A telekommunikáció és a műsorsugárzás fejlődése az elmúlt 30 évben

forrás: Prím Online, 2016. május 17. 10:00

A műsorszórás és a távközlés világa az elmúlt 30 év során alapjaiban változott meg. Három évtizede még számos helyen nem volt televíziós közvetítés és telekommunikációs kapcsolat, nemzetek tucatjai csupán egyetlen állami csatornával rendelkeztek vagy mindössze napi 1-2 órányi adást nézhettek.

A színes televíziózás bevezetése a világ számos helyén szintén csak az utóbbi évtizedekben történt meg. A Magyar Televízió 1969-ben váltott színesre, de Törökországban csupán 1984-ben jelent meg az országos sugárzású színes televíziózás. Ez a sebesség jellemezte a telekommunikáció fejlődését is: története az első elektromos telegráf 1837-es megjelenésével kezdődött, míg mára már egy speciális műholdas adathálózat biztosítja, hogy mindig kapcsolatban maradhassunk. A Távközlés Világnapja alkalmából a SES ASTRA bepillantást nyújt ebbe a világba.

 

A televíziós technológia rengeteget fejlődött a kezdetek óta. Az első televízió, kísérleti formában az 1920-as évek végén vált elérhetővé. A második világháború után már egy továbbfejlesztett változata terjedt el, és a TV hamar meghódította a világot. A színes műsorsugárzást az 1960-as évek közepén vezették be az Egyesült Államokban és a legtöbb fejlett országban.

 

A 2000-es évek első évtizedének végére népszerűvé váltak a digitális csatornák. A normál felbontású sugárzást (SDTV) elkezdte felváltani a magas felbontású HD TV és a jelentősen jobb felbontású Ultra HD TV (UHD TV).  A HD sugárzás az eredeti TV-s normához képest ötször annyi pixelt - vagyis részletet - jelenít meg, az UHD és a 4K pedig négyszer részletesebb, mint a HD. Noha néhány földi-, kábel- és netes televíziós szolgáltató műsorán megtalálható jó néhány HD csatorna, a HD adáshoz szükséges többlet átviteli kapacitást csakis a műhold képes kiszolgálni és biztosítani HD közvetítések százait. A SES műholdak több mint 7.300 TV csatornát, köztük pedig 2.300-nál is több HD csatornát sugároznak világszerte 1 milliárd embernek. A Fashion One 4K, a világ első globális Ultra HD csatornája szintén SES műholdakról sugározza divat és szórakoztatás tematikájú műsorait Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában.

 

Műholdak a távközlés szolgálatában

A műholdak széleskörű szolgáltatásaikkal jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat, és az élet számos területén, a világ bármely pontján a segítségünkre lehetnek. Az Emergency.lu egy olyan műholdas kommunikációs infrastruktúra, amely 24 órán belül a világ bármely katasztrófa sújtotta területére elszállítható, így bárhol felállítható egy stúdió, ahonnan adást lehet sugározni.

 

A műholdakra a navigációban is támaszkodhatunk. A Galileót, Európa tervezett globális műholdas navigációs rendszerét 5 követő- és vezérlőállomás működteti, amelyek közül kettőt a SES biztosít.

A tudományban és az oktatásban is fontos szerepük van. A Softwire Digital Solutions a SES kapacitását kihasználva segíti az e-learning bevezetését a világ olyan pontjaira, ahol az oktatáshoz való hozzáférés másképpen nem lehetséges. A SATMED e-health (vagyis e-egészségügyi) platform pedig olyan műholdas kommunikációs megoldás, amelynek célja a közegészségügy javítása a fejlődő országokban.

 

 

A távközlés fejlődése

Ha a telekommunikáció kezdetét szeretnénk meghatározni, egészen a füstjelekig és a dobokkal közvetített üzenetekig kellene visszanyúlnunk. A későbbiek folyamán már postát, galambpostát, vízitávírót és heliográfot is használtak. Az első hangot továbbító telefonkészülék (a zsinegtelefon) 1672-ben jelent meg: ekkor fedezték fel, hogy a hangot zsinóron vagy dróton keresztül továbbíthatjuk. Morse 1838-as távírója hatalmas előrelépést jelentett, innen többé-kevésbé egyenes út vezetett Bell telefonjáig. Alexander Graham Bell telekommunikációs zseni volt: úgy tartjuk, ő volt a történelem folyamán az első, aki vezeték nélküli hívást hajtott végre "fotofon" elnevezésű készülékén. Ez a készülék a hangot fénysugár mentén közvetítette, így bizonyos értelemben a műholdak ősének is tekinthető. A következő lépés a rádió 1896-os feltalálása volt, amit a televízió megalkotása követett 1927-ben, majd az első videofon és az "ikonofon" 1930-ban. Ez utóbbi segítségével a beszélgető felek valós időben halhatták és láthatták egymást.

 

1962 mérföldkő volt: ebben az évben fogadta el az amerikai törvényhozás a kommunikációs műholdakról szóló törvényt, aminek nyomán a telekommunikáció az űrt is meghódíthatta. 1973-ban elkészült az első modern mobiltelefon.1998-ban a technológia hatalmasat ugrott előre, amikor pályára került az első, 64 műholdból álló műhold-konstelláció, és megalkották az első hordozható műholdas telefonokat, ami világszerte forradalmasította a telekommunikációt. Ma pedig már a tengeren utazva vagy repülés közben sem kell lemondanunk a szélessávú internetről.

 

A telekommunikáció történetének egyik legismertebb magyar személyisége Puskás Tivadar, a telefonközpont feltalálója. 1887-ben mutatta be a kapcsolótáblát, amely forradalmasította a telefonhívások kezelését. Következő találmánya a Telefonhírmondó volt, melyet 1893-ban indítottak el Budapesten. Ez a telefonközpontokon át sugárzott híreket és egyéb "műsorokat" egyszerre félmillió embernek a fővárosban, így bizonyos tekintetben a rádió elődjének tekinthető.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59