A Siemens megnyitja az utat az intelligensebb hálózat felé Romániában

forrás: Prím Online, 2022. április 6. 12:47

A megújuló energia növekvő aránya világszerte nyomást gyakorol a nem erre tervezett villamosenergia-hálózatokra. Az új igények jelentette kihívásokra digitális technológia bevezetésével válaszolnak a hálózatirányítók. Így tett a romániai Distributie Energie Oltenia (DEO) is, amely a Siemens szoftverével kívánja megoldani az intelligensebb hálózatfelügyeletet.

Románia áramellátásában ugyanis egyre nagyobb a megújuló energiaforrások részaránya. A szél-, nap- és biogáz-erőművek együttesen az ország energiatermelésének 16 százalékát biztosították 2020-ban, de ez az arány 2030-ra várhatóan eléri a 35 százalékot. A megújuló energiaforrások villamos hálózatba integrálásához, az ellátás minőségének és megbízhatóságának javításához azonban korszerű hálózatirányító szoftver is szükséges.

 

Az új Siemens hálózatirányítási szoftver éles indulása várhatóan 2023 végén lesz a romániai Distributie Energie Oltenia (DEO) craiovai irányítóközpontjában, mely újabb mérföldkövet jelent az intelligensebb energiahálózat üzemeltetésében.

 

 

A német vállalat Spectrum Power ADMS hálózatirányítási szoftvere több területen segíti majd a DEO munkáját: a felügyeleti szabályozástól kezdve a kieséskezelésen, az átviteli és elosztó hálózati alkalmazásokon át egészen a rövid- és középtávú terhelés-előrejelzésig. A szoftver segítségével a DEO az elosztóhálózat minden feszültségszintjét monitorozhatja és felügyelheti, valamint a PSS SINCAL megoldással megbízható szimulációs eszközt is kap a jobb tervezéshez. 

 

A modern hálózatirányítási rendszer megrendelése az intelligens mérőórákról érkező adatokat kezelő EnergyIP szoftver közelmúltbeli sikeres bevezetését követi, amely átláthatóságot biztosít az áramfogyasztók számára. A két szoftvercsomag tervezett integrálásának köszönhetően a kisfeszültségű hálózatból származó adatok segítségével tovább lehet majd optimalizálni a hálózat üzemeltetését. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17