A Vodafone a világon elsőként kapcsolta össze az 5G okostelefonokat a hálózatával Barcelonában

forrás: Prím Online, 2019. február 25. 19:08

A Vodafone a világ első mobilszolgáltatójaként 5G okostelefonokat kapcsolt össze már működő 5G hálózatával. A vállalat 2019 második felében számos európai városban előkészíti az 5G elindítását. A négyhetes időszak alatt sikeresen lezajlott a cég próbaüzeme három 5G okostelefonnal, amelyeket 2019-ben fognak bevezetni. A próba során a Vodafone a saját hálózatán zökkenőmentesen lebonyolított egy 4K videóhívást 5G letöltési sebességen, amely a mai 4G-nél 10-szer gyorsabb lesz. Az okostelefonok és a Vodafone 5G hálózata is teljes mértékben megfelelt a meglévő 4G hálózatokra épülő (non-standalone) 5G - 3GPP „Release 15” iparági szabványának legújabb verziójával, amely csak 2018 decemberében kapott jóváhagyást.

Barcelona központjában a Vodafone már elindította 5G hálózatát. A február 25-én kezdődő Mobil Világkongresszus során egy autó fogja róni a város utcáit, monitorozza az 1,5 Gigabit per szekundumos sebességet, amelyre a rendszer már ma is képes. 2019 második felében a Vodafone számos más európai nagyvárosban kész elindítani az 5G-t. A cég európai 4G rendszerének 98%-ában beruházott a single Radio Access Network (RAN) hálózati technológiába. Ennek köszönhetően a Vodafone sokkal könnyebben fogja tudni meglévő 4G hálózatát a jövőben az 5G-vel kiegészíteni. Ezen túlmenően a Vodafone európai piacain az 5G frekvenciaárveréseken vesz részt. A Vodafone single RAN-helyszíneinek több mint kétharmada a nagyobb európai városokban már megfelelő az 5G hálózati sebesség támogatásához.

 

A mobilszolgáltató a főbb európai piacain is kísérletezget az 5G technológiával. 90 millió eurót fektetett be Milánóban az első olaszországi, a város több mint 80%-át lefedő 5G hálózat kiépítésébe. Eddig 31 darab 5G felhasználási esetet indított 38 ipari és állami szektorbeli partnerrel. A felhasználási esetek az egészség és a jólét, a biztonság és a felügyelet, az okos energia és az okos városok, a mobilitás és a közlekedés, a gyártás és az ipar 4.0, az oktatás, a szórakozás és a digitális szakadék területeit fedik le. A felhasználási esetek között említhetjük a San Raffaele-kórházzal közösen kifejlesztett 5G-s összekapcsolt mentőt, Európa első élő, 5G hírműsorát a Sky-jal együttműködve, és a vezető nélküli robotjárművet, amely a Milánói Műszaki Egyetemen könyveket szállít. A Vodafone emellett négy éven keresztül 10 millió eurót különített el a start-up vállalkozások, a kkv-k és a szociális vállalkozások számára indított „Cselekedj az 5G-ért” versenyre.

 

A Vodafone UK hét városban teszteli az 5G-t, és 2018 szeptemberében sikeresen végrehajtotta az ország első holografikus hívását, amikor is Anglia és a Manchester City női kapitánya, Steph Houghton MBE, Manchesterből a Berkshire-i Newburybe, a Vodafone székhelyére küldött tudósításában focis tippeket adott a Manchester City és a Lionesses egyik 11 éves szurkolójának, Irisnak.

 

A Vodafone Németország 2019-ben 5G mobilitási laboratóriumát és a Düsseldorf közelében található próbapályát felhasználva 5G-kompatibilissá tette az összekapcsolt és önvezető járműveket, amiért aztán elnyerte a nemzetközi Paul Pietsch-díjat. Jelenleg a német tévécsatornával, a WDR-rel közösen tesztelik a televíziós és igény szerinti videótartalmak terjesztését az 5G-n keresztül.

 

A Vodafone Spanyolország, amely a 2018-as Mobil Világkongresszuson a világon elsőként bonyolított le 5G telefonhívást, hat nagyvárosában 5G cellákkal rendelkezik. A cég az 5G-s webes sebészeti műtét fejlesztését is támogatja Spanyolországban a barcelonai L'Hospital Clinickel együttműködve, amelynek keretében egy adott területre szakosodott sebész egy másik sebész által végezett műtétet irányíthat anélkül, hogy fizikailag jelen lenne a helyszínen.

 

Johan Wibergh, a Vodafone Csoport technológiai igazgatója elmondta: „A Vodafone hálózatai egyre jobban felkészültek az 5G-re, amellyel idővel jelentős előnyöket nyújthatunk a fogyasztók, a vállalkozások és a társadalom számára. Most arra összpontosítunk, hogy optimalizáljuk a vásárlói élményt, mielőtt az év későbbi szakaszában európai városokban elindítanánk az 5G-t.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17