Kijelző-kisokos az ideális monitor választáshoz

forrás: Prím Online, 2016. június 9. 09:35

Egy új laptop kiválasztásánál számos kérdés merül fel bennünk. Milyen kategóriájú gépet vegyünk? Milyen méret lenne az ideális? Mennyire legyen felszerelt, és végül: milyen kijelzőre van igazán szükségünk?

Akár szabadidőnkben, akár a munkahelyen használjuk gépünket, rengeteg időt töltünk a képernyő böngészésével, így fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. A Dell szakértői most elmondják, hogy mik azok a szempontok, amiket mindenképpen érdemes számításba venni.

 

Igenis a méret a lényeg!

A kijelző méretének kiválasztásakor először át kell gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni laptopunkat.

 

Amennyiben sokat utaztatjuk gépünket, ajánlott egy kisebb méretű – így kisebb kijelzővel rendelkező – modellt választani. Ha azonban a hordozhatóság nem játszik hangsúlyos szerepet, törekedjünk minél nagyobb átmérőjű kijelzőre. A Dell XPS 15 laptop képernyője nemcsak nagyobb élvezetet nyújt, de távolról is kényelmesen látható, ami igen előnyös lehet filmnézéskor, mi több, a munkahelyi anyagok és az apróbb betűk olvasása sem tornáztatják meg a szemünket.

 

 

Nagyobb felbontás, nagyobb élmény

A képernyő mérete mellett a felbontása is igen fontos szerepet játszik, hiszen ez befolyásolja a kép élességét, így a minőségét is. A nagy felbontású képernyők esetében is érdemes alaposan tájékozódni, hiszen nem mindegy, hogy HD vagy Ultra HD típusú kijelzőt választunk. Az Ultra HD kijelző 3840×2160-as felbontással, vagyis 8 294 400 pixellel kápráztat el minket, és a hagyományos HD felbontású kijelzőkhöz képest jóval több adatot tudunk rajta egyszerre megjelentetni. A tökéletes képélményhez tehát egyenes út az Ultra HD felbontású képernyő, amely többek között a Dell XPS 12 és Dell XPS 15-ös modellekben is megtalálható.

 

Színes egyéniség

Élénk, pontos és konzisztens színek, ez az, amit szeretnénk látni a képernyőn. A színek megfelelő megjelenését a kijelző kalibrálásával biztosíthatjuk, amit a monitor natív felbontásának beállításával végezhetünk el. Grafikai munkáknál rendkívül fontos, hogy kijelzőnk pontosan adja vissza a színeket, de a precíz beállítás és a nagy színlefedettség fotók és videók nézegetésénél, esetleges szerkesztésénél ugyanúgy elengedhetetlen. A Dell XPS 15 tökéletes választás, hiszen képernyője 100%-os színlefedettséggel rendelkezik így amellett, hogy élmény a szemnek, tökéletesen megfelel a tervezési előírásoknak is.

 

Nem minden jó, ami fénylik

Matt és fényes felületű kijelzőkkel is találkozhatunk, de vajon melyikkel járunk jobban? A fényes felületeken kontrasztosabbak a színek és kevésbé sérülékeny, mint matt társaik, azonban számolnunk kell a visszatükröződéssel is, ami rendkívül zavaró lehet. A Dell XPS modellek kijelzői tükröződéscsökkentő bevonattal rendelkeznek az optimális megjelenítés érdekében, így használói bármilyen környezetben és fényviszonyban élvezhetik a tökéletes képminőséget.

 

 

Nyerjünk betekintést

Minél nagyobb a kijelző betekintési szöge, annál jobb. Ez pedig fokozottan igaz a nagy képátlójú monitorokra. Kis betekintési szögnél csökken a kép színhelyessége és halványan látjuk a képeket, ezért fontos, hogy ezt is figyelembe vegyük kijelzőnk kiválasztásánál. A monitorok átlagos betekintési szöge 160°, ezzel szemben a Dell XPS laptopok ennél jóval nagyobb, akár 170°-os látószöggel garantálják az élvezetes géphasználatot.

Kulcsszavak: notebook kijelző laptop Dell

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59