Kik indítják el a jövő világhírű magyar kutatóit?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 21. 14:25

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén is, immáron 21. alkalommal ír ki pályázatot olyan magyarországi tanárok elismerésére, akik pályájuk során különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért. A rangos díjra diákok, szülők, illetve pedagógustársak javasolhatják kiemelkedő teljesítményű tanáraikat, illetve kollégáikat. A pályázatra 2021. október 11-ig lehet leadni a jelentkezést.

Rátz László, a Budapesti /Fasori/ Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára nagy tudása és kifinomult érzéke alapján már korán felismerte a tehetséges diákokat és segítette az előmenetelüket. Leghíresebb tanítványai Neumann János és Wigner Jenő voltak. Pályája, tanári munkája ma is példa a pedagógusok számára. A reálértelmiségiek, a jövő kutatóinak, elméleti szakembereinek nevelése napjainkban is fontos feladat. A hivatásukat szerető, tudásukat önzetlenül továbbadó oktatók nélkül a kitűnő adottságokkal rendelkező gyermekek nem kapnak iránytűt a kezükbe, pályájuk bizonytalanabb lehet. Pedagógusaink a jövő zálogai, szakmai munkájuk, kitartó támogatásuk segíti a jövő Karikó Katalinjainak, Szent-Györgyi Albertjeinek vagy éppen Gábor Déneseinek útját.

 

A hétköznapok kihívásai közepette utat mutató reáloktatókat kívánja elismerni a Rátz Tanár Úr Életműdíj. Arra buzdítanak minden diákot, iskolai pedagógust, kollektívát, valamint társadalmi és szakmai szervezetet, hogy jelöljék reáltanulmányaik meghatározó oktatóját, ezzel is egy lépéssel közelebb juttatva őt az elismeréshez. 

 

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok jelölhetők. A pályázatot kizárólag online lehet beadni. A jelölés kritériuma a legalább 10 éves közoktatásban szerzett gyakorlat, a fent említett tantárgyak esetében a tanítványok által elért kiemelkedő teljesítmény országos hazai és/vagy nemzetközi versenyeken, a hátrányos helyzetű diákok folyamatos segítése és a tehetséges fiatalok támogatása, az érintett reáltárgyakhoz kapcsolódó hazai szakmai programok, versenyek, továbbképzések szervezésében való részvétel, a folyamatos önfejlesztés és informálódás a szakmához kapcsolódó aktualitásokról, a szaklapokban szereplő cikkek vagy könyvek, tankönyvek publikálása. A szakmai feltételek mellett pedig elengedhetetlen, hogy a jelölni kívánt pedagógus munkája során folyamatos hivatásának tekintse tanítványai nevelését, személyiségük fejlesztését, problémáik megoldásához segítséget nyújtson, valamint személyisége, szakértelme és egész életvitele példamutató legyen. Az életműdíjakat az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma ítéli oda. A személyenként 1,5 millió forintos Rátz Tanár Úr Életműdíjat idén is két-két matematika, fizika, kémia és 2005 óta két biológia szakos tanárnak ítélik oda. A pályázati felhívás itt érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17