MI mesterképzésről a június közepi AI Ethiconon

forrás: Prím Online, 2022. június 2. 13:02
Öt ország tíz szervezete – négy egyetem, három kiválósági központ és három gazdasági társaság – létrehozott egy  Human-Centred Artificial Intelligence Master’s (HCAIM) konzorciumot, annak érdekében, hogy egy 60 kredites mesterképzési programot dolgozzon ki az egyetemek részére. A  képzés iránt érdeklődő hallgatók és oktatók - továbbá más érdeklődők - számára a HCAIM konzorcium angol nyelvű rendezvényt szervez 2022. június 16-17-én, az AI Ethicont, benne a félnapos Privacy Preserving Machine Learning (PPML) Hackathonnal. 

A mesterséges intelligenciát (MI; artificial intelligence, AI) alkalmazó megoldások ma már mindenütt jelen vannak, és soha nem látott mértékben alakítják át társadalmainkat. Az MI etikátlan használatának számos példája miatt egyre sürgetőbb az MI-technológiák etikus használatának jobb megértése.

Az MI emberközpontú megközelítése arra törekszik, hogy az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásával a humán értékek központi szerepet kapjanak az MI-rendszerek fejlesztése, telepítése, használata és felügyelete során.

A Human-Centred Artificial Intelligence Master’s (HCAIM) konzorcium 60 kredites mesterképzési programjának elvégzése során a hallgatók olyan ismereteket kapnak, amelyek lehetővé teszik számukra az emberi jogok védelmét tiszteletben tartó és támogató MI-innovációk létrehozását és alkalmazását, miközben kihasználják az MI-ben rejlő lehetőségeket és előnyöket a mai digitális társadalom javára.

A 2021-ben EU-támogatással elkezdődött projekt eredményeként – önállóan vagy meglévő képzésbe ágyazva – már 2022-ben elindul a HCAI mesterképzés a partnerországokban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) – a konzorcium tagjaként – kiegészítő képzésként hirdette meg a HCAI mesterképzést a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) hallgatói számára, elsősorban a mesterképzésben 2022 februárjától részt vevő mérnökinformatikusoknak.

A képzés iránt érdeklődő hallgatók és oktatók (bármely felsőoktatási intézményből!), továbbá más érdeklődők számára a HCAIM konzorcium angol nyelvű rendezvényt szervez 2022. június 16-17-én, az AI Ethicont, benne a félnapos Privacy Preserving Machine Learning (PPML) Hackathonnal. A hibrid, azaz személyes és távjelenléttel zajló kétnapos esemény rövid programja:

  • 2022. június 16., 10:00-12:00: Találkozás ipari szakértőkkel és HCAIM-vezetőkkel.
  • 2022. június 16., 13:30-18:00: PPML Hackathon.
  • 2022. június 17., 10:00-18:00: NVIDIA workshop: A Deep Learning alapjai

A PPML Hackathonon való részvételhez nincs szükség az MI és a PPML, azaz a személyes adatok védelmét biztosító gépi tanulás területén szerzett ismeretekre, de a szervezők az alábbiakat feltételezik:

  • Erős technológiai háttér, legalább alapszintű Python és/vagy R programozási tapasztalattal.
  • Legalább valamilyen általános elképzelés vagy gyakorlati tapasztalat a gépi tanulás terén.
  • Az adatvédelmi koncepciók alapvető ismerete.
  • Érdeklődés az etika és az emberiség javát szolgáló csúcstechnológia iránt.

Az általános leírást, beleértve a teljes programot, a részvételi feltételeket és a regisztráció módját a https://humancentered-ai.eu/ethicon/ oldalon lehet elolvasni. A jelenléti PPML Hackathonról és más BMEspecifikus tudnivalókról a https://hcaim.bme.hu/hu/ethicon/ weblapon lehet tájékozódni. A kétnapos rendezvény egyes eseményeire, különösen a korlátozott férőhelyes jelenléti PPML Hackathonra regisztrálni kell a https://www.eventbrite.ie/e/347039613827 webhelyen, többek között azért, hogy el tudjuk küldeni a jelenléti és távrészvételhez szükséges technikai tudnivalókat.

A BME helyi PPML Hackathon rendezvényét az E-GROUP támogatja.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17