A valóságmanipulációs eljárás laikus szemmel szinte felismerhetetlen

forrás: Prím Online, 2022. május 6. 15:46

A deepfake technológiák az évek során olyan kifinomulttá és felismerhetetlenné váltak, hogy segítségükkel teljes győzelmet lehet aratni a valóság felett – véli Földesi László, a Systemfarmer ügyvezető igazgatója. A valóságtorzítás napjainkban nem csak a szomszédban zajló háború miatt, hanem a biztonságos internethasználat szempontokból is kiemelkedően fontos. Egy 2019-es kutatás során 19 000 online elérhető deepfake videót találtak, ez a szám azóta valószínűleg megsokszorozódott.

A deepfake egy olyan technológia, amellyel némi hozzáértéssel egyszerűen készíthető akár egy ártatlan profilképből kompromittáló tartalom, azaz arcunkat bármilyen képre, videóra rá tudják élethűen illeszteni, akár videóazonosítást is lehet általa hamisítani. Mesterséges intelligencia segítségével készül, és mesterséges intelligencia segíthet a kiszűrésében is. Gyakori, hogy humorforrásként alkalmazzák a módszert, azonban nem ritka a pornográf tartalmak előállítása sem.

 

A szó maga a deep learning (gépi tanulás) és a fake (nem valóságos) összetételéből keletkezett. A technológia ebből következően mesterséges intelligencián és tanuló algoritmusok működésén alapul – lehetővé téve, hogy alternatív valóságokat kreáljunk.

 

theguardian.com

 

A veszélye abban rejlik, hogy a hétköznapi szemlélő nem veszi észre a csalást, kivéve, ha az teljesen nyilvánvaló. A technológia a kiberhadviselés során is bevetésre kerül – ez most jól látható az orosz-ukrán konfliktus kapcsán – hiszen olyan, valóságosnak ható üzeneteket és álhíreket lehet segítségével elterjeszteni, amelyek országok közötti konfliktusok elmérgesedéséhez vezethetnek, emberéleteket tehetnek tönkre.

 

A dezinformáció régóta a hideg- és forró háborús stratégiák részét képezi, mára a technológiai innováció ezt a módszert a teljes megtévesztésig fejlesztette. Hiteles, valós információforrásokat lehet hiteltelenné tenni, a deepfake megoldásokkal pedig elérhető, hogy az információt fogyasztó váljon bizonytalanná. Szerencsére a mesterséges intelligencia nem csak a támadók kezében válik fegyverré, megfelelő helyen a védekezést is hatékonyan tudja segítheti.

 

A Microsoft a közelmúltban széleskörű lépéseket tett a dezinformáció csökkentéséért, az információfogyasztó közönség tájékoztatásáért, és további partneri kapcsolatokat épít ki a megelőzés és a felhasználói edukáció érdekében. 

 

„Ugyan a deepfake nagyon komoly eszköz a dezinformációs és közvéleménybefolyásolásra alkalmas kiberháborúban, a digitális transzformációnak köszönhetően közel sem ez az egyetlen lehetőség. A Trusted News Initiative és a Microsoft globális célja az, hogy a legmodernebb technológiákat bevetve harcoljon a hiteles médiumokért, és gátat vessen az álhírek és következményeik terjedésének” – állítja Földesi.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Így használjuk biztonságosan a kijelzőket

A jó idővel jön a napsütés is, amitől gyakran nehezebb látni a kijelzőnket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk felhúzni a fényerőt, ami azonban hosszútávon káros lehet szemünknek. A HONOR összeszedett pár általános tippet arról, hogy – az időjárástól függetlenül – miként óvjuk érzékszervünket, főleg úgy, hogy egyre többet használunk kijelzőket, képernyőket.

2024. április 21. 10:29

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50