Bemutatták a Panasonic LUMIX S1R tükörnélküli fényképezőgépet

Kütyü Magazin, 2019. február 1. 16:06

A Panasonic bemutatta új full-frame, tükörnélküli LUMIX S1R fényképezőgépének valamennyi részletét. 47,3 millió pixeles CMOS képérzékelőjével a LUMIX S1R a világ legnagyobb felbontású full-frame, tükörnélküli fényképezőgépe, amely páratlan minőségű képeket készít kiemelkedő részletgazdagsággal, finom színátmenetekkel és utolérhetetlen színmegjelenítéssel.

 

A Venus Engine processzort alkalmazó LUMIX S1R nagy sebességű és kiváló pontosságú autofókusz rendszerrel rendelkezik, amely a legkomolyabb professzionális igényeknek is megfelel bármilyen fotózási körülmények között. A fontos pillanatokat a világ legnagyobb felbontású, 5,76 millió képponttal rendelkező, páratlan élességű OLED elektronikus képkeresőjén komponálhatják meg a fotósok.

A nagy átmérőjű L-bajonettel (L-Mount) szerelt LUMIX S1R a kategória legfinomabb felbontásával és felvételvezérlésével valamint kiváló képstabilizálásával és magas szintű videorögzítésével kompromisszummentes képminőséget biztosít.

Új távlatokat nyitó képrészletesség

A 47,3 millió pixeles CMOS képérzékelő (36 x 24 mm) részletmegörökítő képességét tovább fokozza az aluláteresztő szűrő mellőzése, amelynek köszönhetően a legfinomabb textúra is pontosan kivehető a képeken.

  • Új mikrolencsés kialakítás a legnagyobb hatékonyságért
  • Alacsony zajszint akár magas ISO értéknél is
  • Nagy felbontású üzemmód 187 megapixeles képekkel

Az új aszférikus mikro lencsék javítják a képszenzor fénygyűjtő képességét, hogy magas ISO értékek mellett is alacsony maradjon a zajszint. A LUMIX S1R-rel akár 25 600-as ISO értékkel is lehet képet készíteni, ami ideális a gyenge fényviszonyoknál való fotózáshoz. 

A 47,3 millió pixelnél nagyobb felbontást igénylő helyzetekben a fotósok egészen elképesztő, 187 millió pixeles képet is készíthetnek a fényképezőgép nagy felbontású üzemmódjában. Ez a funkció nyolc felvételből származó képadatokat egyesít, amelyeket a fényképezőgép úgy rögzít, hogy minden egyes kép előtt a váz képstabilizátor (Body I.S.) rendszer apró mértékben módosítja a képérzékelő helyét. A végeredmény egy részletekben bővelkedő, 16 736 x 11 168 pixeles RAW fájl. A nagy felbontású üzemmód egy további opcionális funkciója a mozgásból származó elmosódás kiiktatása.

Fejlett képstabilizátor

Az 5-tengelyes Body I.S. képstabilizátor kompenzálja a fényképezőgép bemozdulását, hogy a szokásosan biztonságos (éles) képet adó záridőnél akár 5,5 fokozattal hosszabb idő is alkalmazható legyen. A LUMIX S sorozat kéttengelyes O.I.S (optikai képstabilizátor) rendszerével együtt a Dual I.S. 2 rendszernek köszönhetően 6 fokozattal növelhető a záridő, mert a rendszer számos olyan fényképezőgép-bemozdulást képes kiszűrni, amely álló- és mozgóképkészítés közben előfordulhat. A kifinomult technológia nem csak a giroszenzor alapján számítja ki a rezgést, hanem magáról a képérzékelőről és a gyorsulásmérő szenzorról érkező adatokat is feldolgozza.

A remegéseket grafikusan megjelenítő I.S. Status Scope is megtalálható a fényképezőgépben, amelynek segítségével a fotósok kiszűrhetik a remegések forrásait. 

Nagy sebességű, precíz fókuszálás

A kontrasztérzékelést és a Panasonic egyedi, ultragyors feldolgozási sebességű DFD technológiáját ötvöző fókuszáló rendszer egyszerre nyújt gyorsaságot és pontosságot. Az extrém gyors és pontos fókuszálás megvalósításához a Venus Engine, a CMOS képérzékelő és az új LUMIX S objektívek akár 480 fps sebességgel is képesek egymással kommunikálni, így a rendszer akár 0,08 másodperc alatt is tud reagálni. Az autofókusznak mindössze -6 EV értékű fény is elegendő a működéshez. 

  • Mesterséges intelligencia növeli az autofókusz teljesítményét
  • Eye-AF és állatfelismerés funkciókkal bővül az arcfelismerés
  • Másodpercenként 9 képkockás sorozatfelvétel teljes felbontásban

A fókuszálásnál és a követésnél további extra a továbbfejlesztett mesterséges intelligencia, amely érzékeli az embereket, a macskákat, a kutyákat és a madarakat. Az alany azonosítása segít a rendszernek abban, hogy megbecsülje a várható mozgást, és ez lehetővé teszi, hogy az autofókusz akkor is kövesse az alanyt, amikor az hátat fordít. Az arc-, szem- és pupillafelismerés segít, hogy a portrék fókusza mindig megfelelő legyen. 

A gyorsan mozgó jelenetek megörökítését a LUMIX S1 9 fps sebességgel támogatja AFS módban, folyamatos fókusz mellett pedig 6 fps sebességgel képes felvételt készíteni. A 6K Fotó üzemmódban 30 fps sebességgel lehet 18 millió pixeles sorozatfelvételeket készíteni, 4K Fotó üzemmódban pedig 8 megapixeles felbontással 30 vagy 60 fps sebességgel készülnek a sorozatok.

Nagy felbontású képkereső és kiváló minőségű kijelző

A világ legnagyobb felbontású, 5,76 millió képponttal rendelkező, OLED elektronikus képkeresője páratlan élességet biztosít a fotósoknak. A Real View Finder képkereső akár 120 fps frissítési rátával képes megjeleníteni a képeket, és a mindössze 0,005 másodperces késleltetéssel gördülékeny és valósághű képeken lehet követni az alanyok mozgását. A kijelző felbontása és a 10 000:1 kontrasztarány tiszta és részletgazdag képet biztosít. A kereső nagyítása 0,78x-tól 0,74x, vagy 0,7x értékig állítható a fotós igényének megfelelően. 

A fényképezőgép 3,2 hüvelykes, 2,1 millió képpontos felbontású érintőkijelzője egy háromtengelyes hátsó monitoron helyezkedik el, amely kihajtva alacsony vagy magas szögből is lehetővé teszi a felvételt akár álló, akár fekvő tájolásban. Az éjszakai üzemmód, a Live View Boost és a megvilágított gombok segítik a sötét helyen dolgozó fotósok munkáját, a fényképezőgép tetején pedig a kategória legnagyobb, háttérvilágítással rendelkező státusz LCD kijelzője található, amelyről a fotós egy szempillantás alatt leolvashatja a legfontosabb beállításokat. 

Kategóriaelső videó

Ugyan elsődlegesen a kimagasló fotósteljesítményre fejlesztették ki, de a LUMIX S1R kiválóan rögzít videofelvételeket is 4K felbontásban akár 60/50p képrátával. A nagy sebességű videó üzemmóddal 2-szeres lassított felvétel készíthető 4K-ban 60 fps sebességgel, vagy 6-szoros lassított felvétel Full HD-ben, akár 180 fps képrátával. 

A felvétel a fényképezőgépen SD vagy XQD kártyára is menthető, illetve HDMI A típusú porton keresztül is továbbítható. A hangbemenetet egy 3,5 mm-es mikrofonfoglalat támogatja, a hangot pedig egy 3,5 mm-es fejhallgató bemenet segítségével lehet ellenőrizni. Kiváló hangminőség érhető el a vakupapucsra rögzíthető, professzionális mikrofonokat és XLR bemenetet támogató DMW-XLR1 mikrofonadapterrel.

Professzionális igényekhez tervezve

A professzionális fotósoknak tervezett LUMIX S1R-t úgy fejlesztették, hogy az öntött magnézium elő- és hátlapok valamint a minden illesztésnél, tárcsánál és gombnál alkalmazott szigetelések a komoly igénybevételt is kibírják. A fényképezőgép ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek, és akár -10°C-ban is használható. 

A zárat 400 000 kioldásra tervezték. A mechanikus záridő akár az 1/8000 másodperces értéket is elérheti, amely lehetővé teszi, hogy a gyorsan mozgó tárgyakat erős napfényben nyitott rekesszel is meg lehessen örökíteni a gyors objektívekkel. A külső vaku akár 1/320 másodperces záridővel is szinkronizálható. 

A vezérlőgombokat egy ergonómiai tanulmány eredményeire alapozva helyezték el, hogy a felhasználó végig a felvételre összpontosíthasson. A 8-irányú joystick és a továbbfinomított felhasználói felület is gyors működtetést tesz lehetővé felvétel közben. Egy lezárókarral meg lehet akadályozni a véletlen működtetést. A felhasználó választhatja ki, mely funkciókat szeretné zárolni.

A fotósok védhetik is munkáikat: a fényképezőgép automatikusan rögzíti személyes adataikat és szerzői jogi információikat az elmentett képek Exif adataiban. A fényképezőgép két memóriakártya-foglalattal rendelkezik SD (UHS-II) és XQD kártyákhoz, és a közeljövőben kompatibilis lesz a CFexpress szabvánnyal is. 

Kreatív kivitelezés egyszerűen

A JPEG fájlok rögzítésében nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a fotósok számára a fényképezőgép beállításai, amelyekkel egyedi összhatás érhető el. Mindegyik képstílus módosítható, de újak is létrehozhatók és elmenthetők. Az alap opció alap kontraszt- és telítettségszintű JPEG fájlokat hoz létre, ami rugalmas kiindulópontot nyújt az utómunkákhoz. 

Az új fotóstílusok között megtalálható a HLG (Hybrid Log Gamma) fotómód, amely élénk, nagy dinamikus tartományú képeket jelenít meg megőrizve a csúcsfényes részek részleteit is, amiket HDMI-csatlakozáson keresztül kiválóan visszaadnak a Panasonic legújabb 4K TV készülékei vagy az egyéb HLG-kompatibilis készülékek. A HLG módban készített képeket HSP fájlban, lenyűgöző, 8K felbontásban lehet menteni, de JPEG és RAW formátumban is menthetők. 

Portrékészítésnél az új AWBw fehéregyensúly-beállítás vonzó, finom, vöröses árnyalatot ad a képnek, az új csúcsfényre súlyozott fénymérési mód pedig a legnagyobb fényerejű részletek megőrzését részesíti előnyben. 

Az új panoráma képarányok, mint, amilyen a 65:24 Film Panoráma és a 2:1 széles képformátum, izgalmas dimenziókkal bővítik a fotós lehetőségeket. 

Csatlakoztathatóság és távvezérlés

A LUMIX S1R kompatibilis a LUMIX Tether szoftverrel, amely USB-csatlakozáson keresztül lehetővé teszi a fényképezőgép PC számítógépről történő távvezérlését, valamint segítségével élőben streamelhetők és közvetlenül továbbíthatók a képek a számítógépre, amint elkészültek. 

A LUMIX Sync egy új iOS/Android okostelefonos alkalmazás, amellyel távvezérelhetővé válik a fényképezőgép és a képek okostelefonra/tabletre másolhatók. 

A Bluetooth 4.2 kompatibilitás lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett, és segítségével a fényképezőgép beállításai több LUMIX S1R vázra is átmásolhatók. A 2,4 GHz-es (IEEE802.11b/g/n) mellett 5 GHz-es (IEEE802.11ac) Wi-Fi is gondoskodik róla, hogy még gyorsabban és biztonságosabban lehessen okostelefonokhoz/tabletekhez kapcsolódni távvezérlés vagy fotó/videoátvitel céljából. 

Teljes körű tartozékválaszték

A LUMIX S1R számos tartozékkal kompatibilis, megtalálható köztük a távoli exponáló (DMW-RS2), a szemkagyló (DMW-EC6), a pótakkumulátoros markolat (DMW-BGS1) és az akkumulátortöltő (DMW-BTC14) is. Az akkumulátortöltő megfelel az USB Power Deliver szabványnak is, és rövid idő, körülbelül 2 óra alatt képes feltölteni a fényképezőgép 7,4 V 3050 mAh kapacitású akkumulátorát. A fényképezőgép adapterrel történő töltés közben is használható. A standard külső vaku (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) a LUMIX S sorozat fényképezőgépeire is rögzíthető. 

Készülékek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50