A Kaspersky Lab idén 360.000 kártékony programot azonosított naponta

forrás: Prím Online, 2017. december 16. 12:55

Idén a Kaspersky Lab 360.000 rosszindulatú fájlt észlelt naponta, ami 11,5%-os növekedés az előző évhez képest. A két évvel ezelőtti enyhe csökkenés után idén második alkalommal tapasztalhatunk a kibercsapdák számában jelentős emelkedést.

A naponta észlelt kártékony fájlok száma reflektál a kiberbűnözők aktivitására, amely 2011-ben még 70.000 volt. Ez azt jelenti, hogy mára ötszörösére nőtt ez a szám, és csökkenésnek jele nem látható. 

 

A veszélyesnek minősített fájlok többsége a malware (rosszindulatú fájl) kategóriájába tartozik (78%). Azonban a vírusok – amelyek dominanciája szignifikánsan csökkent 5-7 évvel ezelőtt, köszönhetően komplexitásuknak és alacsony hatékonyságuknak – továbbra is a napi észlelések 14%-át teszik ki. 

 

A maradék 8% olyan hirdetési szoftverek, amelyek alapértelmezés szerint nem minősülnek rosszindulatúnak, de sok esetben a privát adatok visszaélésével és egyéb kockázatokkal járhatnak. 

 

 

Hozzávetőlegesen 20.000 veszélyes fájlt detektál naponta az Astraea – a Kaspersky Lab gépi-tanulás módszerén alapuló malware analizáló rendszere, amely automatikusan azonosítja és blokkolja a kártékony fájlokat. 

 

„2015-ben csökkenést láttunk a malware-k számának napi észlelésében, és ezért arra gondoltunk, hogy a kiberbűnözők figyelmüket a már meglévő, régi kártékony fájlok felé fordítják. Sajnos azonban az elmúlt két év adatai azt mutatják, hogy újjáéledt az új rosszindulatú fájlok fejlesztése. A zsarolóvírusos támadások számának nagymértékű növekedése az elmúlt néhány évben folytatódott, mivel egy óriási bűnügyi hálózat áll az ilyen típusú fenyegetések mögött, amelyek képesek naponta akár több száz új minta fejlesztésére. Idén például láttunk „bányászó” malware-eket, amelyeket aktívan használnak mostanság a kiberbűnözők köszönhetően a kriptovaluták elterjedésének. Az észlelt rosszindulatú fájlok számának folyamatos növekedésének egyik oka a védelmi technológiák javulása is. Minden új frissítéssel több malware-t tudunk azonosítani.” – mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware részlegének vezetője. 

 

Néhány kiemelkedő idei statisztika a kiberfenyegetésekről:

  • A Kaspersky Lab programjai 1.188.728.338 támadást blokkoltak világszerte
  • A Kaspersky Lab webes víruskereső megoldása 15.714.700 egyedi rosszindulatú fájlt észlelt
  • A felhasználók 29,4%-a tapasztalt online támadást legalább egy alkalommal személyi számítógépén
  • A felhasználók 22%-át érintette hirdetésekkel kapcsolatos behatolás

 

 

Kibercsapda adatok 2017-ben

 

A védelem fenntartása érdekében a Kaspersky Lab a következőket javasolja:

  • Ne nyisson meg ismeretlen vagy gyanús forrásból származó fájlt, csatolmányt
  • Ne töltsön le és telepítsen nem megbízható forrásból származó alkalmazást
  • Ne klikkeljen ismeretlen vagy gyanús forrásból származó linkre
  • Mindig telepítse időben a frissítéseket. A WannaCry és az ExPetr támadások fő okozója a frissítések hiánya
  • Használjon megbízható és eredményes biztonsági megoldást

 

Bővebb információt az idei fenyegetésekről ezen a linken olvashat.  

 

A Kaspersky Lab „Az idei év kiberszámai” című jelentése része a „Kaspersky Security Bulletin 2017” -nek. Bővebb információt a 2018-as év előrejelzéseiről ezen a linken olvashatnak, az APT-ről szóló webinart itt találják, valamint az Ipari&Technológiai predikciókat itt

 

A zsarolóvírusokról szóló jelentést itt, az éves összegzést ezen a linken olvashatják. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52