Intelligens konténereket gyárt egy magyar startup

forrás: Prím Online, 2022. július 11. 18:50

Intelligens konténer rendszerének fejlesztésével mérnöki vállalatként az iKont Kft. az építőipari kivitelezés tervezés, adminisztráció, üzemeltetés és ellenőrzés feladatainak építési területre kihelyezett helyszíni megoldását és így az építőipai logisztika és az ideiglenes infrastruktúra piacának megreformálását tűzte ki célul.

Az építőipar az egyik legösszetettebb ipari/gyártási folyamatok egyike. Három szakág (építészet, gépészet, villamos) több tucat altevékenységét kell összekoordinálni a munkavégzéstől kezdve az anyagrendelésen át a logisztika szintjéig.

 

Jelenleg az összes iparág közül ez az egyik – operatív és mikro szinten – legkevésbé digitalizált terület. Míg a gépgyártásban nem újdonság az automatizáltság és a robotizáltság, sőt már a mezőgazdaságban is szoftverek irányítják a vetést, trágyázást, permetezést, addig az építőiparban – a szakemberek előrejelzése szerint – a robbanásszerű fejlődés még csak a következő években várható.

 

Az építőipari három alapvető fázis (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) közül a digitális megoldásokat egyelőre inkább a tervezés területén alkalmazzák, illetve sziget-szerűen használnak szoftvert az üzemeltetés területén. A legnagyobb hátrányban a kivitelezés területe van, hazánkban igen kis százalékban használnak szoftveres megoldásokat ezen a téren.

 

 

Pedig ez a terület olyan irányítási és logisztikai problémával küzd a teljesség igénye nélkül, mint a munkaerő, anyagfelhasználás, eszközkezelés és dokumentumkezelés.

 

A cégnél úgy vélik, hogy az építőiparban e hiány kiküszöbölésével könnyebben lehetne a folyamatokat kontrollálni és átlátni. Ezáltal jelentősen javítható lenne a teljesítményt, csökkenthetők a költségeket és még a környezetvédelmi szempontok is javulhatnának.

 

Ezért is alkottak meg az iKont csapatával egy olyan hardvert és szoftvert magába foglaló komplex konténer rendszert, amely mikro szintű kontrollt biztosít az építőipari kivitelezések számára, közvetlenül bármilyen terepre telepíthető, mozgatható és amely kezelhető, akár csak telefonos applikációkon keresztül is.

 

A cég megoldásra négy területre fókuszál az ipari megvalósítások helyszínén: anyaggazdálkodás, eszköz(szerszám) kezelés, humán erőforrás kezelés, projektkezelés, szolgáltatás kezelés, dokumentálás és riportálas.

 

Az elmúlt években más 3 sikeres pilot projekten és bérbeadáson vannak túl a hazai piacon. A hazai piaci terjeszkedés mellett a társaság tervei között szerepel továbbá, hogy növelje nemzetközi jelenlétét elősorban Közép-Kelet Európában és az USA-ban.

 

„Az Ikont egy olyan iparágat fog elektronikusan megreformálni Magyarországon, amely hosszú évtizedek óta ugyanazon elavult technológián alapul és nem követte le a piaci trendeket, sem pedig a globálisan változó és sürgető igényeket. Szeretnénk úttörők lenni a építőipari kivitelezések digitalizációjának megreformálásában, ezért jelenleg is azon dolgozunk, hogy megnyithassuk az első hazai gyárunkat, amellyel újraindulhat az iKont intelligens konténerrendszerek tömeggyártása.” – mondta el Juhász Sándor, az iKont vezérigazgatója.

Kulcsszavak: építőipar iKont

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09