A Siemens is támogatja a kiberbiztonság megteremtését távoli munkavégzés esetén

forrás: Prím Online, 2020. május 4. 15:50

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében világszerte több millió ember végzi a munkáját otthonról – köztük a Siemens 100 000 alkalmazottja is. A Siemens a Charter of Trust (CoT) kezdeményezés 16 másik vállalatával közösen nyolc ajánlást dolgozott ki a kiberbiztonság megerősítésére annak érdekében, hogy a munkavállalók éppolyan biztonsági feltételek mellett dolgozhassanak otthonukból, mint az irodában. Ajánlásaik célja, hogy segítsenek a hackertámadások kivédésében, illetve, hogy lehetővé tegyék a vállalatok számára az üzletmenet folytonosságának fenntartását. 

Az ajánlások a hangvezérlésű eszközök kikapcsolásától kezdve a webkamerák letakarásán át a készülékek magán- és üzleti célú vegyes felhasználásának elkerülésére is kiterjednek. Az ajánlásokat a Charter of Trust weboldalán tették közzé.

 

„A nagyvállalatokra különösen a krízishelyzetekben hárul kiemelt felelősség” – mondta Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. „A felelősségteljes magatartás magában foglalja mások támogatását, a megoldások közös kidolgozását és az ismeretek megosztását, hogy mindenki profitálhasson belőlük – a Charter of Trust partnerek pontosan ezeket teszik immáron két éve.”

 

A COVID-19 nemcsak egészségügyi kockázatot, hanem kiberbiztonsági fenyegetést is jelent számos vállalat számára. A fertőzés valószínűségének csökkentése érdekében a munkaerő jelentős része jelenleg távmunkában dolgozik. Emellett a dolgozók számára egyre inkább szükségessé válik, hogy érzékeny adatokat cseréljenek otthonról, elkerülve az üzletmenet működésének leállását. Csak a Siemensnél világszerte átlagosan 130 000 munkavállaló csatlakozik a vállalati intranetre otthonából március közepe óta – ez a szokásos érték közel négyszerese.

 

Ugyanakkor az otthoni informatikai infrastruktúra általában kevésbé biztonságos, mint az irodai – ezt a biztonsági rést pedig a hackerek egyre inkább kihasználják. Emellett például e-mailes csalásokkal is próbálkoznak, hogy előnyt kovácsoljanak a COVID-19 krízishelyzettel kapcsolatos bizonytalanságból. Ez a helyzet még fontosabbá teszi a munkavállalóknak a kiberbiztonság védelmében betöltött szerepét. A CoT-partnerek nyolc ajánlása segíthet a hackertámadások megakadályozásában:

  • Csak a feltétlenül szükséges eszközöket és információkat vigye haza.
  • Gondoskodjon otthoni hálózata védelméről, és biztonságos kapcsolatokon keresztül kommunikáljon.
  • Minden eszközén tartsa naprakészen a szoftvereket.
  • Kapcsolja ki a hangvezérlésű okoseszközöket otthoni munkaállomásán, illetve takarja le a webkamerát, amikor nem használja.
  • Kerülje az eszközök magán- és üzleti célú vegyes felhasználását.
  • Proaktív módon azonosítson minden résztvevőt az online meetingeken.
  • Jelentkezzen ki, ha nem használja a készülékeket, és tárolja biztonságosan azokat.
  • Rendkívüli óvatossággal járjon el a gyanús e-mailek vagy csatolmányok esetében, különösen, ha nem ismeri a feladót. 

 

A Siemens informatikai szakemberei március közepén, a koronavírussal kapcsolatos krízishelyzet kezdetekor akcióba léptek annak érdekében, hogy nagyszámú dolgozó számára lehetővé tegyék a Siemens hálózatához való csatlakozást otthonról, a lehető legbiztonságosabb módon. Mindössze 24 óra leforgása alatt stabil intranet-hozzáférést hoztak létre mintegy 140 000 munkavállaló számára, ezáltal az irodai környezethez hasonló szintű kiberbiztonságról gondoskodtak.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50