Repülésbiztonság minden szinten

forrás: Prím Online, 2021. május 10. 19:27

Egy híján százhúsz éve ünnepeljük május 10-én a madarak és fák napját. A kezdeményezés Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, a célja pedig már a kezdetektől az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a környezetvédelem, ezen belül a madarak védelmének fontosságára. Ebből az alkalomból a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány munkáját mutatjuk be, amelyet immár több mint 10 éve támogat a magyar légiforgalmi szolgálat.

Több cikkünkben utaltunk már arra, hogy a HungaroControl számára a repülésbiztonság a legfontosabb érték. Nem csoda hát, hogy a repülőgépek és utasaik biztonsága mellett a madarak védelme iránt is elkötelezett. A társaság a környezeti értékek őrzőjeként azt vallja, hogy nemcsak május 10-ének, hanem az év összes napjának a madarakról és védelmükről kell szólnia, ezért azt elmúlt 11 évben több mint 20 millió forinttal segítette a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkáját.

 

A Hajdúság és a Tisza között elterülő vidék Európa egyik madárparadicsomának számít, hiszen a vadmadarak nagyon magas egyedszámban élnek itt. Dr. Déri János, a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány elnöke 1999-ben éppen ezért ezen a helyen hozta létre Magyarország első madárkórházát, ahol a kezdetekben évente 20-30 madarat kezeltek, ám mára évi 2-3000 szárnyas felépülését segítik. Az itt ápolt madaraknak körülbelül 60 százaléka térhet vissza a gyógyítást követően a természetbe, hozzávetőlegesen 20 százalékukat tartós sérülésük miatt a madárparkban gondozzák tovább, a fennmaradó 20 százalék pedig sajnos elpusztul.

 

Az évek alatt a kórház folyamatosan fejlődött: röntgengéppel és altatógéppel felszerelt rendelőt, műtőt, betegelkülönítőt és laborhelyiséget alakítottak ki, emellett számos kisebb-nagyobb röpdét, más néven voliert hoztak létre. A gyógyintézet megalakulása után hamar kiderült, hogy szükség lenne egy olyan intézményre is, ahol edukációs céllal bemutathatnák a madárkórház munkáját, a lábadozó madarakat, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire fontos odafigyelni a körülöttünk élő állatok védelmére, biztonságára. Pár évvel később, 2006 nyarán létre is jött a Madárpark, amelyben látványkórház, madármentő-kiállítás, madárkertek, öko-teleház, nagyröpde, tórendszer és játszókert is helyet kapott. A hortobágyi komplexumban megannyi eszközzel próbálják felhívni a figyelmet a madarak védelmére és a madárbalesetek megelőzésének fontosságára.

 

 

A madárbaleseteket gyakoriságuk alapján három nagyobb csoportra oszthatjuk: harmadukat mérgezések okozzák, újabb harmadukért áramütések felelnek, a fennmaradó egyharmad pedig egyéb okokból – autógázolás, kerítésbe akadás, ablaküvegnek ütközés stb. – következik be.

 

______________

Repülőgépek okozta madárbalesetek rendkívül kis számban fordulnak elő. A repülőtéri szakemberek ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ilyen eseteket megelőzzék.

______________

 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren például természetvédők közreműködésével, több módszerrel is igyekeznek elkerülni a járatok madárral történő ütközését. A légikikötő területéről rendszeresen begyűjtik a vércsefiókákat és más fiatal madarakat, majd biztonságosabb környezetbe helyezik át őket.

 

A balesetek típusából jól látható, hogy a madarakra leselkedő veszélyek szinte száz százaléka az emberi jelenlétnek tudható be. Azok a tárgyak, potenciális veszélyforrások – villanyoszlop és magasfeszültségű vezetékek, autó, tükröződő üvegfelületek stb. –, amelyek a baleseteket okozzák, eredetileg nem találhatók meg a természetben, így a madaraknak nem alakult ki az észlelő- és védekezőképességük ezek ellen. Jó hír azonban, hogy a balesetek kockázata csökkenthető és egy kis odafigyeléssel számtalan állat életét óvhatjuk meg.

 

Ha azonban mégis sérült madarat találnánk, fontos, hogy az alábbi, szakemberek által ajánlott lépéseket betartsuk:

  • Kezünkkel, kesztyűvel vagy kabáttal próbáljuk megfogni a sérült állatot, majd tegyük – lehetőség szerint – egy kartondobozba.
  • Azonnal hívjuk fel a madárkórház ügyeletét a 06-30/535-64-84-es telefonszámon, ahol elmondják, hogy mi a további teendőnk.

 

Például ablaknak ütközések esetén, ha a madár nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedett, nem biztos, hogy kórházi ellátásra van szükség. Pár órás megfigyelés után, amikor az állat magához tért és láthatóan visszatértek a testi funkciói, szabadon is engedhetjük.

 

______________

Ha azonban szárnytörés gyanúja áll fenn, azonnali műtétre, szakszerű segítségre van szükség, ilyenkor az említett ügyeleti számon minden fontos információt megadnak nekünk a mentés további menetéről.

______________

 

Akárcsak az emberi gyógyászatban, úgy az állatorvoslásban is kiemelt jelentősége van az egészségvédelemnek és a megelőzésnek. A mérgezések elkerülésének alternatív módja az élvefogó csapdák használata, amelyek nem károsítják az állatok egészségét. Az áramütések ellen azzal tehetünk, ha azonnal jelezzük az áramszolgáltatónak, amennyiben a környezetünkben veszélyes hálózati elemeket, villanyoszlopokat észlelünk, netán sérült állatot is találunk alattuk. Ez esetben a szolgáltató a kábelek leszigetelésével csökkentheti a balesetek kockázatát. A tükröződés okozta épületbaleseteknek pedig függöny vagy matrica felhelyezésével vehetjük elejét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17