Ukrajnából menekült indiai hallgatókat fogadott be a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2022. március 5. 14:51

A győri Széchenyi István Egyetem 121, az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült indiai hallgatót fogadott be csütörtökön este. A csoport hamarosan továbbutazik szülőhazájába. Az intézmény a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ugyanakkor jelezte, hogy 200, hazánkban menedéket kereső nemzetközi hallgató befogadását vállalja tartós jelleggel.

„A Széchenyi István Egyetem számára nemzetközi színvonalú oktatási, kutatási tevékenysége mellett rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás is. Ez különösen előtérbe kerül az olyan humanitárius válsághelyzetben, ami jelenleg az egyre súlyosbodó ukrajnai háború következtében alakult ki. Intézményünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak jelezte, hogy 200 férőhelyet ajánl fel a harcok sújtotta országból érkező menekültek számára. A szaktárcák csütörtökön délután arról tájékoztattak, hogy 121 olyan indiai hallgató érkezik hozzánk, aki eddig valamelyik ukrán egyetemen tanult, és most hazánkban keresett menedéket” – mondta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese.

 

A megérkezés pillanatai: az indiai hallgatók és a Széchenyi István Egyetem munkatársai az intézmény győri campusán. 

 

A csoport csütörtökön késő este érkezett meg három busszal a Széchenyi István Egyetem győri központi campusára, ahol az intézmény Egyetemi Szolgáltató Központjának és Nemzetközi Programok Központjának munkatársai, valamint Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának tagjai fogadták őket.

 

„Regisztrációt követően mindannyiuknak K4 kollégiumunkban biztosítottunk szállást. Külön köszönjük az egyetem Uni-Famulus Kft.-jének, hogy még csütörtökön este meleg vacsora, majd pénteken reggeli készült számukra. Közösségünk is azonnal összefogott, amiért ugyancsak nagy köszönettel tartozunk. Egyetemi Szolgálató Központunk a közösségimédia-felületeken adománygyűjtést hirdetett, hiszen az indiai hallgatók nagyon kevés ruhával és csomaggal érkeztek. A gyűjtés folytatódik, elsősorban higiéniai termékeket, alsóneműket, kabátokat, más ruhákat, takarókat várunk. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy már reggelre rengeteg felajánlás érkezett a hallgatók és a munkatársak részéről” – részletezte dr. Lukács Eszter, hozzátéve, hogy ez az indiai csoport várhatóan néhány napon továbbutazik szülőhazájába.

 

A Széchenyi István Egyetem kollégiumában elszállásolt indiai hallgatók rendkívül hálásak az intézmény önzetlen segítségéért. (Fotó: Horváth Márton)

 

Az indiai menekültek egyike Aryan Singh, aki a háború kitöréséig a kijevi Bogomolets Orvostudományi Egyetemen tanult. „Rettenetesen féltünk. Folyamatosak voltak a bombázások. Egy kilométerre tőlünk rakéták romboltak le épületeket. Öt napon át egy kis óvóhelyen éltünk, ötszázan összezsúfolva. A szobánkba nem mehettünk fel, alig volt élelmünk, amit próbáltunk valahogy okosan beosztani” – idézte fel.

 

Az ukrán fővárosból nagy nehezen el tudtak jutni Lviven és Ungváron keresztül a magyar határra. Hazánkban előbb Debrecenbe, majd Budapestre, végül Győrbe kerültek. „Elmondhatatlanul hálásak vagyunk mindenkinek Magyarországon és itt, a Széchenyi István Egyetemen. Rengetegen segítettek, segítenek, egyáltalán nem érezzük azt, hogy idegenek vagyunk. Ez a legjobb ország, ahol valaha jártam” – mondta végül.

 

A Széchenyi István Egyetem a 121 tagú indiai csoport átmeneti segítésén túl felajánlotta csatlakozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett programhoz, amelynek lényege Ukrajnából menekült nemzetközi hallgatók tartós befogadása. Az intézmény 200 férőhelyet bocsát rendelkezésre ilyen célra, és vállalná az érkezők oktatását is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52