A legveszélyesebb trójai vírusok mobil hirdetésnek álcázzák magukat és rohamosan támadnak

Tavaly 40 millió támadási kísérletet észleltek Androidon, előző évben ez az arány 2,6 millió volt

forrás: Prím Online, 2017. március 4. 07:35

Tavaly közel háromszorosára emelkedett a mobil kártevők száma az előző évhez képest – összesen 8,5 millió rosszindulatú programot azonosítottak. 

Ez azt jelenti, hogy az egy év alatt regisztrált kártevők száma majdnem 50%-a az azt megelőző 11 év összes regisztrált kártékony programjának (2004-2015 között összesen 15,7 millió malware-t észleltek). A kibercsapdák listáját a mobil készülékekre specializálódott trójai hirdetések vezetik, idén 20 kártékony programból 16 trójai, míg 2015-ben ez az arány 12/20 volt. Ezek a megállapítások a Kaspersky Lab éves Mobile Virusology jelentésében találhatóak, amely elemzi a mobil banki trójaiak fejlődését. Az INTERPOL Global Complex for Innovation részleg szakértői is hozzájárultak a jelentés elkészítéséhez. 

 

2016-ban a Kaspersky Lab mobil készülékek számára fejlesztett biztonsági termékei az alábbiakról jelentettek:

  • Közel 40 millió támadás-kísérletet észleltek, több mint 4 millió felhasználó Android-alapú védett készülékén (2015-ben ez a szám mindössze 2,6 millió volt)
  • Több mint 260.000 trójai zsarolóprogram telepítő csomagot találtak (ez csaknem 8,5-szeres növekedés)
  • Több mint 153.000 egyedi felhasználó elleni célzott zsarolóprogramos támadást tapasztaltak (2015-höz képest ez 1,6-szoros növekedés)
  • Több mint 128.000 mobil banki trójai parancssort detektáltak (közel 1,6-szer több, mint 2015-ben)

 

 

Mobil zsarolóprogrammal megtámadott felhasználók földrajzi eloszlása (Kép forrása: https://securelist.com)

 

Hirdetésnek álcázott trójaiak: talán már eleve rendszergazda jogokkal rendelkezik a készüléke?

  • A legelterjedtebb trójai típus 2016-ban a hirdetések egy formája volt, 20 kártékony programból 16 hirdetésnek álcázott trójai volt

 

Ezek a trójai programok képesek felülírni az alapbeállításokat, köztük a rootolási folyamatokat, így ezek a kártékony programok nemcsak agresszív hirdetéseket jelenítenek meg a fertőzött készüléken, hanem gyakran ellehetetlenítik a használatát és nagy valószínűséggel titokban más alkalmazásokat is telepítenek. A rootolás folyamán a felhasználó root user-ré/superuser-ré válik, vagyis egy olyan felhasználóvá, akinek teljes hozzáférése van minden utasításhoz és fájlhoz az operációs rendszerben. Ezek a trójaiak képesek akár vásárolni is a Google Play Áruházban. 

 

Sok esetben ezek a trójaiak képesek voltak kihasználni a korábban foltozott biztonsági réseket, mivel a felhasználó nem telepítette a legújabb frissítést.

 

Továbbá ezek a malware-k modulokat telepíthetnek a rendszer főkönyvtárába, ami nagyon megnehezítheti a fertőzött készülék javítását és kezelését. Néhány trójai hirdetés még arra is képes, hogy megfertőzze a helyreállítási lehetőségeket, és ilyen módon gátolja a készülék gyári beállításainak visszaállítását és a probléma megoldását.  

 

Ilyen rosszindulatú szoftvert már többször találtak a hivatalos Google Play Áruházban, például Pokemon GO leírásnak álcázva magukat. Ezt az alkalmazást több mint 500.000 alkalommal töltötték le, és Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad néven regisztrálták. 

 

 

Kép forrása: https://securelist.com

 

Mobil zsarolóprogramok fejlesztései

  • 2016-ban összesen 153.258 egyedi felhasználó elleni trójai zsarolóprogram támadást észleltek összesen 167 országban – ez 1,6-szor több mint 2015-ben

 

A modern zsarolóprogramok felugró ablakokkal teszik lehetetlenné a készülékek használatát. Ezt az elvet használta a legnépszerűbb mobil zsarolóprogram, a Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob nevű trójai. 

 

Ez a trójai elsősorban Németországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt aktív, és elkerülte a FÁK és a környező országok felhasználóit. A program elindulása után  ellenőrizte a készülék nyelvi beállításait és némi eredmény elérése után, leállította a készüléket. A kiberbűnözők általában 30.000-60.000 Ft összegért oldották fel a készülékek blokkolását. A váltságdíjat gyakran előre feltöltött iTunes kártyák segítségével kellett fizetni. 

 

Mobil banki trójai: égbeszökő fenyegetések

  • Tavaly több mint 305.000 felhasználót összesen 164 országban támadtak meg a mobil banki trójaiak, míg 2015-ben csupán 56. 000 felhasználót ért pénzügyi támadás mobil készülékén keresztül 137 országban
  • Oroszország, Ausztrália és Ukrajna vezeti a leginkább érintett országok listáját 

 

A mobil banki trójai programok tovább fejlődtek az év folyamán, például sokan közülük képesek megkerülni az új Android rendszer biztonsági mechanizmusait és ekképpen folytatták a felhasználói adatok lopását. Ugyanakkor a mobil banki trójaiak programozói új képességekkel egészítik ki kártékony programjaikat. Például a Marcher program-család amellett, hogy felülírja a szokásos banki alkalmazások végrehajtásait, átirányítja a felhasználókat a pénzügyi intézmények honlapjáról adathalász oldalakra. 

 

A Dark Web illúziója

Az INTERPOL Global Complex for Inovation részlegének szakértői szerint – akik egyébként közreműködtek a jelentés elkészítésében – a sötét web továbbra is a legvonzóbb platform az illegális üzleti tevékenységekre. Tekintettel arra, hogy biztosítja a névtelenséget, alacsonyak az árai, ügyfélorientált, a sötét web kiváló felület a bűnözők számára, hogy kommunikáljanak akár az ügyféllel, akár egymással, valamint különböző termékek és szolgáltatások árusítására, beleértve a mobil kártevő készletek eladását is. A kártékony programokat szoftver csomagokként értékesítik (például távoli hozzáféréssel működtethető trójai programok – RAT-ok, azaz remote access Trojans), vagy személyre szabott egyedi megoldásokat, kifinomult eszközöket is vásárolhatunk. 

 

 

"Tavaly nőtt a száma az olyan hirdetéseknek álcázott trójai programoknak, amelyek képesek rendszergazda szintu jogokat szerezni.  A tavalyi év során ez volt a leggyakoribb fenyegetés és nem látjuk a jelét a tendenciaváltozásnak. A kiberbűnözők kihasználják azt a tényt, hogy a legtöbb készülék operációs rendszere nem vagy későn kap frissítést és így a régi rendszer sebezhetőségei ismertek valamint könnyen hozzáférhetőek. Sőt, azt látjuk, hogy a mobil készülékek bűnözői világa kicsit zsúfolttá kezd válni és emiatt a kiberbűnözők új felületeket keresnek. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez az új felület az IoT-k lehetnek” – vonta le a következtetéseket Roman Unuchek, a Kaspersky Lab USA Senior Malware elemzője.

 

Bővebb információt a mobil készülékek kártevő programjainak fejlődéséről a Securelist oldalon talál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59