Havi vírusriport - Tízből kilenc trójai, maradhat?

forrás: Prím Online, 2017. február 23. 10:35

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2017. januárjában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

A mezőnyt ezúttal a Win32/TrojanDownloader.Wauchos vezeti, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve parancsokat is fogad. Második helyen szerepel a JS/Proxy Changer, amely egy olyan trójai kártevő, amely megakadályozza a hozzáférést egyes weboldalakhoz, és közben titokban átirányítja a forgalmat bizonyos IP-címekre.

 

Harmadik helyre került a Win64/TrojanDownloader.Wauchos. Ez egy olyan trójai, amely 32 bites változatához hasonlóan szintén hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve parancsokat is fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. Emellett különféle registry kulcsok létrehozásával arra is képes, hogy rendszerindítás után eltávolítsa magát a fertőzött számítógépről.

 

Ebben a hónapban a hatodik helyen találjuk a korábban listavezető JS/Danger.ScriptAttachment kártevőt. Ez egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed. Futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek. Kilencedik pozícióba került a Win32/Adware.ELEX trójai, amely egy olyan alkalmazás, amelynek célja további kártékony állományok letöltése, és kéretlen reklámok megjelenítése a fertőzött számítógépen. 

 

Az ESET Radar Report januári kiadása továbbra is a korábban már boncolgatott hamis support csalásokra fókuszál. Sokan fordulnak az ezzel kapcsolatos kérdéseikkel különféle szakértőkhöz, fórumokhoz, ahol sokszor nehéz a panaszok jogosságát teljességében megítélni. Annyi viszont bizonyos, hogy sok csalás, átverés épülhet az úgynevezett diagnosztikai segítségnyújtásra. Ezúttal az SC Magazin és a Bleeping Computer is tesztelte, és véleményezte azt a panaszt, miszerint egyes szervizekben szükségtelen javításokat fizettetnek meg az áldozatokkal az úgynevezett PC Health Check szolgáltatás futtatása során. A cikkben az Egyesült Államokban található Office Depot részlegeket is megemlítenek, ahol az ottani alkalmazottak állítólagos hibák elhárítása, nem létező fertőzések megtisztítása címén megkárosították a hozzájuk forduló jóhiszemű ügyfeleket. A konkrét esetről a cikk alapján nem lehet teljesen egyértelműen eldönteni, hogy kinek mennyire van igaza. 

 

Ám az mindenesetre lehet az egyik tanulsága az ügynek, hogy érdemes olyan elismert, megbízható vírusvédelmi, internetbiztonsági csomagot használni a gépünkön, amelyet bármilyen gyanú, riasztás vagy vakriasztás esetén megkereshetünk telefonon, vagy e-mailben, és a hivatalos terméktámogatás részeként valódi szakértői segítséget kérhetünk - akár távoli belépéssel történő távsegítség formájában is.

 

Blogmustra

Az antivírus blog januári fontosabb blogposztjai között először arról írtunk, hogy a CVE 2016-os adatai alapján az Android vezeti a sebezhetőségi toplistát, szám szerint 523 bejelentett sérülékenységgel. Ez a szám majdnem a duplája a korábbi "fekete bárány" Adobe Flash rendszerrel kapcsolatos réseknek.

 

 

Beszámoltunk arról is, hogy az ESET kiadott egy összefoglaló helyzetértékelést arról, hogy a tavalyi esztendőben milyen sebezhetőségek voltak a legjellemzőbbek a Microsoft Windows, és a Microsoft Office esetében. Ebből azt is megtudhatjuk, hogy ezeken a platformokon jellemzően milyen kártevőkkel találkoztak a felhasználók.

 

 

Terítékre került továbbá, hogy a széleskörűen használt implantátumok esetében a vezeték nélküli távfelügyeleti kapcsolat segítségével egy távoli támadó könnyedén idézhet elő olyan helyzetet, amelyben a műszíves beteg áramütést, akkulemerítést vagy extrém mértékű sebesség átállítást szenvedhet el.

 

 

Emellett arról is posztoltunk, hogy mennyire gyenge jelszavakat használunk még mindig. Szakértők vizsgáltak meg egy 2016-ban kiszivárgott 10 milliós jelszó adatbázist, amelyben még mindig 17% volt az "123456" karaktersorozat aránya.

 

 

Téma volt az is, hogy az ESET kutatói felfedezték a KillDisk malware új, a Linux rendszert támadó variánsát, amely miután titkosítja a fájlokat és hatalmas váltságdíjat követel, megakadályozza a Linuxos gépek bootolását is.

 

 

Arról is értekeztünk, hogy egy friss tanulmány szerint nem kezeljük jól a mobil és a tárgyak internetével (IoT) kapcsolatos eszközök biztonsági kihívásait, bár a veszélyekről szinte naponta olvashatunk.

 

 

Végezetül arról is hírt adtunk, hogy januárban a St. Louis Közkönyvtár volt a zsaroló kártevők célpontja. Miután a számítógépes rendszer 700 számítógépét sikerült megfertőzni összesen 16 helyszínen, a tettesek 35 ezer dollár értékű Bitcoint követeltek a helyreállítás fejében.

 

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2017. januárjában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 26.12%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

 

01. Win32/TrojanDownloader.Wauchos trójai  

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 5.86% 

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Különféle registry kulcsok létrehozásával gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefusson a kódja. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_TrojanDownloader.Wauchos.A/description

 

02. JS/ProxyChanger trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 3.62% 

Működés: A JS/Proxy Changer egy olyan trójai kártevő, amely megakadályozza a hozzáférést egyes weboldalakhoz, és eközben titokban átirányítja a forgalmat bizonyos IP-címekre.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/JS_ProxyChanger.BV/description

 

03. Win64/TrojanDownloader.Wauchos trójai  

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.86% 

Működés: A Win64/TrojanDownloader.Wauchos egy olyan trójai, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad, így a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. Különféle registry kulcsok létrehozásával arra is képes, hogy rendszerindítás után eltávolítsa magát a fertőzött számítógépről.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win64_TrojanDownloader.Wauchos.A/description

 

04. LNK/Agent.DA trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.77% 

Működés: Az LNK/Agent.DA trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Az eddigi észlelések szerint a felhasználó megtévesztésével részt vesz a Bundpil féreg terjesztésében, ahol egy állítólagos cserélhető meghajtó tartalma helyett a kattintott link lefuttatja a Win32/Bundpil.DF.LNK kódját, megfertőzve ezzel a számítógépet. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.DA/detail

 

05. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.57% 

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

06. JS/Danger.ScriptAttachment trójai 

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.34% 

Működés: A JS/Danger.ScriptAttachment egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/threat_encyclopaedia/detail/323025

 

07. HTML/FakeAlert trójai 

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 2.30% 

Működés: A HTML/FakeAlert trójai olyan kártevőcsalád, amely jellemzően hamis figyelmeztető üzeneteket jelenít meg, hogy az úgynevezett support csalásra előkészítse a számítógépet. A felhasználót ezekben az üzenetekben arra ösztönzik, hogy lépjen kapcsolatba a csalók hamis műszaki támogatásával, ahol a "távsegítség" során kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat, aki ekkor vírust, illetve kémprogramot tölt le és telepít fel saját magának, amin keresztül aztán ellopják a személyes adatait.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_FakeAlert/detail

 

08. Win32/Adware.ELEX trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.37% 

Működés: A Win32/Adware.ELEX egy olyan alkalmazás, amelynek célja további kártékony állományok letöltése, és kéretlen reklámok megjelenítése a fertőzött számítógépen. Általában az internetes böngészőprogram beállításait is manipulálja - például úgy állítja be a kezdőlapnak a saját URL címét, hogy azt csak nagyon nehezen lehet utána megváltoztatni - és működése során különféle kéretlen reklámablakokat dob fel képernyőre. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Adware.ELEX.A/description

 

09. HTML/Refresh trójai 

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.25% 

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

 

10. Win32/Agent.XWT trójai

Elterjedtsége a januári fertőzések között: 1.18% 

Működés: A Win32/Agent egy gyűjtőneve az olyan kártevőknek, amelyek hátsó ajtót nyitnak a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül különböző rosszindulatú funkciókat valósítanak meg. Jellemző például, hogy a háttérben további kártékony állományokat kísérelnek meg letölteni és a megtámadott rendszeren lefuttatni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Agent.XWT/description

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01