Programozók segítik a jótékonysági szervezetek munkáját

forrás: Prím Online, 2022. november 7. 17:43

A Codecool Programozóiskola csapata megnyerte a Morgan Stanley által szervezett “Kódolj egy jó ügyért” hackathont, ahol kifejezetten jótékonysági szervezetek által felvetett problémára kellett megoldást találni az informatika eszközeivel. Egyre gyakoribbak az olyan kezdeményezések, mikor a pozitív társadalmi hatás érdekében kínálják programozói kapacitásukat cégek vagy magánszemélyek. 

Ismét megrendezték Budapesten a Morgan Stanley jóvoltából a Code to Give hackathont, ahol idén aranyérmet szerzett a codecoolos diákokból álló 3 fős csapat. Nem ez az első dobogós eredmény, amit a programozó iskola diákjai érnek el, a tavalyi versenyen egy másik csapatuk ezüstérmes lett.  A hibrid rendszerben lebonyolított egy hetes verseny célja, hogy valamilyen nonprofit szervezet érdekében használják fel tudásukat a feltörekvő magyar programozók. A verseny kedvezményezettje idén a Salva Vita Alapítvány volt, akik küldetésüknek azt választották, hogy fogyatékossággal élő, vagy megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását, munkahelyi beilleszkedését, kényelmét és hatékonyságát segítsék, a foglalkoztatói oldallal közösen tervezett és végrehajtott fejlesztésekkel.

 

Az EcoSim Kft. által kialakított és lebonyolított versenyt idén azzal a felhívással indították, hogy a csapatok a Salva Vita részére alkossanak olyan online felületet, amellyel a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek álláskeresését még jobban tudják segíteni. Míg korábban az alapítvány papíron kitöltött űrlapokon és kiosztott tájékoztatókon kommunikált a fogyatékossággal élőkkel, addig egy új, akadálymentesített felületen könnyebb a jelentkezések érkeztetése, a készségek tesztelése, egyes gyakorlatok elsajátítása, és az eredmények feldolgozása. A Codecool csapata egy olyan weboldalt fejlesztett a Salva Vitának, ahol mindezek a kérdéssorok gyengénlátók részére is sokkal jobban olvashatók, illetve felolvasómodullal kiegészítve látássérültek számára is befogadhatók. Emellett a koncentrációs készséget tesztelő microsite-ot is készítettek a felülethez. A csapat a gyakorlatias megközelítéssel, az ergonomikus kialakítással, a célorientált, sokoldalúan használható struktúrával vívta ki a zsűri elismerését.

 

 

Nem példa nélküli, hogy a codecoolos diákok jótékonysági akciókban vesznek részt, hiszen mindenki emlékezhet a covid-járvány időszakában a diákjaik által ingyen vállalt nonstop call centerre, amit bármely szülő, tanár, diák felhívhatott, akinek be kellett élesíteni gépén a távoktatáshoz, vagy távmunkához szükséges videochat programot, Google Classroomot, vagy más hasonló, akkor még újdonságnak számító felületet. „Általában is külön figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk tanulók megőrizzék szociális érzékenységüket, ne felsőbbrendűen éljék meg a digitális ismereteiket, hanem igyekezzenek az analóg világot zökkenőmentesen átsegíteni a transzformáción” – meséli Boda József, a Codecool társalapítója. Egy 2022 tavaszán a Codecool tanulói körében végzett felmérés során arra keresték a választ, hogy mi motiválja őket az IT-karrier megszerzésében. A válaszadók több mint harmada jelölte meg, hogy a programozói tudását felhasználva szeretne olyan projektekben is részt venni, amivel pozitív hatással lehet a társadalomra és mások életére. Ez az indok így ötödikként szerepelt a rugalmas munkavégzés, a jobb életszínvonal, a stabil karrierkilátások, és a tudásvágy után.

 

Noha piaci statisztika nem készíthető arról, hogy milyen volumenű megrendelést váltanak ki a programozók világszerte pro bono alapon, az erre vállalkozó programozók elérhetőségeit gyűjtő közvetítő szervezetek köre évről évre bővül. A jelentkezők motivációja is sokrétű: az önfeláldozás, a segíteni akarás, a valamilyen személyes – például egészségügyi ellátás során keletkezett – tapasztalat miatt jelentkeznek sokan ilyen feladatokra. Ugyanakkor van, aki szakmai kihívásként, akár kifejezetten referencia megszerzése okán vállal ilyen programozói feladatot, hogy demonstrálja kreativitását, megvalósítsa ötletét, hatékonyságjavulást érve el egy nonprofit szervezet hagyományos tevékenységének digitalizálásával. Nem utolsó sorban techcégek, vagy fejlesztőket képző intézmények a társadalmi felelősségük ismeretében szánják erre a fejlesztői kapacitásuk egy meghatározott részét.

 

„Tény, hogy az informatikai fejlesztések árát a vállalati szféra és az államigazgatás diktálja. Ebben a versenyben nehezen jutnak fejlesztői kapacitásokhoz a nonprofit alapon működő társadalmi szervezetek. Mi több, van is egy olyan téves nézet, hogy ha klassz honlapja, fejlett mobilapplikációja van egy jótékonysági szervezetnek, akkor annak a sok pénznek lett volna jobb helye máshol. Ez tévedés!” – magyarázza Boda József. „Egy civil szervezet esetében a digitalizációval lépést tartani, az ebben rejlő működési és ezáltal költséghatékonysági lehetőségeket kihasználni megtérülő befektetés. Szerencsére az érdeklődő hozzáállás és nyitottság – ami a Codecoolnál tanulókat is jellemzi – együtt jár azzal is, hogy diákjaink időről-időre kapacitásukhoz és tudásukhoz mérten részt vesznek ilyen jótékonysági szervezeteket támogató akciókban.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

Exkluzív budapesti esemény keretében mutatták be a hazai szakmai közönségnek május 23-án, az Everguest Intelligence-t. A mesterséges intelligencia a szemünk előtt alakítja át és forgatja fel a turizmus és a vendéglátás mindennapjait. Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára. Azóta a szoftvert már nemzetközi környezetben, Bécsben, Barcelonában és Amszterdamban is bemutatták, mindenhol kitörő sikert aratva. Az eseményen szó esett az AI emberi vonatkozásairól is.

2024. május 27. 17:30

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

2024. május 27. 14:28

Sebészeti robot segíti a Széchenyi-egyetem kutatásait és a győri kórház gyógyító munkáját

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja a győri Széchenyi István Egyetem által a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt, hivatalosan május 25-én bemutatott sebészeti robot. A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek a kórház orvosai, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük pedig gyorsabbá vált.

2024. május 27. 12:59

Az ABB bemutatja „Kőbe zárt zene” sorozatának legújabb részét

Az észak-európai faházakról elsőre egy fjord partján álló színes halászkunyhó vagy egy tóra néző erdei faház juthat az ember eszébe. A svédországi Skellefteå-ban épült Sara Kulturális Központ egy hipermodern technológiával felszerelt, 20 emeletes felhőkarcoló, amely új fenntarthatósági szinteket megcélzó, innovatív megoldásokra épít, ugyanakkor alapjaiban egy faszerkezetes toronyház.

2024. május 27. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17