Hasznos tippek, hogy ne érje informatika biztonsági meglepetés még az ünnepi szezon alatt sem

forrás: Prím Online, 2017. december 13. 09:36

Ahogy közelítünk az online vásárlás tetőzéséhez (karácsonyi vásárló láz), a felhasználók váratlan számlával szembesülhetnek, ha a készülékeiket meghekkelik. 

Nagyon sokan vásárolnak interneten számítógépen vagy mobil készüléken keresztül, legyen szó élelmiszerről, ajándékokról vagy ruháról. A Deloitte által végzett nemzetközi kutatása szerint az emberek 83%-a készül online vásárlásra karácsonykor és átlagosan 60.000 forinttal (~288$) terveznek többet költeni háztartásonként idén, mint tavaly. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a kiberbűnözőkről sem, akik egy sikeres behatolás esetén ellophatják digitális adatainkat és egy visszaállítási költség akár 170.000 forintba is kerülhet (~636$). 

 

 

Kép forrása: https://www.kaspersky.com/blog

 

Az ünnepi időszakban teljesen normális, ha mobil készülékeinket használjuk nemcsak vásárlásra, hanem online licitálásokra, ám ezzel a számítógépes bűnözők is tisztában vannak, a kereskedők mellett ők is készülnek a megnövekedett online tranzakciók kihasználására. Zsarolóvírus támadások, adathalász levelek, vagy épp pénzügyi adataink ellopása és eladása a fekete piacon – mind remek pénzforrása a kiberbűnözőknek. 

 

A készülékeink is értékesek és nagy zavart okozhatnak, ha bármilyen módon visszaélnek velük. Számos olyan privát adatot tárolunk rajtuk, amelyek pótolhatatlanok (21%), például fotókat, videókat. A Kaspersky Lab kutatása rávilágított arra, ha ezek sérülnek, átlagosan 170.000 forintot kell költenünk egy adatmentésre.

 

A felhasználók legnépszerűbb online tevékenységei

 

„A legnagyobb kockázat a felhasználó számára, ha elveszti digitális adatait. A veszély egyre csak fokozódik, minél több időt és pénzt költünk online. Ebben az időszakban többet emailezünk a megrendelések és szállítások miatt, több nyilvános wifi hálózatra csatlakozunk és többet csevegünk weben keresztül. A szilveszteri buli időszakban is tovább nő a kockázat, hiszen nagyobb valószínűséggel hagyhatunk el a készülékeket, vagy kevésbé vagyunk figyelmesek az informatikai biztonságra. Ebből fakadóan döntő fontosságú, hogy megfelelően gondoskodjunk a védelemről.” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője. 

 

A nyilvánvaló veszélyek és kockázatok ellenére a kibertanácsadó cég kutatásai azt mutatják, hogy a felhasználók mindössze fele készít biztonsági másolatot adatairól, és 34%-a elismeri, hogy ódzkodik az online backup mentésektől. Sokan aggódnak ugyanakkor attól, hogy elveszíthetik értékes fájljaikat és növelik karácsonyi költségeiket egy váratlan adatvisszaállítási kiadással. Azonban van egy egyszerű módszer, amivel elkerülhető mindez. Az adatok rendszeres biztonsági mentése és a megbízható védelem használata garancia lehet adataink biztonságára. 

 

Az értékes adatok védelme – függetlenül attól, hogy mikor és milyen gyakran használjuk készülékeinket – rendkívül fontos és az alábbi egyszerű lépésekkel elérhető mindenkinek:

  • Biztonság: használjon informatikai biztonságot készülékén. Ha online vásárol vagy nyilvános wifit használ, mindenképp aktiválja. A megbízható online biztonsági megoldások használata blokkolja a hálózati támadásokat, javítja a szoftveres sebezhetőségeket és listázza a rendszer-aktivitásokat a rosszindulatú tevékenységek ellen, hogy megakadályozza a privát fájlok megsemmisítését, megváltoztatását vagy ellopását.
  • Tudatosság: csak megbízható és ismert online felületeken vásároljon, amelyeknek van https előtagjuk, mivel ez azt jelenti, hogy az adatforgalom az adott oldalon titkosítva van. Ne feledje: ha egy ajánlat túl jó, valószínűleg csalók állnak mögötte. A nyugodt vásárlás érdekében legyen éber. 
  • Jelszavas védelem: fájljairól készítsen mentést, valamint használjon jelszót. Ez azt jelenti, hogy rendeljen jelszót értékes adataihoz, így készüléke elvesztése, ellopása során nem férhetnek hozzá. 
  • Mentés: készítsen több biztonsági mentést, ezek közül egyet egy megbízható felhő-alapú tárhelyen. Ez azt jelenti, hogy bármi is történik készülékével, könnyedén visszaállíthatja adatait. 
  • Erősség: nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen elengedhetetlen, hogy erős jelszavakat használjunk. Ne használja ugyanazt a jelszót több, különböző fiókhoz, hiszen, ha egyszer feltörik valamelyiket, úgy feltörték az összeset. 

 

A Kaspersky Total Security teljes értékű védelmet biztosít a kártékony programok, az adathalászat és a rosszindulatú weboldalak ellen minden készüléken. A program biztonsági mentést készít fájljairól és jelszót rendel azokhoz, így nyugodtan élvezhetjük az ünnepeket és az azt megelőző online vásárlással telített időszakot egyaránt. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52