Az ELTE-n találkoztak az informatikatudomány fiatal szakértői

forrás: Prím Online, 2021. április 7. 13:33

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekciójának idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara virtuális térben adott otthont.

Az OTDK Informatikatudományi Szekciójának nyitórendezvényén Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, továbbá Szendrő Péter, az OTDT elnöke mondott beszédet, majd Horváth Zoltán dékán, a szekció ügyvezető társelnöke, illetve Kozsik Tamás, az OTDT Informatikatudományi Szakmai Bizottság elnöke köszöntötték a résztvevőket. A felszólalók kiemelték: a tehetséggondozás e fóruma kaput nyit a tudományos közélet felé, bizonyítva az új nemzedék tehetségét, szorgalmát és tenni akarását, egyben az új információk tárháza, ahol a fiatal kutatók megismerhetik egymás gondolatait.

 

A konferencia Roska Tamás Tudományos Előadás pályázatát ebben a szekcióban Szűcs Judit (doktorjelölt, Szegedi Tudományegyetem) nyerte el; “Bináris képrekonstrukció textúra priorral” című, új tudományos eredményeket bemutató előadását a rendezvény első napján mutatta be.

 

A hagyományosan népszerű szekcióba a rendkívüli helyzet ellenére rekordszámú pályázat érkezett. 

 

A 17 hazai és határontúli intézményből összesen 188 hallgató 165 dolgozattal nevezett.  

 

A hallgató-tanár műhelymunka eredményeit bemutató 15 perces prezentációkat a pálya elismert képviselőiből álló tagozati zsűri értékelte. Az értékelésnél a tartalmi újdonságon kívül fontos volt az előadás módja és nyelvezete, az előadó felkészültsége és vitakészsége is.

 

Az ELTE hallgatói a szekció 19 tagozatában összesen 24 díjat szereztek: 3-an első, 6-an második, 5-en harmadik helyen végeztek, 10-en pedig különdíjjal térhettek haza.

 

Idén a legjobb témavezetőnek járó Imreh Csanád Emlékérmet Gyíres-Tóth Bálint, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi docense vehette át.

 

A 35. OTDK újdonsága, hogy a tagozatok I. helyezettjei részvételi jogot szereztek a 16 szekcióban várhatóan augusztus végén megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre, az OTDK Plusz konferenciára.

 

A háromnapos rendezvény az OTDK rendezői staféta átadásával zárult. A két év múlva esedékes konferencia Informatikatudományi Szekcióját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rendezi.

 

„A nagyszabású rendezvény online lebonyolítására a szervezőknek sikerült egy olyan platformot létrehoznia, mely nem csak funkcionálisan kiváló, hanem egyben igényes és különleges is.


Sikere volt többek között a 3D virtuális kiállításnak, ahol azokat a támogatókat kereshették fel az érdeklődők, akiknek elérhető standja „épült” a platformon belül, köztük például az OTP Bankot, a globális pénzügyi szolgálatokat nyújtó a Morgan Stanley-t, az Országos Tudományos Diákköri Tanácsot vagy az ELTE IK-t. A szabadidős tevékenységek között olyan csemegék is szerepeltek, mint például a jógaóra vagy a virtuális sörkóstoló.” ( Forrás: tudományon.hu)

 

A szekció honlapján elérhetőek az eredmények,  a tartalmi kivonatok pedig itt olvashatók.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50