A Philips bővíti a hulladékcsökkentési szolgáltatás élvonalát

forrás: Prím Online, 2021. október 2. 14:33

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a következő mérföldkövet a márka fenntartható monitortechnológia felé vezető útján. A Philips monitors együttműködik a Closing the Looppal, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatójával és a TCO Developmenttel, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítványa, a TCO Certified mögött álló szervezettel egy kísérleti projektben, amelynek célja a monitorhulladék fenntartható csökkentése. 

A projekt az egyik a PREVENT Waste Alliance által finanszírozott 8 kísérleti projekt közül, amely a hulladékok minimalizálását, a szennyező anyagok kiküszöbölését és az erőforrások maximális újrafelhasználását célzó csere- és nemzetközi együttműködési platform. Ezzel a kísérleti projekttel a Philips monitors egy olyan projektet támogat, amely az elektronikai hulladék semlegességét biztosító tanúsított megoldást kiterjeszti a monitorokra is, és mivel a zöld beszerzés iránti igény egyre nő, új szabványokat állít fel az iparág számára.

 

 

A Philips monitors a monitorhulladék csökkentése érdekében támogatja a CTL és a TCO Development kísérleti projektet

 

Az e-hulladék kihívás

Az elektronikus hulladék (e-hulladék) az egyik legsürgetőbb kihívás, amellyel társadalmunknak ma szembe kell néznie. A Körforgásos Gazdaság Gyorsítását Célzó Platform (PACE) és az ENSZ E-Hulladék Koalíciójának1 jelentése szerint évente körülbelül 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, amelyet túlnyomórészt Afrikába vagy más feltörekvő piacokra szállítanak. Ezen kívül jelentős számú használt monitort szállítanak Afrikába használt cikk értékesítésre. Afrikában a legtöbb e-hulladékot a megfelelő létesítmények és erőforrások hiánya miatt nem hasznosítják szakszerűen. A csupán kis méretű beépített áramköri panelek miatt, amelyek újrahasznosítása nem gazdaságos, valamint az olyan beégetett vegyi anyagok, mint az ólom és a higany, a számítógép-monitorok kifejezetten az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás területének számítanak. Ennek eredményeképpen a képernyők nem megfelelő kezelésének fő oka egyetlen tényezőben keresendő: a képernyők megfelelő újrahasznosításával nem lehet pénzt keresni.

 

A hulladéklerakókban felhalmozódó, leselejtezett monitorok mind az emberi egészségre, mind a környezetre fokozott kockázatot jelentenek, mivel a mérgező összetevők és vegyi anyagok beszivároghatnak a talajvízbe, veszélyeztethetik a tengeri élővilágot és szennyezhetik a környező földeket. Az extrém hőségnek és napfénynek való tartós kitettség hatására a vegyi anyagok a levegőbe párolognak, ami légszennyezést okoz és károsítja a légkört. A fogyasztói elektronikai cikkek egyre növekvő forgalma miatt az e-hulladék kezelésének területén sürgősen hatékony megoldásokra van szükség.

 

Philips monitors: hulladékkompenzáció alkalmazásával vesszük fel a harcot a kihívással

A Closing the Loop (CTL) és a TCO Development szervezettek való együttműködés révén a Philips monitors most fenntartható lépést tesz az e-hulladékkal kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében. Az ECoN kísérleti projektben már bevált hulladékkompenzációs rendszer monitorhulladékra történő kiterjesztésében, valamint a TCO Certified Edge, E-hulladék kompenzációs tanúsítvány kiterjesztésében a Philips monitors a CTL szervezetet és a nemzetek közötti partnerek, például az Öko-Institute e.V. kutatóintézet és a helyi nigériai partnerek, a Verde Impacto, a Hinckley Recycling és az SRADev koalícióját támogatja. A projektet a PREVENT Waste Alliance finanszírozza, amely a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezése.

 

A hulladékkompenzáció bezárja az elektronikai cikkek életciklusát - a CTL a felhasználók vagy az elektronikai cikkek árához hozzáadott díj ellenében helyi partnerekkel együttműködve összegyűjti és biztonságosan újrahasznosítja a hulladékká vált eszközöket. Az összegyűjtött hulladékot egy új készülék kompenzálására használják fel; ez teszi a készüléket hulladék-semlegessé. Annak érdekében, hogy bizonyítsa és megerősítse a monitorokra vonatkozó eljárást, a kompenzációs rendszer monitorokra történő kiterjesztése céljából a CTL és a Philips monitors egy vezető, független környezetvédelmi kutatási és tanácsadó szervezettel, a német Öko-Instituttal működik együtt. A CTL biztosítja az összegyűjtött hulladék nyomon követhetőségét, szállítását és biztonságos újrahasznosítását, míg az Öko-Institut a környezeti és társadalmi kockázatokra, valamint a szolgáltatás stabilitására összpontosít.

 

„Világunk gyors ütemben változik – a technológia, de a környezetünk szempontjából is. Az ECoN projekttel elköteleztük magunkat amellett, hogy szembenézünk az elektronikai ipar egyik legnagyobb kihívásával, és támogatunk egy olyan kísérleti projektet, amelynek célja a probléma megoldása - nemcsak a hulladéklábnyomunk csökkentésével, hanem egy tanúsított folyamat létrehozásával is -, amely új fenntarthatósági szabványokat állít fel a monitoripar számára" - mondta Stefan van Sabben, a Philips monitors MMD globális CSR és fenntarthatósági vezetője.

 

 

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Philips monitors együttműködve megerősíthetjük, az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése üzleti, környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt ésszerű. Nagyszerű, hogy olyan partnerrel dolgozhatunk együtt, aki osztja a bolygónk jobbá tételére irányuló motivációnkat, és az ECoN kísérleti projektben való részvétellel, ezáltal a fejlődő országokban az e-hulladék legális és felelős gyűjtésének és kezelésének finanszírozásával készen áll arra, hogy ezt a jó ügyet a következő szintre emelje. A Philips monitors az oldalunkon biztosak vagyunk benne, hogy a hulladékkompenzáció képernyőkre történő kiterjesztése sikeres lesz" - mondja Joost de Kluijver, a CTL alapítója és vezérigazgatója.

 

A hulladékkompenzáció koncepciója már közbeszerzési norma, és a telefonok, laptopok és táblagépek esetében elismert zöld vagy „hulladéksemleges” beszerzési megoldás. Az elmúlt nyolc évben a CTL több mint 3 millió mobiltelefon biztonságos begyűjtésével és újrahasznosításával megakadályozta, hogy azok a szeméttelepeken végezzék, és ezzel több mint 2000 helyi lakosnak segített a biztonságos foglalkoztatás révén további jövedelemhez jutni.

 

A Philips monitors helyi partnerek bevonásával támogatja a monitorok felelős és fenntartható újrahasznosítását.

Kulcsszavak: monitor Philips

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Az Epson bemutatja a hőmentes állófejes tintasugaras nyomtatás legújabb fejlesztését

Az Epson folytatta azt a törekvését, hogy irodai nyomtatócsaládjában hő nélküli tintasugaras technológiát vezessen be, és bemutatta az AM-C400 és AM-C550 MFP-ket, hogy fejlett megoldásokat nyújtson az A4-es piac számára. Ezek az új termékek az Epson meglévő állófejes tintasugaras nyomtatóinak minden energiatakarékossági és termelékenységi előnyét kínálják, de kisebb, A4-es formátumban.

2024. április 10. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50