A Telekom ügyfelei már Szlovákiában is élvezhetik a VoLTE szolgáltatást

forrás: Prím Online, 2022. november 4. 11:21

2022. októberétől a Magyar Telekom 4G Hang-képes készülékkel rendelkező havidíjas ügyfelei élvezhetik a 4G Hang előnyeit a Slovak Telekom hálózatán, annak 4G lefedettségi területén. A Slovak Telekom 4G előfizetői pedig Magyarországra látogatva használhatják a Magyar Telekom 4G hálózatát beszédhívásokra is, arra alkalmas készülékkel és díjcsomaggal. 

2022. októberétől a HD hangminőséget biztosító VoLTE (4G Hang) technológia már roaming helyzetben is elérhető Szlovákiába (a Slovak Telekom hálózatán) utazó minden lakossági havidíjas és legtöbb üzleti havidíjas ügyfél számára, így a 4G Hang nyújtotta előnyöket, tehát a kiváló hangminőséget, gyors hívásfelépülést már nem csak belföldön élvezhetik a Telekom ügyfelek. A Magyar Telekom 2017-ben vezette be a VoLTE technológiát, a mára közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózatot már több mint 3 millió ügyfél használja beszédhívásokra is, a mobil beszédforgalomnak már több mint 70 százaléka ezen keresztül bonyolódik.

 

A VoLTE (4G Hang) esetében a hanghívás adatcsomagokban továbbítódik, a hangszolgáltatás HD minőségű és azzal párhuzamosan a 4G sebességű adatkapcsolat is biztosított. A VoLTE szolgáltatás lehetővé teszi a hívás közbeni mobilinternet használatot, így telefonálás közben is lehetséges az adatforgalmazás, például az internet (böngészés, e-mail küldés, térkép, navigáció stb.) használata. A Telekom saját, magyarországi hálózatán belül már évek óta megbízhatóan működő VoLTE (4G Hang) technológia, alkalmazása 2022 őszétől már roaming-hívások esetén lehetővé válik. Ennek első lépcsőfokaként a Magyar Telekom és a Slovak Telekom lehetővé tette, hogy a két szolgáltató hálózata közötti hanghívások is VoLTE-alapon működjenek. A technológia által használt adatkapcsolat nem jelent külön költséget az ügyfeleknek, az ügyfél csomagja szerinti adatmennyiséget nem csökkenti.

 

A szolgáltatás már alapértelmezett módban elérhető egyre több készüléken, 2022. október 10-e óta pedig sikeresen használható egy határon túli szolgáltató, a Slovak Telekom hálózatával összekapcsolva, roaming közben is. „A Magyar Telekom a jövőben további szolgáltatókkal – első körben a Deutsche Telekom Csoporthoz tartozó európai szolgáltatókkal – tervez VoLTE (4G Hang) roaming megállapodást annak érdekében ügyfeleinek nyaralásuk vagy üzleti utazásuk alkalmával se kelljen lemondaniuk az 4G hangminőség előnyeiről. Hamarosan be tudjuk jelenteni a következő olyan országot is, amellyel megvalósul az adatkapcsolat-alapú hangszolgáltatás roamingja.” – tette hozzá Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. Szőnyi András a Telekom Core Network fejlesztési szakértője a Pont Most blogon a vele készült interjúban a bevezetéssel kapcsolatban kifejtette: „Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján egyértelműen jól sikerült az éles bevezetés a havidíjjal rendelkező ügyfelek részére, és a szolgáltatás hamarosan elérhetővé válik a Domino és fennmaradó havidíjas ügyfeleink részére is. A hosszú távú cél természetesen az, hogy minél több országgal működjön a VoLTE-alapú roaming.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01