsson Cloud Manager is.

 

 

Az Ericsson további kiemelt bemutatói az MWC 2016 kiállításon a következők:

 

Hálózatok

 • Több eszközös – több szolgáltatásos wi-fi és VoLTE hívás: Az Ericsson és a Sony együtt mutatja be a legújabb egyéni és üzleti előfizetői VoLTE alapú kommunikációs szolgáltatásokat. Az Ericsson partnereivel együttműködve ezen felül bemutatja a hangszolgáltatások kiterjesztését tabletekre, számítógépekre és egyéb személyes eszközökre.
 • Gigabit LTE: Valós 1 Gb/s-t is elérő hálózati és eszköz teljesítmény kerül bemutatásra üzem közben, amelyet 3 vivőfrekvencia aggregálása (Component Carrier Aggregation), a 4X4 MIMO és a 256 QAM kombinálástesz lehetővé, valamint mindezek együttműködése a legújabb eszközökkel. Az Ericsson Lean Carrier megoldása szintén helyet kap a kiállításon.
 • Ericsson rádiórendszer: Három új, 4X4 MIMO-t, valamint új spektrum sávokat és spektrum-újrahasznosítást támogató rádiós hozzáférési termék kerül bemutatásra. A kiállításon szerepelni fognak új multi-gigabit kapacitások és többsávos mikrohullámú kiegészítők, amelyek az egyre fokozódó felhordó hálózati igényeket elégítik ki, valamint bemutatják a rádiós átvitel integrálását is a Router 6000 segítségével.
 • Beltéri kis cellák: Az Ericsson bemutat egy új beltéri rádiós hálózattervező eszközt is, amelynek segítségével a mobil szolgáltatók drámai mértékben csökkenthetik a beltéri megoldások üzembe állítási idejét, beleértve az Ericsson Radio Dot System és Pico RBS megoldásokat is.
 • Alkalmazás-élmény optimalizáció (App Experience Optimization) szolgáltatás: A vállalat olyan új szolgáltatást mutat be, amellyel a mobil szolgáltatók felmérhetik, hogy a fogyasztók számára melyek a legfontosabb tényezők, hogyan lehet mérni azokat és milyen intézkedéseket kell hozniuk, hogy a hálózat teljesítménye ott javuljon, ahol ez valóban számít. 
 • 3G teljesítmény és hatékonyság: Az Ericsson 3G WCDMA innovációkat is bemutat, beleértve a Flow of Users, Zero Touch és Intelligent Antenna Sharing megoldásokat, amelyekkel a mobil szolgáltatók gyorsabban és költséghatékonyabban tehetik elérhetővé a mobil szélessávú szolgáltatást mindenki számára.

 

Transzformatív IT

 • A digitális átalakulás felgyorsítása: A kiállításon az Ericsson bemutatja azt a BSS szoftvert, mely az operátorok rugalmas digitális működési modelljét támogatja.

 

Média

 • Időeltolásos videó: Az Ericsson egy olyan felhő alapú digitális video rögzítés (Cloud DVR) megoldást is kiállít, amellyel a mobil szolgáltatók a média tárolási és rögzítési folyamatokat egyetlen mobil szolgáltató központba vagy a felhőbe helyezhetik át.

 

Iparágak 

 • Mobil pénzügyi szolgáltatások: Az Ericsson olyan összeköttetési szolgáltatásokat mutat be, amelyek biztosítják a mobil pénztárca szolgáltatók és az elterjedt fizetési hálózatok együttműködését.
 • Okos és fenntartható városok: A különböző iparági megoldások összefogása adhat választ a várostervezés olyan sarkalatos kérdéseire, mint a biztonság, hatékonyság, rugalmasság, növekedés és a holisztikus tervezés fontossága.
 • Ericsson Vészhelyzetkezelő Központ: egy modern hálózatüzemeltetési központ funkcióinak hatékony incidens kezeléssel és a szervezetek közötti együttműködéssel kell támogatniuk a vészhelyzeteket elhárító szervezetek munkáját minden létfontosságú hálózaton.
 • Napelemes autó: Az Ericsson megmutatja, hogy egy „felhőbe kapcsolt forgalom” (Connected Traffic Cloud) alapú alkalmazás hogyan segítette hozzá a Solar Team Eindhoven Stella Lux járművét a 2015 World Solar Challenge – egy Ausztrália elhagyatott vidékein áthaladó 3000 kilométeres verseny – Cruiser kategóriájának megnyeréséhez.
 • Autonóm járművezetés: Az Ericsson támogatja a Volvo C26 kísérleti autóját, amely az autonóm járművekben biztosítható média élményeket kutatja, valamint a nemrég megjelent Volvo S90 modellt és annak az ágazat élvonalába tartozó tájékoztató-szórakoztató és hálózatba kapcsolt szolgáltatásait. A kiállításon mindkét jármű bemutatásra kerül 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09