2021-től új feltételek szerint minősíti a weboldalakat a Google

forrás: Prím Online, 2020. június 11. 11:55

A népszerű keresőóriás folyamatosan fejleszt és újít a felhasználói élmény javítása céljából. A cégen belüli felmérések és kutatások azt eredményezték, hogy a userek a jól használható honlapokat gyakrabban keresik fel. A Google hivatalos blog-ján bejelentett, de 2021-ben induló új algoritmus adott honlap sebességét méri a felhasználói élmények tekintetében. A Google Page Experience – azaz az Oldal-élmény frissítés a már meglévő rendszerbe fog bekapcsolódni. Mindezek mellett továbbra is az oldal tartalma marad a leglényegesebb szempont. 

 

Bejelentés most – start 2021-ben

Elsősorban a koronavírus járvány miatt döntött úgy a Google, hogy felhívja a figyelmet a jövőbeni algoritmusfrissítésre és annak hasznosságára. Így bőven lesz idő áttervezni a weboldalak szerkezetét, hogy előnyös legyen a látogatottság szempontjából. Mindezek mellett többször is hangsúlyozták, hogy egy kreatív és igényes honlapnak nemcsak alapvető információt, hanem „élményt” is kell nyújtania. Teljes útmutató a kulcsszo.hu oldalon olvashatunk.

 

Page Experience – hogyan készülhetünk fel erre?

A Google egyszerűen csak Oldal-élménynek nevezi ezt a mutatót. Amely azt jelzi, hogy a felhasználók hogyan érzékelik a weboldalakkal való együttműködés élményét. Ezen tényezők optimalizálása az internetet - minden böngészőben és minden felületen - hatékonnyá teszi, és segít a webhelyeknek a felhasználói igények felé történő fejlődésében. Ezáltal az interneten megvalósuló üzletek eredményesebbek és hitelesebbek lehetnek. Más szóval élve, azt keresik, mennyire használható az adott site. A Google tehát azt a webhelyet akarja kiemelni, amelyet a felhasználók a legjobban kedvelnek, vagyis látogatnak.

 

A múltban a webhelynek a felhasználói élmény és a sebesség tökéletesítése nem volt hatékony. Nem volt igazán jó betekintése arról, hogy mi gyorsítja a webhelyet. Az évek folyamán a Google felfedezte a megfelelő mutatók szükségességét, és visszajelzést kapott olyan ügyfelektől, akiknek szükségük volt a megfelelő, biztonságos és a villámgyors weboldalakra. Ezeknek a paramétereknek a bejelentésével – és rangsorolási tényezőként történő megoldásával – a keresőóriás mérhetővé teheti az oldalélményt, és elég hasznosnak tartja a webhelyek megítélését. 

 

 

A Core Web Vital egy olyan valós, felhasználó-központú mutatókészlet, amely a felhasználói élmény legfontosabb eszközeit vizsgálja. Figyelik a web használhatóságának dimenzióit, például a betöltési időt és az interaktivitást. Ezeket felhasználva az új algoritmus tartalmazza a következő rangsorolásokat:

  • biztonságos weboldal,
  • mobil kompatibilis weboldal,
  • zavaró pop-up ablakok,
  • weboldal titkosítást (https)

 

A legtöbb algoritmusfrissítéshez hasonlóan, – amelyet a Google végez – , az idő múlásával előreláthatólag több változatot fog tartalmazni. Ami azonban különleges ebben a frissítésben, az előzetes értesítés, ami igen hasznos. Nagyon jó lehetőség, hogy a weblap tulajdonosok időben felkészülhetnek a változásra és még idén kijavíthatják a használhatósággal kapcsolatos hibákat. 

 

Nagyon fontos továbbá, hogy a Google rangsorolásában a jövőben is a tartalom lesz a legfontosabb, akárcsak jelenleg. Abban az esetben is, ha adott site oldal-élménye negatív. 

 

Az ügyfeleknek a minőségi tartalomgyártást kell hosszabb távon szem előtt tartaniuk. 

 

Leginkább a következőre kell majd odafigyelnünk: 

(a) megérteni, hogy az oldalélmény hogyan befolyásolja a rangsorolást, 

(b) az oldalélmény tapasztalatainak jeleire és 

(c) az oldalélmény optimalizálására.

 

Ebből is látszik, hogy a weboldalnak hatékonyabbnak kell lennie ezekkel az ismérvekkel.

 

Mindezek mellett jelenleg egyre népszerűbb a mobilon történő oldalkeresések száma is. Sokan használjuk üzleti célra és szórakozásra is okostelefonunkat. Természetesen a weboldalak mobilra való optimalizálása manapság szinte már alap. Ezért is fontos, hogy adott site betöltése gyorsan történjen és vonzza az oldalra látogatókat, tehát az információ áramlás folyamata hamar megtörténjen és ezáltal az oldallal kapcsolatos visszajelzések is. Ebben tökéletesen közreműködik és hosszabb távon eredményes a Google új „fejlesztése”.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Európa összefogott: 4 millióan az újrahasznosításért

Az első ”ON THE GO” újrahasznosítási kampány az „Every Can Counts” szervezésében egyidejűleg 16 országban hívta fel a figyelmet az italos dobozok újrahasznosításának fontosságára, melynek aktualitását a Környezetvédelmi Világnap adta.  

2021. július 24. 16:11

A Siemens Mobility 3,4 milliárd dollár értékben szerződött egy amerikai vasúttársasággal

A bajor gazdasági miniszter és közlekedési miniszter támogatják a Siemens Mobility GmbH által kifejlesztett hidrogénhajtású vonat Bajorországban történő tesztelését. A két kocsiból álló vonatot többek között az Augsburg - Füssen vonalon fogják tesztelni 2023 közepétől kezdve. A Bayerische Regiobahn (BRB) vasúti hálózatán végzendő próbaüzemet 30 hónapra tervezik. Ez idő alatt a hidrogénhajtású vonat Augsburgban fog állomásozni.

2021. július 24. 14:17

Hat hónappal meghosszabbítja készülékeinek garanciaidejét a Huawei

Ismét jelentős kedvezményeket és szervizakciót hirdet a Huawei. Július 26-tól kezdődő Huawei Szerviz Fesztivál keretében a felhasználók ingyenesen kiterjeszthetik mobilkészülékeik jótállását 6 hónappal – amennyiben készülékük még garanciaidőn belül van –, illetve egy alkalommal bruttó 8000 forint kedvezményt kaphatnak a javítás díjából a My HUAWEI alkalmazás használatával. A vállalat kedvezményesen, egységes áron cseréli az akkumulátorokat az összes kijelölt modellre, illetve a felhasználók akár 55%-os alkatrész kedvezményt is kaphatnak.

2021. július 24. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53