30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 14. 21:20

A Bártfai Barnabás által alapított vállalkozás 1992 óta foglalkozik könyvkiadással, amely 30 év alatt több mint száz könyvet jelentetett meg, s a kötetek darabszáma jelenleg már meghaladja a 600 ezer példányt. 

Könyveikből több generáció ismerhette meg a számítógépek használatát, és kapott bevezetést a számítástechnika különböző ágainak rejtelmeibe. A kiadó alapítójának nevéhez köthető az első magyar szerzőtől származó hétköznapi embereknek szóló számítástechnika könyv is. Kezdetben még elektronikai és számítástechnikai alkatrészkészítéssel és kiadványszerkesztéssel foglalkoztak majd jöttek a közérthető nyelvezetű számítástechnikai szakkönyvek, tankönyvek, oktatóprogramok és marketing vagy hagyományos műfajú könyvek, melyekkel több díjat is elnyertek, például 2003-ban a legjobb oktatóprogramnak járó Budai-díjat. A jeles évfordulón az ünnepelt ad ajándékot az olvasóknak: a www.shop.bbs.hu webáruházban 30% kedvezménnyel valamennyi könyvet megvásárolhatjuk idén a bbs30year kuponkód felhasználásával, ahol a könyvekről részletes információkat tartalomjegyzékeket is lehet találni.

 

A BBS-INFO Kft. a regények, marketing, ismeretterjesztő, politika, gazdaság, történelem, pedagógia és utazás tematikájú könyvek mellett természetesen továbbra is foglalkozik számítástechnika oktatással, kiadványszerkesztéssel, egészségügyi dokumentumok készítésével és egyéb nyomdai munkákkal. Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarországon nincs még egy ilyen sokoldalú magánkönyvkiadó. Könyveik a szakmai sikerlisták élén vannak, köszönhetően közérthető fogalmazásmódjuknak. A ma már nem kapható, de annak idején százezer példányban elfogyott „Hogyan használjam” c. könyvüket évekig tankönyvként is használták, a 2000-es évek elején pedig tízezrek készültek fel az ECDL vizsgákra a könyveikből. A „Sosem késő” című könyvük például az idősebb generációnak nagy támasz a modern eszközök elsajátítását illetően, de ma is számos közkedvelt témájú könyvüket megtaláljuk a könyvesboltok polcain a 3D nyomtatástól kezdve, a C# programozáson, hackelésen, darkneten, grafikán és Androidon át az Exceles témákig.

 

 

30 évvel ezelőtt történt...

Informatikai kiadó lévén, összeszedtük, hogy milyen nagy események, újítások történtek 1992-ben az IT szektorban.

 

Bemutatják a Terminátor 2: Ítélet napja c. mozifilmet

James Cameron rendező 1984-es The Terminator című slágerének folytatása az Industrial Light & Magic forradalmi speciális effektusait tartalmazza. Rekord 100 millió dollárból készült, és akkoriban ez volt a valaha készült legdrágább film. Ennek a költségnek a nagy része a számítógéppel generált speciális effektusok költségeinek köszönhető a film során. A Terminátor 2 egyike azoknak a filmeknek, amelyek élesen bírálják az új technológiai és innovatív megoldásokat, illetve, hogy semmiben sem bízhatunk meg teljesen. Ekkor még nem is voltak okoskütyük.

 

A DEC bejelentette az Alpha chip architektúrát

A 32 bites VAX architektúra helyettesítésére tervezett Alpha egy 64 bites csökkentett utasításkészletű számítógépes (RISC) mikroprocesszor. Széles körben használták a DEC munkaállomásain és szerverein, valamint számos szuperszámítógépen, például a kínai Sunway Blue Light rendszerben és a svájci Gigaboosterben. Az Alpha processzorterveket végül a Compaq vásárolta meg, amely az Intellel együtt fokozatosan megszüntette az Alpha architektúrát a HP/Itanium mikroprocesszor javára.

 

Intel Paragon rendszer

Az Intel által a Caltechnél épített Touchstone Delta számítógépre épülő Paragon egy párhuzamos szuperszámítógép, amely 2048 (később több mint négyezer) Intel i860 processzort használ. A rendszer élettartama során több mint száz Paragont telepítettek, mindegyik ötmillió dollárba került. A Caltech Paragon-ját 1992-ben a világ leggyorsabb szuperszámítógépének nevezték el. A Paragon rendszereket számos tudományos területen használták, beleértve a légköri és óceáni áramlási tanulmányokat, valamint az energiakutatást.

 

JPEG szabvány véglegesítve

1986-ban nemzetközi szabványügyi szervezetek egy csoportja leválasztotta a Joint Photographic Expert Group-ot (JPEG), hogy szabványokat hozzanak létre a digitális képek számára. 1992-re a csoport meghatározta a szabályokat arra vonatkozóan, hogy mi lett a jpeg (vagy .jpg) formátum. A Jpeg tömörítés kompromisszumot tesz lehetővé a fénykép minősége és a fájl mérete között. A Jpeg ma is az egyik legnépszerűbb képformátum, és a digitális fényképezőgépek által legszélesebb körben használt formátum.

 

SanDisk SSD modul az IBM számára

Egy prototípus szilárdtestalapú lemez (SSD) modul készült az IBM általi kiértékeléshez. A SanDisk, amely akkoriban SunDisk néven volt ismert, gyártotta azt a modult, amely nem felejtő memóriachipeket használt a merevlemez-meghajtók forgó lemezeinek helyettesítésére. A SanDisk felismerte, hogy a kézi eszközök és számítógépek egyre könnyebbek és kisebbek, és hogy az SSD-modulban használt flash memória hatalmas előnyöket kínál a merevlemezekkel szemben.

 

A BBS-INFO kiadó a különleges eseményt egy 30 %-os kedvezménykuponnal ünnepli idén, amelyet a www.shop.bbs.hu webshopban a bbs30year kuponkóddal lehet felhasználni bármelyik kiadványra. Aki pedig inkább elektronikus formában szeretné magáénak tudni a könyveket, úgy ők is megtalálják a kiadó könyveit a nevesebb e-book forgalmazóknál (interkonyv, google play áruház, stb.)  Jól szemléltetik a könyvek (pl.: Excel, Word, Windows, Android kézikönyv), hogy a kezdeti időszaktól mennyit változott az informatika világa. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

A Sandberg komolyan gondolja a gaminget!

Manapság a perifériamárkák jelentős része igen nagy hangsúlyt fektet az esport felszerelések fejlesztésére. Így tesz a Sandberg is, arra törekedve, hogy az EsportsEquipment sorozat a remek árú és magas minőségű gaming termékeiről legyen ismert. A vállalat erre a filozófiára erősít rá Stealth Gamer billentyűzetével és legújabb BossBlaster gaming headsetével is.

2024. május 30. 09:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52