I. Győri Klíma Expó: kitüntetett szerepben a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 29. 10:08

A Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Programot, a Környezetmérnöki Tanszék nyitott laboratóriumi szolgáltatásait és tevékenységeit, valamint az Apáczai Csere János Kar edukációs projektjeit is közelebb hozta az I. Győri Klíma Expo látogatóihoz a Széchenyi István Egyetem. 

A Széchenyi István Egyetem az innováció, a fenntarthatóság és a jövő szolgálatában áll, ennek jegyében az intézmény dupla standdal volt jelen a „ZöldGYŐR” – I. Győri Klíma Expón. Amint azt dr. Szálasy Lászlótól, a győri környezetvédelmi bizottság elnökétől megtudtuk, a rendezvény fő célja az volt, hogy a környezettudatos gondolkodást és cselekvést az elvi szempontok szintjéről a közösség együttműködő szintjére helyezze, hiszen hatékony környezetvédelem nem létezik a társadalom aktív – nem csupán kampányszerű – részvétele nélkül. 

 

„Az öko-központú hozzáállással párhuzamosan azt szeretnénk tudatosítani a győriekben, hogy mindenki tehet a környezetünkért, az egyéni döntések igenis számítanak. Tudjuk, hogy egy hosszú út elején tartunk, de ha eljutunk odáig, hogy a társadalom picit több mint fele a fenntarthatóság jegyében éli mindennapjait, kellemetlen lesz a közösség másik felébe tartozni. Tudjuk azt is, hogy a Föld órája ketyeg, kevés idő maradt a változásra, ezért szeretnénk hangosan szólni” – hangoztatta érdeklődésünkre dr. Szálasy László. Kiemelte: az együttműködő partnerek közül a Széchenyi István Egyetem elsőként mondott igent a klíma expóra, melynek színvonalát magasra emelték a rendezvényen jelen lévő oktatók és kutatók.

 

A Széchenyi István Egyetem standjai a bejárat mellett kaptak helyet, ezért aki kilátogatott az I. Győri Klíma Expóra, biztosan szóba elegyedett az intézmény kollégáival.

 

Az ökokiállítás tematikájába illő, sokszínű tevekénységével a győri egyetem aktív részese volt a rendezvénynek. Dr. Torma András, a Környezetmérnöki Tanszék tanszékvezető egyetemi docense elmondta: „Nagy öröm, hogy az esemény meghatározó szereplői lehettünk. Standjainkat gyerekek és felnőttek is nagy számban, érdeklődve keresték fel. A látogatók megismerhették, hogy milyen sokrétű elméleti és gyakorlati munka folyik az egyetemen a fenntarthatóság érdekében. A kiállítótérben jelen volt a Környezetmérnöki Tanszék, illetve az egyetem környezetipari nyitott laboratóriuma. Bemutattuk eszközparkunkat és azt is, mivel foglalkozunk. A szemléletformálásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt, ezért különböző korosztályoknak való játékokkal is készültünk. Képviseltette magát az Apáczai Csere János Kar is, demonstrálva, hogyan építhető be észrevétlenül a gyermekek mindennapjaiba a fenntartható, környezettudatos szemléletmód. Az iskolakertek közoktatásban betöltött szerepére, az ezekben rejlő lehetőségekre is felhívták a látogatók figyelmét.”

 

A szakember külön kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó Insula Magna Programot is közelebb hozták az érdeklődőkhöz. „A Széchenyi István Egyetem több mint száz kutatója bevonásával, széles körű összefogással zajlik a Szigetköz fenntarthatósági fejlesztését elősegítő Insula Magna Program. Ezért is volt fontos, hogy a rendezvényen jelen volt dr. Bene Katalin, a Széchenyi-egyetem docense, a program tudományos vezetője is, akitől ezzel kapcsolatban első kézből kaphattak válaszokat a látogatók arra vonatkozóan, pontosan mi is az egyetem szerepe a projektben, hogyan vehet részt ebben a lakosság, mit fognak ebből érzékelni a térségben élők.” – tette hozzá dr. Torma András, aki egyébként tagja a győri közgyűlés környezetvédelmi bizottságának is.

 

Czeiner-Szücs Anita/Széchenyi István Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09