I. Győri Klíma Expó: kitüntetett szerepben a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 29. 10:08

A Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Programot, a Környezetmérnöki Tanszék nyitott laboratóriumi szolgáltatásait és tevékenységeit, valamint az Apáczai Csere János Kar edukációs projektjeit is közelebb hozta az I. Győri Klíma Expo látogatóihoz a Széchenyi István Egyetem. 

A Széchenyi István Egyetem az innováció, a fenntarthatóság és a jövő szolgálatában áll, ennek jegyében az intézmény dupla standdal volt jelen a „ZöldGYŐR” – I. Győri Klíma Expón. Amint azt dr. Szálasy Lászlótól, a győri környezetvédelmi bizottság elnökétől megtudtuk, a rendezvény fő célja az volt, hogy a környezettudatos gondolkodást és cselekvést az elvi szempontok szintjéről a közösség együttműködő szintjére helyezze, hiszen hatékony környezetvédelem nem létezik a társadalom aktív – nem csupán kampányszerű – részvétele nélkül. 

 

„Az öko-központú hozzáállással párhuzamosan azt szeretnénk tudatosítani a győriekben, hogy mindenki tehet a környezetünkért, az egyéni döntések igenis számítanak. Tudjuk, hogy egy hosszú út elején tartunk, de ha eljutunk odáig, hogy a társadalom picit több mint fele a fenntarthatóság jegyében éli mindennapjait, kellemetlen lesz a közösség másik felébe tartozni. Tudjuk azt is, hogy a Föld órája ketyeg, kevés idő maradt a változásra, ezért szeretnénk hangosan szólni” – hangoztatta érdeklődésünkre dr. Szálasy László. Kiemelte: az együttműködő partnerek közül a Széchenyi István Egyetem elsőként mondott igent a klíma expóra, melynek színvonalát magasra emelték a rendezvényen jelen lévő oktatók és kutatók.

 

A Széchenyi István Egyetem standjai a bejárat mellett kaptak helyet, ezért aki kilátogatott az I. Győri Klíma Expóra, biztosan szóba elegyedett az intézmény kollégáival.

 

Az ökokiállítás tematikájába illő, sokszínű tevekénységével a győri egyetem aktív részese volt a rendezvénynek. Dr. Torma András, a Környezetmérnöki Tanszék tanszékvezető egyetemi docense elmondta: „Nagy öröm, hogy az esemény meghatározó szereplői lehettünk. Standjainkat gyerekek és felnőttek is nagy számban, érdeklődve keresték fel. A látogatók megismerhették, hogy milyen sokrétű elméleti és gyakorlati munka folyik az egyetemen a fenntarthatóság érdekében. A kiállítótérben jelen volt a Környezetmérnöki Tanszék, illetve az egyetem környezetipari nyitott laboratóriuma. Bemutattuk eszközparkunkat és azt is, mivel foglalkozunk. A szemléletformálásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt, ezért különböző korosztályoknak való játékokkal is készültünk. Képviseltette magát az Apáczai Csere János Kar is, demonstrálva, hogyan építhető be észrevétlenül a gyermekek mindennapjaiba a fenntartható, környezettudatos szemléletmód. Az iskolakertek közoktatásban betöltött szerepére, az ezekben rejlő lehetőségekre is felhívták a látogatók figyelmét.”

 

A szakember külön kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó Insula Magna Programot is közelebb hozták az érdeklődőkhöz. „A Széchenyi István Egyetem több mint száz kutatója bevonásával, széles körű összefogással zajlik a Szigetköz fenntarthatósági fejlesztését elősegítő Insula Magna Program. Ezért is volt fontos, hogy a rendezvényen jelen volt dr. Bene Katalin, a Széchenyi-egyetem docense, a program tudományos vezetője is, akitől ezzel kapcsolatban első kézből kaphattak válaszokat a látogatók arra vonatkozóan, pontosan mi is az egyetem szerepe a projektben, hogyan vehet részt ebben a lakosság, mit fognak ebből érzékelni a térségben élők.” – tette hozzá dr. Torma András, aki egyébként tagja a győri közgyűlés környezetvédelmi bizottságának is.

 

Czeiner-Szücs Anita/Széchenyi István Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52