A felhasználók online térben való védelmére hívta fel a figyelmet az NMHH elnöke

forrás: Prím Online, 2022. december 24. 12:50

Az online platformok szabályozása során különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre – mondta Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a digitális szakpolitikai kérdések köré szervezett spanyolországi miniszteri találkozón december 14–15-én. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) rendezvényén hazánkat az NMHH elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő képviselte. 

Koltay András a „Creating a safer online environment” című panelbeszélgetés keretében feltett körkérdésekre adott válaszaiban a digitális biztonsággal és jóléttel kapcsolatos prioritások között sorolta fel a globális közösségimédia-platformok önkényes tartalommoderálásával szembeni védelmet és a platformok tartalommenedzsmentjét végző algoritmusok átláthatóságának megoldását a DSA segítségével. Ezzel összefüggően, szintén kulcsfontosságú területként szólt a digitális írástudás és a médiaértési központok fejlesztéséről is.

 

Az NMHH elnöke a megvalósítandó célok között kiemelte a szülők számára elérhető felügyeleti és szűrőszoftverek fejlesztését, illetve azoknak az új digitális környezethez való adaptálását, továbbá a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok ellenőrzését, tiltását, a tisztességtelen reklámok és a gyermekek számára káros online tartalmak szűrését, valamint a fogyasztásra való ösztönzésük korlátozását is. A fiatalkorúakra ezen felül is számos veszély leselkedik online, amelyek ellen a védekezés hatósági cél. Ezt a feladatot látja el az NMHH Internet Hotline tájékoztató és segítségnyújtó szolgálata is, amely kulcsszerepet játszik a kiskorúakat kizsákmányoló tartalmak szűrésében és a gyermekek önmagukról készült képeivel történő visszaélés elleni fellépésben.

 

A digitális tartalmak szabályozási kihívásai között Koltay András elsősorban a kikényszeríthetőség hiányát említette: a digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós rendelet (DSA) értelmében a globális közösségimédia-platformok elleni eljárások a letelepedés helye szerinti joghatóság alá kerülnek, ami limitált mozgásteret ad a célországok érintett szabályozó hatóságainak. Az elnök kiemelte, hogy az OECD által alkalmazott tényeken alapuló megközelítés (evidence-based approach) hasznos az online gyermekvédelem területén.

 

A panelbeszélgetést Andrew Wycoff, az OECD Tudomány, Technológia és Innováció Igazgatóságának vezetője moderálta. A beszélgetésben  részt vett: Bridget Gannon, az ausztrál Infrastruktúra, Közlekedés, Regionális Fejlesztés, Hírközlés és Művészeti Minisztérium államtitkára és az online biztonsági részleg vezetője; Susannah Storey, az egyesült királysági Digitális Kultúra, Média és Sport Minisztérium főigazgatója; Kristian Bartholin, az Európa Tanács Digitális Fejlesztési Osztályának vezetője; David Frautschy Heredia, az Internet Society szervezet igazgatója; Javier Arribas Camara, a Comisiones Obreras szervezet igazgatóhelyettese.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09