Mindent a QLED-ről

A Samsung szakmai szemináriumot tartott Barcelonában

forrás: Prím Online, 2017. február 2. 11:07

A világ vezető TV-gyártójaként számon tartott Samsung Electronics szakmai szemináriumot tartott Barcelonában, ahol ismertette a QLED TV-k legújabb prémium termékcsaládjának műszaki megoldásait. 

A rendezvény előadói részletesen bemutatták a Quantum Dot technológia legújabb fejlesztéseit, valamint egy, a Samsung és a SpectraCal együttműködésével kidolgozott új, fejlett iparági kalibrációs eszközt.

 

 

A szakmai szemináriumon a Samsung és a SpectraCal egy új rendszert mutatott be a TV-képernyők színtérfogatának mérésére, amelyet a SpectraCal saját fejlesztésű CalMAN szoftvere tesz lehetővé. Ennek a színtérnek az alkalmazására először a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (International Commission on Illumination, CIE) tett javaslatot 1976-ban, de tényleges megvalósítása csak most, a Samsung és a SpectraCal partneri együttműködésének köszönhetően vált lehetővé. 

 

Az új eszköz képes bemutatni a QLED TV-k magasabb szintű színtérfogat-leképezési képességeit. A színtérfogat a TV két jellemzőjét méri: a színtér-leképezést és a fényerőszintet. A színtér a megjeleníthető színek mennyiségét mutatja. A csúcsfényerő a képernyő maximális fényerejét adja meg. Minél nagyobb a színtér és a fényerő, annál nagyobb lesz a TV színtérfogata.

 

A QLED TV-k a Quantum Dot technológia hatékonyságának köszönhetően pontos színeket és kontrasztot képesek megjeleníteni. Jelenleg a piacon a QLED TV-k tudják visszaadni a legmagasabb szintű színtérfogatot (100% a DCI-P3 szabvány alapján). Ezt a világhírű német teszt- és tanúsítószervezet, a VDE is akkreditálta. 

 

A fejlett automatikus kalibrálóeszköz várhatóan a Samsung 2017-es QLED TV-ivel egy időben kerül a boltokba.

 

A HDR-technológiával a Samsung QLED TV-k 1500–2000 nit fényerőt képesek elérni, így a megjelenített kép a lehető legélethűbb és legtermészetesebb lesz. Ez az érték megfelel az emberi szem számára optimális fényerőnek, így az új technológia kellemes tévénézést biztosít bármilyen környezetben. Ehhez az is hozzájárul, hogy a QLED TV-k a környezettől, illetve beállításoktól függetlenül is képesek az optimális kontrasztokat megjeleníteni.  

 

A 2017-es QLED TV-ket a vásárlók igényeinek megfelelően tervezték, az új funkciókat pedig a fogyasztók eddigi visszajelzései alapján fejlesztették ki.   

 

„A Samsungnál az a célunk, hogy vásárlóinknak az összes olyan információt megadjuk, amelyek segíthetnek kellően megalapozott döntést hozni egy új TV vásárlása során” – mondta el Rózsa Márton, a Samsung Magyar Zrt. szórakoztató elektronikai üzletágának vezetője. „2017-ben számos olyan komplex, a képminőséget érintő jellemzők fejlesztésére fogunk koncentrálni, mint a színtérfogat, a kontraszt, a betekintési szög és a dinamikus metaadatok. Reméljük, hogy ezeken a fórumokon segíthetünk bemutatni az új QLED TV-k előnyeit.”

 

 

Az új QLED TV továbbfejlesztett okos funkciókkal is rendelkezik. 2017-ben a felhasználók számos gördülékeny és személyre szabott élményt élhetnek át, ilyen például a hangvezérléssel működő Samsung TV-k által nyújtott szórakozás. A vásárlók már többféle hangparanccsal is válthatnak a csatornák között, ehhez elegendő kimondani a csatorna nevét vagy a megemlíteni a kívánt műsor típusát. Szintén a 2017-es év újdonsága, hogy a felhasználónak a tartalomforrás változtatásához elég kimondania egy a TV-hez csatlakoztatott készülék nevét, és a TV automatikusan képes arra váltani a bemeneti jelet. Emellett OTT-szolgáltatások és eszközök is csatlakoztathatók hangparanccsal, így a felhasználók még könnyebben hozzáférhetnek a kívánt tartalmakhoz.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30