A Széchenyi István Egyetem oktatójáról nevezték el a Vidanet Zrt. új műszaki központját

forrás: Prím Online, 2022. december 15. 11:19

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Vidanet Zrt. győri központi távközlési géptermét. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök szinte kizárólag a Széchenyi István Egyetemen végeztek, ahol erős szakmai alapokat szereztek hivatásukhoz. Egykori tanáruk előtt tisztelegve a géptermet Honfy Józsefről, az intézmény néhai oktatójáról, a távközlési szakma korszakos alakjáról nevezték el.

A Vidanet Zrt. egy év alatt, teljes egészében saját forrásból, egy korábbi raktárépület rehabilitációjával építette ki új műszaki központját Győrben. A jövőben itt működnek többek között a tévé-, internet- és telefonszolgáltatásokért felelős berendezések. Az avatás időpontjaként a vállalat december 1-jét választotta – nem véletlenül, hiszen ez a Magyar Rádiózás Napja. 1925-ben e napon indult a hazai rádióműsor-szórás, és vele együtt a lakosság folyamatos, valós idejű, azonos információkkal való tájékoztatása elektronikus csatornán keresztül. 

 

A Vidanet Zrt. új központi távközlési gépterme. (Forrás: Vidanet Zrt.)

 

A Vidanet Zrt.-nél hagyomány, hogy minden jelentős objektumot az infokommunikációs iparág valamely neves szereplőjéről nevez el. Az új gépterem névadójaként Honfy Józsefet választották, aki az adóteljesítményében (2 MW) ma is világelsők közé tartozó solti rádióállomás építésében a létesítmény főmérnökeként működött közre 1977-ben, majd 1986-tól távközlési szakemberek generációt tanította a Széchenyi István Egyetemen, illetve jogelődjén. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök jelentős része a „Tanár úr” tanítványaként tanulhatott az antennaméretezés és a hullámterjedés mellett szakmaszeretet és a feladatokkal kapcsolatos alázatot is. A létesítményt megvalósító csapat a munkája eredményékképen létrejött produktumot méltónak gondolta arra, hogy az ő nevét viselje ekképpen: „Vidanet Zrt. Honfy József központi gépterem, Győr”. 

 

„A Vidanet Zrt. műszaki vezetése a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékén végzett, ezért a cég műszaki fejlesztései az intézményünkben megszerzett alapokra épülnek. Az, hogy a vállalat legújabb műszaki központját Honfy Józsefről nevezték el, az egykori hallgatóink részéről jelentős gesztus, tiszteletadás a nagy előd és az intézmény felé” – fogalmazott dr. Borbély Gábor, a Távközlési Tanszék tanszékvezetője. Hozzátette, Honfy József nemcsak kitűnő tanár, de igazi példakép is volt a hallgatók és az oktatótársak számára egyaránt. „Olyan oktatói képességekkel és szakmai felkészültséggel rendelkezett, amely nagy hatással volt a tanítványaira. Ő volt az, aki a solti rádióadónak az antennarendszerét és műszaki egységét felépítette, majd ezt követően számos jelentős rendszer kiépítésében tevékenykedett. Ezzel a szakmai tudással indította útjára tanítványait, köztük a Vidanet Zrt. műszaki vezetőit” – emelte ki a tanszékvezető.

 

Honfy József tiszteletére emléktáblát is avattak az átadó ünnepségen. (Forrás: Vidanet Zrt.)

 

A céggel az egyetem hosszú idő óta szoros kapcsolatot ápol, a vállalat többek között jelentős támogatást és szakmai segítséget nyújtott a műsorelosztó, illetve az egykor Honfy József által létrehozott kábeltévés labor fejlesztéséhez, ezen felül a hallgatók konzulensi lehetőségeit is bővíti a partnerség.

 

HONFY JÓZSEF (1946–2007) a Budapesti Műszaki Egyetem híradástechnikai szak és a műsorszóró oklevél, a rádióműsor-szóró és hírközlő szakmérnöki tagozat elvégzése után gyártmányfejlesztőként a Csepeli Tervező Intézetben, a Pestvidéki Gépgyárban, a Posta Rádió- és Televízió-műszaki Igazgatóságon dolgozott, ahol a rádióműsor-szóró és rádiókommunikációs rendszerek telepítése lett a feladata. Irányításával valósult meg a 2000 kW-os Solt Rádióállomás építése, a rádióműsor-szóró rendszerek fejlesztésének felsőszintű irányítása. Így például az URH-FM Petőfi műsor sztereósítása, a 100 MHz-es URH-FM frekvenciasáv magyarországi használatbavétele, a magyarországi kereskedelmi rádiózás előkészítése (Danubius, Juventus stb. rádiók). Honfy József oktatói pályája 1986-ban a Széchenyi István Egyetem jogelődjének Távközlési Tanszékén kezdődött. Közben óraadóként a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában és a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumban szakmai tárgyakat tanított, a Pannon GSM-nél továbbképzéseket tartott. Szakmai elismertsége a rádióműsor-szóró, a rádiótávközlési, a műholdas, a kábeltelevíziós és a digitális műsorszórási témákkal foglalkozó tudományos körökben és ipari területen országos jelentőségű.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Limitált szériás karórával rukkolt elő a Casio

Újra elérhető az egyik legnépszerűbb csúcsmodell, a limitált szériás MRG-B2000B-1A4, a strapabíró és elnyűhetetlen CASIO G-SHOCK karórák egyik legelegánsabb képviselője. „Ez az MR-G típus nemcsak látványában, hanem tudásában is kiemelkedik a mezőnyből” – hangsúlyozta Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. június 20. 20:36

A tanároknak a nyár olyan, mint két hónap Hawaii – vagy mégsem?

Tanárnak lenni jó, hiszen ahogy az iskolás gyerekeknek, úgy nekik is ott van a két hónap szünet a nyár közepén. Ez álomszerűen hangzik, de a valóságban egy pedagógus feladatai nem érnek véget az évzáróval, és nem a szeptemberi becsengetéssel térnek vissza a munka világába, ahogy ezt sokan feltételezik. Varga Krisztina, a Yettel ProSuli programjának szakmai tanácsadója foglalja össze, milyen a valóságban egy „tanári nyár”, és tippeket ad arra, hogy szakmától függetlenül hogyan lehet valóban pihentető a szabadság.

2024. június 20. 19:42

A Samsung The Frame kijelzői új lehetőségeket kínáltak a művészet felfedezésére az Art Basel kiállításon

A Samsung az Art Basel 2024 kiállítás hivatalos vizuális kijelző partnereként a rendezvényen mutatta be The Frame televízió családját. Az eseményt június 13. és június 16. között*  rendezték a svájci Bázel városában, a Messe Basel kiállítási központban.

2024. június 20. 18:04

Kempf Zozo Team Galaxy tag lett a Samsung 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai csapatában

A Samsung bemutatja a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok magyar Team Galaxy sportolóját: a BMX-világbajnok, Kempf Zozo csatlakozik a csapathoz. A vállalat az olimpia nemzetközi partnereként A nyitottság mindig nyer szemléletmódot képviseli, akárcsak a márka által szervezett és támogatott Team Galaxy, a sporttehetségekből álló, nemzetközi csapat.

2024. június 20. 14:53

Július 7-től nagy változás jön az újautópiacon

2024 júliusától csak olyan újonnan gyártott jármű helyezhető forgalomba Európában, ami rendelkezik az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel. Az EU-s jogszabály értelmében így minden új autónál a kötelező alapfelszereltség része kell legyen az intelligens sebességszabályozó, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszer, a vészfékjelzés, a tolatóradar, valamint az eseményadat-rögzítő, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelését is lehetővé kell tenni. 

2024. június 20. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02