A SZTAKI kutatói mesterséges intelligenciával testre szabható terápiákon dolgoznak

forrás: Prím Online, 2020. október 8. 12:11

A SZTAKI kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, úgynevezett CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, illetve fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az ún. CAR-T sejt terápia, ami már bevált a hematológia és az onkológia területén, és a jövőben várhatóan alkalmazni fogják fertőzéses és autóimmun betegségek kezelésére is.

 

A hagyományos CAR-T sejt terápiát több tényező is nehezít: a mai eljárások többnyire figyelmen kívül hagyják a páciens állapotát, illetve a kezelendő sejtek egyedi jellemzőit; bizonytalan a sejtek előállítása – avagy gyártása – , és a központi laboratórium igen bonyolult logisztikai folyamatokkal tudja csak kiszolgálni a kórházakat. 

 

Az AIDPATH projekt célja olyan, személyre szabott terápiák fejlesztése, amelyek jobban figyelembe veszik a páciens-specifikus adatokat és biomarkereket a T-sejt terápia során; emellett rugalmas gyártási folyamatok alkalmazása ahhoz, hogy a pácienseknek a legmegfelelőbb T-sejt állomány készüljön el. A terápia minden lépésében mesterséges intelligencia módszereket alkalmaznak, és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeit is felhasználják a kórházi erőforrások minél jobb kihasználásához. 

 

A 4 éves futamidejű AIDPATH projektben a SZTAKI-t a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI - Research Laboratory on Engineering & Management Intelligence) képviseli. A sikeres H2020 pályázat közvetlen előzménye volt egy olyan kétoldalú, őssejtek előállítására irányuló orvosi-informatikai kutatás, amit a konzorciumvezető német intézet és a SZTAKI EMI labor folytatott a SZTAKI által vezetett EPIC Európai Termelésinformatikai – és Irányítási Kiválósági Központ keretében. Az AIDPATH projekt hazai vezetője Dr. Kis Tamás, a SZTAKI tudományos tanácsadója. 

 

Az AIDPATH projekt konzorcium-vezetője a német Fraunhofer IPT (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie), az akadémiai partnerek a SZTAKI, a Fraunhofer IZI (Institut für Zelltherapie und Immunologie), a University College London, az Idryma Technologias Kai Erevnas (FORTH),  Univaersitatsklinikum Würzburg,  Fundacio Clinic per a la Recerca, és a nem-akadémiai partnerek pedig az Algaris Cell, Irvine Scientific, a Hitachi Chemical Advanced Therapeutics, az IRIS Technology Solutions, a Red Alerts Labs, Panaxea, és az ORTEC Optimization Technology B.V.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59