Megnyílt a SZTAKI-ban Ottonie von Roeder kiállítása

forrás: Prím Online, 2021. október 4. 15:42

2021. szeptember 30. és október 29. között látogatható Ottonie von Roeder német művész kiállítása a SZTAKI-ban. Az ingyenes tárlatot regisztrációt követően, időpontegyeztetéssel lehet megnézni. A látogatóktól a bejáratnál védettségi igazolványt kér az intézet, amelynek területén kötelező a maszkviselés.

A kiállítás zártkörű megnyitóünnepségét 2021. szeptember 29-én, délután három órakor tartották a SZTAKI-ban. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője, valamint Dr. Evelin Hust, a budapesti Goethe Intézet igazgatója. Váncza József kiemelte, hogy a művészet és a tudomány korábban is találkozott már a SZTAKI-ban, ennek mentén pedig szívesen mondott igent a Goethe Intézet AI-Residency programjára, aminek kertében Ottonie von Roeder egy teljes hónapot töltött az intézetben. A művésznő törekvései jól illettek a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programjába is, aminek egy fontos eleme ezen új technológiák társadalmi kérdéseinek vizsgálata.

 

 

Evelin Hust kiemelte: ezt a projektet egy olyan korszakban indította útjára a két intézet, amikor a személyes kapcsolattartás szinte teljesen megoldhatatlan volt, Váncza Józseffel is csak a megnyitón találkozott először. Hozzátette: elsőre sokan nem értik, hogy a Goethe Intézet miért foglalkozik mesterséges intelligenciával, a szervezet azonban mindenképpen reagálni szeretne a fejlődés társadalmi hatásaira.

 

 

A két beszédet Ottonie von Roeder és Horváth Dániel, a projekt szakmai vezetőjének közös prezentációja követte, amiben bemutatták az egyhónapos munka eredményét.

 

 

 Az installáció művészeti koncepciója szerint egy robotkar egy másik robotkart épít, ami – miután megtanulta, hogyan kell viselkednie egy robotkarnak – újabb robotkart rak össze. A folyamatot összesen négy robotkar prezentálja, a munkából pedig valódi mesterséges intelligencia is kiveszi részét: a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatói (Abai Kristóf és Beregi Richárd fejlesztőmérnökök, illetve közreműködőként Bocsi Kristóf, Csempesz János, Hajós Mátyás és Kemény Zsolt) gépi látással tanították meg a folyamatban résztvevő első robotkart a második gép összeszerelésére.

 

 

A kiállításon a főinstalláción túl Ottonie von Roeder korábbi munkái is szerepelnek, többek közt a Post-Labouratory című projekt, aminek lényege, hogy a résztvevők a saját munkájuk automatizálása után új életet kezdhetnek.

 

 

A Robotiskola and Friends október 29-ig látogatható a SZTAKI-ban (1111 Budapest, Kende u. 13-17.). A látogatás egyeztetés és időpontfoglalás függvénye, amit a contact(kukac)sztaki(pont)hu e-mailcímen lehet kérni.

 

 

Fotók: Sebestyén László // SZTAKI

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59