Ünnepi vásárlási kisokos a Mio-tól

forrás: Prím Online, 2021. december 16. 20:59

Ha egy autós családtagodat, barátodat szeretnéd meglepni, de még nem tudod, minek örülne igazán, akkor ne keress tovább! Egy menetrögzítő kamera telitalálat lesz neki idén karácsonykor. A megfelelő dashcam kiválasztásában pedig támaszod lesz a Mio. A világ vezető menetrögzítőkamera-gyártója most összegyűjtötte azokat a legfontosabb szempontokat, melyek segítségével megtalálhatod a tökéletes karácsonyi ajándékot.

Akár 15-20 ezer forintért is lehet kapni fedélzeti kamerát, és persze ott vannak a csúcskészülékek is 60-70 ezer forinttól indulóan. Minél magasabb árkategóriába tartozó kamerát vásárolsz, annál több extra funkció lesz elérhető a készülékben. A Mio összeállításából válaszd ki, hogy mely szempontok lehetnek a legfontosabbak annak, akit megajándékoznál, és ennek megfelelően dönts a menetrögzítő kamera vásárlásakor!

 

 

Képminőség

Talán nincs is fontosabb annál, hogy a felvétel képe tiszta és éles legyen, sőt akár a többi jármű rendszáma is jól látszódjon. Közlekedési baleset esetén például nagyon fontos, hogy beazonosítható legyen az esemény minden résztvevője. A mai kamerák a HDR, és full HD felbontás mellett képesek 2K, és 2.5K, sőt, akár 4k felvételek készítésére is.

 

Emellett azt is érdemes megnézned, hogy 1 másodperc alatt hány képkockát készít a kamera – ezt fps-ben jelölik. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb lesz a felvétel minősége.

 

Éjszakai felvétel

Ha szeretted gyakran vezet éjszaka vagy rossz látási körülmények között, akkor olyan kamerát ajándékozz neki, amely ilyenkor is tiszta és éles felvételeket készít. A Night Vision funkcióval ellátott Mio dashcamek tökéletesen megfelelnek ennek az elvárásnak. Ha pedig ennél is többre lenne szükség, akkor a MiVue 866 lesz a legjobb választás! Ez a kamera ugyanis az átlagnál másfélszer nagyobb Sensor Ultra érzékelővel bír, így kristálytiszta képet és rendkívül élénk színeket biztosít az éjszakai vezetés során.

 

Látószög

Nem mindegy, hogy milyen látószögben rögzíti a kamera az autó körüli eseményeket. Mert ha túl kicsi ez a szög, akkor előfordulhat, hogy nem látszik a felvételen például az autó vonalában lévő közlekedési lámpa vagy jelzőtábla. 120-125°-os látószögtől már jól használhatók lesznek a felvételek, sőt, a MiVue 812 például 140°-os, a MiVue 866 pedig 160°-os látószögű videókat készít.

 

Memória

A jó minőségű felvételek tárolásához nagy memóriahelyre van szükség, egy 16 GB-os tárhelyre kb. 3 órányi full HD minőségű felvétel fér el. Nézd meg, mekkora az adott kamera beépített memóriája (ez általában 16 és 64 GB között mozog), és hogy ez esetleg bővíthető-e SD vagy micro SD kártyával (ami akár 256 GB is lehet - a gyártó Class 10, High Endurance kategóriájú mSD kártyák használatát javasolja). Ha ugyanis menetközben megtelik a memória, akkor a készülék az újak kedvéért törli a régi felvételeket. Ebből a szempontból jó választás lehet a Mio MiVue 798-as kamera, amelynek memóriája 8 GB-ról akár 128 GB-ra bővíthető.

Hátsó kamera

A fedélzeti kamerákat az autó első szélvédőjére kell szerelni, így egyértelmű, hogy csak az autó előtti eseményeket rögzíti. Ha az is fontos, mi történt menetközben, vagy parkolás idején a jármű mögött, akkor hátsó kamerára is szükség lesz. Ezt megveheted külön (olyat válassz, ami kompatibilis az első kamerával!), de kaphatók duál készülékek is, amelyek eleve tartalmazzák az első és hátsó kamerát. Ilyen például a MiVue C380 Dual és a MiVue 798 Dual kamera.

 

GPS és WIFI

Ha a kamerában van beépített GPS, akkor a videókba bekerül az autó aktuális pozíciója, sebessége, a dátum, és a pontos idő. A Mio kamerák beépített GPS-e pedig még a jármű útvonalát is rögzíti, amelyet a MiVue Manager számítógépes applikáció segítségével Google Maps-en lehet követni. Emellett egyes Mio kamerák a Smart Alert funkciónak köszönhetően jelzik a megengedett sebesség túllépését. Sőt, a Speed Cam Alert még arra is figyelmeztet, ha sebességmérő kamerát helyeztek el az úton. Ez utóbbi funkció a legtöbb európai országban legálisan használható, indulás előtt azonban mindenképp érdemes utána nézni az aktuális szabályoknak.

 

Az integrált WIFI pedig abban könnyíti meg a helyzetet, hogy a kamera valós időben szinkronizálja a felvételeket az okostelefonnal. Sőt, arra is jó lehet, hogy akár már az autóból, közvetlenül a fedélzeti kameráról továbbíthatóak a felvételek az éterbe.

 

Parkolás közbeni védelem

Akinek ajándékba veszed a dashcamet, örülni fog, hiszen így parkolás közben is biztonságban tudhatja majd az autóját. Ezek a készülékek ugyanis képesek arra, hogy amint egy kis mozgást, rezgést vagy ütközést észlelnek a parkoló autónál, azonnal bekapcsolnak és elindítják a felvételt. A Mio kamerák Passive Parking és Smart Parking funkcióinak köszönhetően tulajdonosa így akkor is gyűjthet bizonyítékot, ha épp nincs a kocsinál.

 

Vezetéstámogató funkciók

Az újabb dashcam-ekbe épített asszisztenciák segítenek abban, hogy a sofőr számára biztonságosabb legyen a vezetés. A sávelhagyásra, a megengedett sebesség átlépésére való figyelmeztetés, vagy éppen a fáradtság-figyelmeztetés mind hasznos tud lenni. A MiVue 812 kamera pedig még hanggal, szóban is figyelmeztet.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50