A DC-GH5 új firmware-frissítést kapott

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 1. 12:12

A Panasonic bejelentette a DC-GH5 teljesítményét tovább fokozó új, Ver. 2.0 firmware-frissítést. A GH5 kamerát világszerte használó neves fotósokkal és operatőrökkel egyeztetve a Panasonic megvizsgálta, milyen új funkciókat igényelnek leginkább a felhasználók, és ezeket figyelembe véve fejlesztette az új firmware-t. Így nem csak egy egyszerű firmware-frissítésről van szó, hanem a kamera teljesítményének olyan egyedi fejlesztéséről, amely megfelel a professzionális GH5-felhasználók igényeinek.

 

Az új firmware az alábbi fejlesztéseket tartalmazza:

1. Kompatibilitás a „LUMIX Tether” PC szoftverrel

Az új firmware lehetővé teszi a fényképezést USB-kapcsolattal, a „LUMIX Tether” szoftver használatának segítségével. A felhasználók PC számítógépről USB-kapcsolaton keresztül vezérelhetik a kamerájukat. A szoftverrel a számítógép képernyőjén visszanézhetőek a képek fotózás közben, ami nagyon hasznos a divat-, reklám-, portré-, termék- és egyéb fotózásoknál, amikor azonnali megerősítés kell a képekről.  A [6K PHOTO] és [4K PHOTO] funkciót használva a felhasználók a számítógépen keresztül indíthatják el és állíthatják meg a videorögzítést. A számítógépen kiválasztható a mentési helyként használatos mappa is.

 

2. Továbbfejlesztett autofókusz-teljesítmény

 • Fokozták az autofókusz [AF] teljesítményét az alacsony kontrasztú témáknál.
 • A videorögzítésnél a mozgáskövető autofókusz nagyobb teljesítményre képes.
 • A személyre szabható AF-terület folyamatosan megjeleníthető az élőképben a [Multi AF] és [Egyéni multi AF] menüpontoknál.
 • Az AF-terület [Multi AF] funkcióban a túlsó szélre vihető (oldalra, felülre, alulra), ha eléri az egyik szélt.
 • Az AF-rögzítést az élőképen is be lehet állítani az [AF Mozgáskövetés] előtt.
 • Az AF-területet a kioldógomb félig nyomva tartásával, vagy felvétel közben lehet mozgatni [Sorozatkép], [6K PHOTO] és [4K PHOTO] üzemmódban.

 

 

3. Megnövelt [6K PHOTO] és [4K PHOTO] teljesítmény

 • Kevesebb mint felére rövidült a várakozási idő két sorozatfelvétel között [6K PHOTO] és [4K PHOTO] üzemmódban.
 • Elérhetővé vált a [Hurokfelvétel] a [6K PHOTO] üzemmódban.

*A [Hurokfelvétel] [6K PHOTO] üzemmódban történő alkalmazásához Video Speed Class 90 kategóriájú Panasonic SD memóriakártya használata javasolt.

 

4. Új ALL-Intra videorögzítő üzemmód

 • 4:2:2, 10 bites ALL-Intra videorögzítési mód vált elérhetővé a 4K/FHD videorögzítésnél

*A 4K ALL-Intra videorögzítéshez minimum Video Speed Class 60 kategóriájú Panasonic SD memóriakártya használata javasolt. A funkciót működés közben Video Speed Class 90 kategóriájú Panasonic SD memóriakártyával vizsgálták be.

 

5. 4K HDR videorögzítés

 • A [Fotóstílus] beállításnál elérhető a [HLG] (Hybrid Log Gamma). A HDR (High Dynamic Range) képes megjeleníteni egy kép sötét és világos részeit olyan formában, ahogyan azt az emberi szem is látja. A fényképezőgép a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Fotóstílus] beállításnál.
 • Mostantól elérhető az alacsony bitsebességű 4K HEVC a HLG videorögzítéshez is. Így a videók lejátszhatóak olyan, a HEVC tömörítési formátummal kompatibilis audiovizuális készülékeken, mint amilyenek a Panasonic 4K HDR televíziók.

 

6. Továbbfejlesztett anamorf videorögzítési üzemmód

 • Elérhetővé vált a nagy felbontású anamorf üzemmód, amely lehetővé teszi a 18-mega valós pixelszámmal történő videorögzítést.

*HEVC képrögzítéssel

 • Elérhetővé vált az [Anamorphic Desqueeze Display], amellyel Cinescope méretben lehet megjeleníteni egy felnagyított képet 2.0x és 1.33x anamorf objektívek használata közben.
 • Új funkció a [Video Guide Line], amellyel a képet videorögzítés közben különböző képarányokban lehet megjeleníteni, például Cinescope, 16:9 és 1:1 arányban. Ez utóbbit nem csak anamorf üzemmódban, hanem más videorögzítési üzemmódokban is lehet használni.

 

 

7. A készülékbe épített képstabilizátor továbbfejlesztése (képstabilizátor)

 • Új funkció az [I.S. Lock(video)]. Ez kompenzálja a kézremegést rögzített látószög esetén.
 • Megjelent egy új kézremegés-korrekciós funkció, amely optimális korrekciót alkalmaz 2.0x és 1.33x anamorf objektívek használatakor.

 

8. A fehéregyensúly-beállítás korrekciója

 • Ha a K (Kelvin) értéket azután változtatta meg a felhasználó, hogy a színhőmérsékletet a kéttengelyes fehéregyensúly-kompenzálással módosította, akkor a beállítás alapértékre állt vissza. Ezt a rendellenességet kijavították.

 

9. Továbbfejlesztett Time Lapse Shot (késleltetett exponálás)

 • A felvétel befejezéséhez rendelkezésre álló időt és a rögzíthető képek számát megjeleníti a készenléti kijelzőn.

 

10. Továbbfejlesztett Power Save LVF Shooting (energiatakarékos LVF felvétel)

 • A Power Save LVF Shooting (energiatakarékos LVF felvétel) funkció most már valamennyi készenléti kijelző opcióban elérhető.

 

11. Vezeték nélküli funkciók

 • A Bluetooth távvezérlést használhatja az Image App alkalmazással, amely a GH5 firmware frissítésével egy időben szintén frissülni fog.
 • Amennyiben kikapcsoláskor a kamera még nem fejezte be a képek átvitelét, akkor az átvitel az [Auto továbbítás] funkcióval újraindul majd, amikor a kamerát megint bekapcsolják.

 

12. Egyéb fejlesztések

 • A Playback Zoom (lejátszási zoom) és Multi Playback (többszörös lejátszás) üzemmódban elérhető egy kalibrálási funkció az Fn gomb megnyomásával.
 • Az Fn gombokhoz a következő funkciókat lehet rendelni - [Állandó előnézet], [6K/4K PHOTO Bulk Saving], [Min. záridő], [RAW feldolgozás], [Felvétel/Lejátszás átváltás], [Cél kártyanyílás] és [Mikroszint beállítás].
 • A DISP. (Kijelző) gomb lezárható.
 • Relay Rec. (Váltófelvétel) üzemmódban előfordult, hogy nem lehetett alapértékre visszaállítani a videofájl számát. Ezt korrigálták.
 • Relay Rec. (Váltófelvétel) üzemmódban előfordult, hogy az SD memóriakártya formázása után a videofájlok száma visszaállt az alapértékre. Ezt korrigálták.
 • Backup Rec (Biztonsági másolatos felvétel) üzemmódban előfordult, hogy a visszaállítási funkció aktiválása után sem állt vissza a videofájlok száma az alapértékre. Ezt korrigálták.
 • Az alábbi beállítások alkalmazásánál javult a képminőség: Extended low ISO (Bővített alacsony ISO), [i.dinamikus] és Highlight Shadow (Kiemelés-árnyékolás)

 

A DC-GH5 új 2.0 firmware verziója a tervek szerint 2017. szeptember végén lesz elérhető az alábbi LUMIX ügyfélszolgálati honlapon: LUMIX DC-GH5 Firmware 2.0 verzió: http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02