Mesterséges intelligencia segíti a bűnözők megfékezését

forrás: Prím Online, 2022. június 15. 16:17

Mit keres egy vállalati adatkezelő rendszer a bűnüldöző szerveknél? Leginkább elkövetőket és bizonyítékokat. Ez már nem egy sci-fi film Tom Cruise főszereplésével, hanem napjainkban terjedő gyakorlat. A Micro Focus a vállalatoknál már széles körben használt, fejlett, mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó technológiája a képi és videós anyagok elemzésével a rendőrök és egyéb bűnügyi, illetve igazságszolgáltatási dolgozók feladatait is megkönnyítheti, így ők valódi munkájukra, a bűnözés visszaszorítására koncentrálhatnak.

A legtöbb krimiben csak az akciót látjuk, amikor a főhősök látványos jelenetekben, autós üldözéseken és tűzpárbajokon keresztül fogják el a gonosztevőket. Akad azonban néhány egyéb forrás, ami sejtetni engedi, hogy a nyomozók munkájában kevés az ilyen izgalmas elem. A valóság pedig az, hogy a bűnözők elkapásához, illetve elítéléséhez rengeteg munkát végeznek az íróasztal mögött: jelentéseket írnak, bizonyítékokat iktatnak és elemeznek, esetleg órák hosszat nézik biztonsági kamerák felvételeit, hogy kiszúrják a törvénysértő cselekedeteket. Az ilyen tevékenységekkel töltött idő számottevően nőtt az elmúlt évtizedekben, mivel a rend őreinek egyre több digitális anyaggal kell dolgozniuk a világszerte zajló adatrobbanás következtében. Ugyanezek a folyamatok a vállalatoknál is elősegítették a fejlett információkezelő rendszerek terjedését, amelyek már a bűnüldözők válláról is képesek levenni bizonyos terheket.  

 

Vállalatoknál már bizonyított

Az egyik legfejlettebb ilyen jellegű fájlelemző szoftvert, a ControlPointot például Magyarországon is egyre több vállalatnál használják az infrastruktúrában található adatok felderítésére, elemzésére és védelmére. Az eszköz, illetve a mögötte álló, IDOL elnevezésű mesterségesintelligencia-rendszer képes átvizsgálni a cég minden informatikai rendszerét és adatbázisát, valamint felismerni, értelmezni és elemezni a benne található adatokat, gépi tanulásra támaszkodva. A megoldás mindenféle típusú fájlban tud keresni, beleértve a képeket, videókat és hangfelvételeket. Tartalmaz optikai szövegfelismerőt, ezért ki tudja szűrni az adatokat a beszkennelt dokumentumokból és fotókból is, emellett arcfelismerő technológiával is rendelkezik, így képeken és videókon is azonosítja a személyeket. Ráadásul több mint 150 nyelvet kezel, és a különféle személyes adatokat és azonosítókat – például személyi számokat, adóazonosító jeleket vagy rendszámokat – az egyes országokra jellemző formátum szerint tudja keresni. A vállalatoknál rendkívül hasznosak ezek a funkciók, amikor azt kell felderíteni, hogy a cég teljes adathalmazából mi minősül olyan érzékeny információnak, amely felett erősebb védelmet kell megvalósítani a GDPR előírásait követve. Ugyanezek a képességek azonban rendőrök szolgálatában is praktikusnak bizonyulhatnak, más módon.

 

 

Digitális detektív segíti a munkát

A Micro Focus nemrég kialakított egy rendszert kifejezetten a bűnüldöző szervek és igazságügyi hatóságok részére, amely ugyanazt a mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó technológiát alkalmazza, ami a ControlPoint hátterét is nyújtja. Az eszköz a Law Enforcement Media Analysis (LEMA) nevet kapta, és arra optimalizálták, hogy a bűnüldözők igényeinek megfelelően kezelje és elemezze a képeket és videókat. Ezáltal hasznos funkciókkal egyszerűsíti a szakemberek munkáját nem csupán a rendőrségnél, de többek között az ügyészségeken, a honvédségnél, a titkosszolgálatoknál vagy a terrorelhárításnál is.

 

Intelligens felismerő és elemző rendszerei például rengeteg időt megspórolnak azzal, hogy előzetes vizsgálatokat készítenek, és a szakembereknek már csak ellenőrizniük kell, hogy az ő emberi szemük is ugyanazt látja-e, mint a gépé. Az eszköz képes feldolgozni a belső forrásokból származó képi és videós anyagokat, például testkamerák, fedélzeti és biztonsági kamerák felvételeit és digitális dokumentumokat, de külső forrásokat is kezel, beleértve a közösségi médiát, internetes oldalakat és televíziós műsorokat. Az analizálás során arc- és szövegfelismerési képességeket használ, ami többek között a rendszámok azonosításánál hasznos. Emellett beazonosít járműtípusokat és megadott tárgyakat is, sőt, azokat követi is a felvételeken. A rendszer ezek alapján hívja fel a nyomozók figyelmét azokra az információkra és eseményekre, amelyeket fontosnak tart a korábban megadott paraméterek alapján. A végső döntés azonban az emberek kezében van azzal kapcsolatban, hogy a feltárt tények valóban szolgálják-e a nyomozást, és használhatók-e bizonyítékként egy későbbi eljárás során. Az eszköz egységes platformot nyújt a digitális nyomozás elemzési folyamatának kezelésére: itt lehet menedzselni a manuális és az automatizált elemzéseket, illetve azok felülvizsgálatát, majd végül a jelentések készítését. A megoldás továbbá számos különféle adatbázishoz képes csatlakozni, és titkosított adatokat is tud kezelni, ezért arra is alkalmas, hogy egyesítse az adatforrásokat.

 

A LEMA a szervezeten belüli információmegosztást és együttműködést is támogatja. A bizonyítékok manuális feltöltése és megosztása egy nagyobb szervezeten belül ugyanis hatalmas terhet ró a nyomozókra, gyakran órákat vesz igénybe hetente. Ráadásul észrevétlenek maradhatnak bizonyos összefüggések és a kulcsfontosságú bizonyítékok az egyes részlegek különálló nyomozásai során, kivéve, ha egy adott információval kapcsolatban már megjelölték, hogy az közvetlenül kapcsolódik egy másik csapat vizsgálatához is. A LEMA ezt egyszerűsíti le azáltal, hogy lehetővé teszi a bizonyítékok megosztását a szervezeten belül, elősegítve a kommunikációt és az együttműködést. Természetesen a megosztás kiemelten érzékeny információk esetében szükség szerint korlátozható is.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52