Az ABB bemutatja Helsinki formabontó könyvtárát, az Oodit

forrás: Prím Online, 2021. május 25. 11:03

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozata innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A sorozat következő részében Finnországba kalauzol, ahol meglátogatunk egy újgenerációs középületet, Helsinki központi könyvtárát, az Oodit. 

Maga a nagybetűs történelem és tradíció övezi a finn parlamenttel épp szemben álló Oodit. Az épület mind megjelenésében, mind funkciójában radikális és modern - egyáltalán nem kíván belesimulni környezetébe. Az épület nemcsak könyvtárként működik, hanem kulturális központ, találkozóhely és rendezvényhelyszín is egyben. 

 

 

Az Oodi ötlete a finn ALA cégtől ered, melynek három munkatársa, Juho Grönholm, Antti Nousjoki és Samuli Woolston számolt be a kísérletezés iránti szenvedélyéről. Egy jelentős, új középületnek nem szabad túlságosan a múltra támaszkodnia: új utakat kell nyitnia újszerű látásmóddal, áramló formákkal és meglepő megoldásokkal. Az ívelt fa homlokzat láttán azonnal megértjük, hogyan testesíti meg mindezt az Oodi. A lélegzetelállító látvány nem pusztán látványosság: ez az íves forma tette lehetővé, hogy az ALA tervezői „megnyújtsák” az épület térelhatároló szerkezetét, és ezáltal nagyobb belső teret hozzanak létre.

 

Kialakításának köszönhetően passzív fűtőhatása is van, mely hideg időben segít a belső tereket melegen tartani. Az épületen belül mindhárom emeletnek megvan a sajátos karaktere, ahol a csendesebb és a hangosabb tevékenységek egyaránt helyet találnak maguknak. A földszint a 100 méter hosszú „hídszerkezet” alatt terül el, így a látogatók az egész szintet akadálytalanul beláthatják.

 

 

Innen kettős csigalépcsőn juthatunk fel a zárt és bensőséges hangulatú középső szintre, abba a multifunkcionális térbe, ahol az emberek nemcsak olvashatnak, hallgathatnak és nézhetnek, de akár létre is hozhatnak médiumokat. Itt nincs kihasználatlan hely, minden négyzetméternek megvan a maga funkciója.

 

A legfelső emeleten valóságos „könyvparadicsomba” jutunk, plafontól padlóig érő hatalmas ablakokkal és egy finoman ívelt kültéri terasszal. Itt minden csendes elmélkedésre hív. Ha pedig kitekintünk az épületből, olyan mintha a végtelen térben ringatóznánk. 

 

 

Az Oodi nagyszabású építészeti projektjéhez az ABB is hozzájárult. A megvilágítást az ABB KNX technológiájával vezérelt, lefelé irányított fényforrások biztosítják. Cégünk Impressivo kapcsolói és világítótestei teljes mértékben idomulnak az épület és látogatóinak igényeihez. Kialakításuknál fogva nem vonzzák a tekintetet, ugyanakkor hibátlanul működnek, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat a szemlélődésnek, az alkotásnak és a közösségi életnek. 

 

Juho, Antti és Samuli életük egyik nagy eseményeként írják le a könyvtár megnyitását.  Az Oodival országos jelentőségű épületet hoztak létre milliók örömére, miközben egy pillanatra sem feledkeztek meg arról, micsoda élvezetet jelent egy-egy jó könyv.

 

A „Kőbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetők meg.

Kulcsszavak: ABB ABB KNX

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09