Európai éghajlati paktum

forrás: Prím Online, 2021. június 28. 13:43

Az Európai Bizottság az európai éghajlati paktum keretében akciónapot indít, amelyhez online workshopot szervez Harcsa Veronika és Tóth Andi (Háztartásom hulladék nélkül) részvételével 2021. június 29-én 11:30 és 12:30 között. A kampány mindenkit arra ösztönöz, hogy megtalálja a legjobb módot arra, hogy hozzájáruljon a magyar és az európai szintű mozgalmakhoz, amelyek a jövő és egyben a bolygó védelméhez kapcsolódnak.

A magyar akciónap programjának kezdete előtt bárki csatlakozhat egy online beszélgetéshez, 9:15 és 11:00 óra között, Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke részvételével, ahol olyan témákat járnak körbe, mint az egyének, szervezetek hatása a környezetre, valamint az Európai Unió éghajlatvédelmi akciói.

 

Az európai éghajlati paktum mindenkit cselekvésre ösztönöz. A kezdeményezés összeköti azokat, akik a közös ügyért lépéseket tesznek egy fenntarthatóbb Európa kialakításáért, így mind a szervezetek, mind az egyének elköteleződhetnek az éghajlatváltozás elleni akció jegyében. Ezek célja, hogy olyan gyakorlati változásokat hozzanak a résztvevők életébe, amelyek hatással vannak a mindennapokra és a környezetre egyaránt – a gyártástól, a fogyasztáson, a közlekedésen, az otthonok fűtésén és hűtésén át a közös munkáig és együttélésig.

 

A Paktum összefogja a vállalásokat, rámutatva ezzel arra, hogy apró cselekedetek sokaságával az emberek közösen élhetőbbé tehetik a bolygót. Minden egyes lépés hozzájárulhat egy új Guiness-rekord születéséhez, az egy hónapban megtett klímavállalások megdöntésében - ehhez június és július hónapban 141.000. vállalás szükséges. 

 

„Az éghajlativálság már most hatással van a mindennapi életünkre. A jó hír, hogy mindannyian tehetünk ellene, mert a válság elleni harc nem csak célok kitűzéséről, törvények megváltoztatásáról és befektetések meghozataláról szól. Az európai éghajlati paktum létrehozása óta eltelt hat hónapban felemelő látni, hogy milyen sok nagykövet csatlakozott hozzánk, fogott össze egymással. Minden egyes vállalásból érezhető a lelkesedés, ami még inkább inspirációval szolgál mindannyiunk számára. Együtt hatalmas eredményt érhetünk el, ezért arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért felelős alelnöke.

 

 

A nemzeti workshopokról, témákról, hírességekről és a nagykövetekről

A helyi éghajlati paktum nagyköveteihez és koordinátoraihoz csatlakozva a magyar akciónap keretében bárki többet tudhat meg arról, mit is tehet a bolygóért. A workshop során lehetőség van kérdéseket feltenni az éghajlatvédelem kapcsán, miközben gyakorlati tanácsokkal, tippekkel gazdagodhatnak a résztvevők. Bárki megtalálhatja a számára legközelebb álló vállalást az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, illetve megtudhatja, hogyan járulhat hozzá cselekedeteivel egy nagyobb cél eléréséhez. A paktum önkéntes nagyköveteitől, illetve olyan civilektől és szervezetektől is lehet inspirálódni, ötleteket szerezni, akik népszerűsíteni szeretnék az éghajlatváltozás elleni akciót. Már közel ezer személy és szervezet csatlakozott nagykövetként, akik már most helyi, regionális és országos szinten dolgoznak azon, hogy arra bátorítsák az embereket, vegyék ki részüket a küzdelemből, maradjanak elkötelezettek és tegyenek további aktív lépéseket a bolygó érdekében. 

 

Nemzeti nagykövetek: A paktum nagykövetei Harmat Ádám a WWF képviseletében, valamint Puskás Ilona a Climate-KIC képviseletében.

 

A paktumot számos ismert személy támogatja, többek között Harcsa Veronika és Tóth Andi is.

 

Tóth Andi így vélekedik a paktumról: „Napjainkban megkerülhetetlenné vált nemcsak az ipari, hanem a háztartási hulladék csökkentésének feladata. Az egyre elkeserítőbb híradások mellett egyre gyakrabban jelennek meg konkrét kezdeményezések és olyan cselekvési tervek, mint az Európai éghajlati paktum, amely változásra ösztönzi az embereket. Háztartásomat 5 és fél éve drasztikusan megváltoztattam, a célom az egyéni hulladéktermelés minimalizálása. Gyakorlati tapasztalataim megosztásával buzdítom a környezetemet, hogy tegyék meg ők is a szükséges lépéseket, mert hiszem, hogy minden kis lépés számít.”

 

Az éghajlati paktum ifjúsági kihívásáról

Június 29-én délután az Európai Unió fiataljai számára (15 és 30 év közöttiek) megrendezésre kerül az éghajlati paktum ifjúsági kihívása. Ez segítséget nyújt a zöld életmódra való áttérés megkönnyítéséhez azáltal, hogy lehetőséget biztosít a kapcsolatteremtésre másokkal, miközben létrejön egy fiataloknak szóló innovatív projekt, amely a klímaváltozás elleni küzdelmet támogatja. 

 

A paktumról és az európai zöld megállapodásról

Az Európai Bizottság által elindított európai éghajlati paktum (https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action/pact_hu) az európai zöld megállapodás része. (https://ec.europa.eu/clima/policies/eu-climate-action_hu) Segítséget nyújt az EU azon célkitűzésének megvalósításában, hogy első kontinensként érje el a teljes klímasemlegességet 2050-re. Az európai zöld megállapodás törekvése az EU gazdaságának fenntarthatóvá tétele azáltal, hogy a környezeti kihívásokat lehetőségekké alakítja át, és mindenki számára elérhetővé teszi az átállást. 

 

Az európai zöld megállapodás szintekre oszló politikájának és az európai éghajlati paktum egyéni cselekvést támogató hozzáállásának ötvözésével mind kormányzati, mind egyéni szinten tehetünk a környezetre gyakorolt hatásunk csökkentéséért. 

 

Az esemény nemzetközi programrésze 9:15-től 11:00-ig tart, míg a magyar programrész 11:30-tól 12:30-ig tart. További részletek az eseményről és regisztráció itt!

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új iparági sztenderd a tűzvédelemben

Folyamatosan bővül azoknak intézményeknek, gyáraknak, logisztikai központoknak a száma, amelyek egyszerűbbé és papírmentessé tették az ellenőrzési, karbantartási folyamatokat és azok dokumentálását egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően. A szoftvercég innovációja a következő időszakban egyfajta iparági sztenderddé válik a területen, amellyel átláthatóvá, egységesség válnak az ellenőrzések, auditálások folyamata is.

2024. június 25. 17:04

Aggódhatnak a kripto csalók: magyar csapat is küld elemzéseket az FBI-nak

Kifinomult elemzői tudással, legmagasabb nemzetközi vizsgákkal, és a világ egyik legismertebb analitikai programjával ered a kripto csalók nyomába egy hazai elemző csapat. A pár hónapja indult vállalkozás hírneve máris meghaladta az országhatárokat: egyaránt dolgoztak Nevada állam legismertebb ügyvédi irodájának és az FBI számára is.

2024. június 25. 15:26

Itt a Bridgestone új négyévszakos defekttűrő gumiabroncsa

A Bridgestone továbbfejlesztette a prémiumkategóriás négyévszakos túraautó-abroncsát az egyedülálló DriveGuard Run-Flat (RFT) defekttűrő technológia beépítésével. Ezen újításnak köszönhetően a járművezetők egy defekt esetén még további 80 kilométert is megtehetnek akár 80 km/órás sebességgel, így biztosítva számukra a teljes biztonságot, kényelmet és nyugalmat. Az elektromos járművekre is alkalmas Turanza All Season 6 ENLITEN a DriveGuard RFT-vel felszerelve kiváló fékteljesítményt nyújt bármely évszakban, különösképp hó- és futásteljesítményt tekintve.

2024. június 25. 13:49

Új Kingston FURY, a versenyautók által ihletett DDR5-memória

A Kingston FURY, a memóriatermékek és -technológiai megoldások terén globális piacvezető vezető Kingston Technology Company, Inc. vállalat nagy teljesítményű megoldásokra specializálódott részlege, bemutatta legújabb memóriáját, a Kingston FURY Renegade DDR5 RGB Limited Editiont. Az autók és az autóversenyzés szeretete által ihletett készlet a versenypályák lendületét idézi.

2024. június 25. 11:37

A pénzügyileg legstabilabb vállalatok között a Robot System

A Robot System Kft. mostantól Dun & Bradstreet tanúsítvánnyal rendelkezik, mely a globális üzleti információszolgáltatás és -minősítés vezetőjeként, minden működő vállalkozás pénzügyi stabilitását és üzleti megbízhatóságát értékeli egy folyamatosan ellenőrzött és bizonyított, nemzetközi szakértők által kidolgozott módszertan alapján. Ennek eredményeként került cégünk, a Robot System Kft., a pénzügyileg legstabilabb vállalatok közé.

2024. június 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40