Az ABB a női mérnököket ünnepli a műszaki pályán dolgozó nők világnapján

forrás: Prím Online, 2021. június 23. 09:58

Június 23-a a műszaki pályán dolgozó nők világnapja (International Women in Engineering Day), amely a műszaki területeken dolgozó nők eredményeit ünnepli, és felhívja a figyelmet arra, milyen fontos, hogy minél több nő válassza ezt a karrierutat. Ennek alkalmából az ABB Kft. informális beszélgetést szervez mérnöki háttérrel rendelkező női kollégái, és a vállalat Női Mentorprogramjának jelenlegi és korábbi résztvevői számára a tapasztalatok, bevált gyakorlatok, kérdések és kétségek megvitatására.

Az ABB számára alapérték az esélyegyenlőség, 2020-ban a vállalat elindította új "Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” című programját, melynek keretében a következő tíz évben szeretné világszerte megduplázni, a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban.  

 

A műszaki pályán dolgozó nők világnapján a cég méltatja a női mérnököket, akik nap mint nap inspirálnak, és bizonyítják szakértelmüket és vezetői képességeiket, és hozzájárulnak egy sokszínűbb és befogadóbb iparág és munkahely megteremtéséhez.

 

 

A nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki területeken, holott ezek számos karrieresélyt kínálnak a számukra, mind a kutatás, mind a műszaki felsőoktatás, mind a mérnöki pálya területén. A műszaki tudományok iránti érdeklődés általában fiatal korban kezdődik. A statisztikák szerint a lányok az iskolai tanulmányaik során kisebb valószínűséggel gondolnak jövőbeli hivatásként a mérnöki pályára. Ennek társadalmi-kulturális, neveltetésbéli okai vannak, amivel foglalkozni kell, ha az a cél, hogy nagyobb létszámban lépjenek be a műszaki tudományos és szakmai pályára.

 

A Society of Women Engineers (SWE) adatai szerint a női hallgatók érdeklődése a mérnöki szakok iránt világszinten nőtt, de még mindig elmarad a férfi hallgatók egyetemi felvételi arányától. Hasonlóképpen, az SWE adatai azt mutatják, hogy a mérnöki szakmában dolgozóknak csak 13%-, és a műszaki karokon oktató tanároknak mindössze 17%-a nő. 

 

Az önbizalomhoz, amely a nők számára szükséges egy mérnöki karrier elkezdéshez azonban egyrészt a társadalmi nemekhez fűződő előítéleteket kell leküzdeni, másrészt a pályaválasztás előtt álló lányok és szüleik a műszaki pályaválasztással kapcsolatos tévhiteit kell eloszlatni. Ennek leghatásosabb módja az informálás, a szakmai területekbe, a vállalati mindennapokba való bepillantás lehetősége. Az ABB célja, hogy már a pályaválasztás előtt a műszaki pályák felé tereli az érdeklődő lányokat.

 

 

Hazai inspiráló példák

A példaképek inspirációt jelentenek a mérnöki és természettudományok iránti érdeklődés felkeltésében. Ezért a hazai ABB egy informális beszélgetést szervez sokéves mérnöki háttérrel és tapasztalattal rendelkező női vezetők, és a vállalat Női Mentorprogramjának jelenlegi és korábbi résztvevői számára. A csoportos beszélgetések várható eredménye a tapasztalatok, bevált gyakorlatok, pozitív példák bemutatása, a kérdések és kételyek megosztása.

 

Az ABB Kft. a műszaki egyetemi és főiskolai női hallgatók számára immáron hatodik alkalommal meghirdetett női mentorprogramja során a vállalat maximum 10 hallgatót választ ki pályázat útján különböző mérnöki területekről, akik dedikált mentorokat kapnak a cég vezetői és szakemberei személyében. Célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég termékeivel, szolgáltatásaival, működésével. 

 

„Mindig nagy örömmel osztom meg saját tapasztalataimat arról, milyen lehetőségeket, szépséget és kihívásokat tartogat a mérnöki hivatás a nők számára. A műszaki pályán dolgozó nők világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára, ugyanakkor a nők szakmai elfogadására a műszaki pályákon, és hogy bátorítsuk a női hallgatókat, hogy ezt a karrierutat válasszák. Az ABB-nél minden mérnökünk számára biztosítjuk a lehetőségeket és azt a barátságos környezetet, amelyre szükség van az egyéni boldoguláshoz és szakmai céljaik eléréséhez." – mondta el Taira-Julia Lammi az ABB Kft. ügyvezetője, aki a rendezvény aktív résztvevőjeként is pozitív példa a mentorprogramban részt vevő lányoknak. Az igazgatónő maga is MSc mérnöki diplomával rendelkezik, amelyet a finnországi Tamperei Műszaki Egyetem mérnöki szakán szerzett. Immáron 1997 óta dolgozik az ABB-nél és öt éve az ABB Kft. ügyvezetője. 

Kulcsszavak: ABB

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59