Bővíti budapesti 5G lefedettségét a Telekom

forrás: Prím Online, 2020. november 23. 10:01

A Magyar Telekom a hazai szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását, és a tervek szerint év végére 30%-ra bővíti 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban. December végére az 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein. 

A szolgáltató idén április elején a 3,6GHz-es frekvencián indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását, néhány nappal azt követően, hogy sikeresen szerepelt a meghirdetett frekvenciaaukción. Az azóta történt folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen, valamint öt megyeszékhelyen (Zalegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely) érhető el az ötödik generációs mobilszolgáltatás. A 2100 MHz-es frekvenciasáv bevonásával, és a modern mobilhálózati technológia új funkcióinak (pl. Ericsson Spectrum Sharing, azaz dinamikus spektrummegosztás) kombinálásával tovább bővül az 5G hálózati lefedettség a fővárosban, a jelenlegi, lakosságra vetített 13%-ról 30%-ra emelkedik az év végéig. 

 

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Folyamatosan nagy erőfeszítéseket teszünk hálózataink fejlesztése érdekében, hiszen ez az alapja, hogy ügyfeleinknek jó minőségű szolgáltatásokat tudjunk nyújtani. A korábban már használt frekvenciatartományok újrakonfigurálásával, valamint az 5G szolgáltatás céljára újonnan használatba vett frekvenciatartomány révén az eddiginél nagyobb ügyfélkör számára tudjuk lehetővé tenni, hogy belekóstoljon az 5G előnyeibe. 

 

Ráadásul az Ericsson Spektrum Sharing technológiának köszönhetően a 4G-t használó ügyfelek is jobb ügyfélélményben részesülhetnek ezeken a területeken.”

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány használata nagy (akár 1 Gbps fölötti) sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő 2100 MHz-es tartomány az 5G lefedettség nagy területre való, gyorsabb kiterjesztését teszi lehetővé, valamint, beltérben is jó 5G élményt kínál. Az ügyfeleinknek kínált maximális elméleti letöltési sebesség az adott helyszíneken 500-600Mbps. A Magyar Telekom az 5G szolgáltatásánál a két frekvenciatartomány használatát hullámterjedési jellemzőik figyelembevételével észszerűen kombinálja a minél jobb ügyfélélmény és lefedettség biztosítására.

 

Szintén Magyarországon elsőként alkalmazza a Telekom élő hálózatban az Ericsson Spektrum Sharing technológiát, melynek köszönhetően az 5G lefedettségen túl jelentős kapacitásbővülést tud kínálni az érintett helyszíneken a 4G hálózatot használó ügyfeleinknek is (adott területen több eszköz tud csatlakozni a szolgáltatás minőségromlása nélkül). 

 

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk a Magyar Telekom technológiai innovációihoz az Ericsson Radio System megoldásunkkal, amely lehetővé teszi az 5G egyszerű bekapcsolását a telepített bázisállomásokon. Emellett az Ericsson Spectrum Sharing megoldásnak köszönhetően a szolgáltatók most először tudják dedikált rádióspektrum nélkül is elindítani az új generációs technológiát. A Telekom hálózatában a 2100 MHz sáv kerül megosztásra a 4G és az 5G technológia között dinamikusan, ezredmásodpercenként, a felhasználói igényeknek megfelelően. Az Ericsson Spectrum Sharing lehetővé teszi a Magyar Telekom számára, hogy új frekvenciaberuházásait a lehető leghatékonyabban aknázza ki. A mostani bejelentéssel a Magyar Telekom világviszonylatban az egyik első olyan szolgáltató, amely kereskedelmi 5G szolgáltatását az FDD sávban az Ericsson Spectrum Sharing megoldásra támaszkodva indítja el.”

 

A lefedett területeken az 5G szolgáltatást az ügyfelek a korlátlan mobil adat csomagok (Gigaerős Net, Gigaerős Net+), illetve a 3 és 10 napos korlátlan net bővítők (Gigaerős ExtraNetek) valamelyikével tudják igénybe venni. A szolgáltatás használatához 5G-képes készülékre* is szükség van. A Telekom portfoliójában jelenleg az Apple iPhone 12 (teljes széria), a Samsung Galaxy S20+ és S20 Ultra, valamint a Huawei P40 Pro és Xiaomi Mi 10T Pro készülékek alkalmasak az új frekvencián üzemelő 5G szolgáltatás igénybevételére is. Az 5G-képes készülékportfólió folyamatosan bővülni fog a jövőben.

 

_______________

* Néhány korábban elérhető 5G-képes készülék csak a 3,6 GHz-en nyújtott 5G szolgáltatás vételére alkalmas, a 2100 MHz-en nyújtott vételére nem.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17