Computer art és ősszámítógépek a terítéken a Neumann Társaság újranyitó informatikai múzeumában

forrás: Prím Online, 2023. február 21. 15:28

A téli szünet után márciustól újranyit a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető. Utóbbi tárlaton a magyarországi számítógépes grafika egyik úttörője, a hetvenes-nyolcvanas években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkotó  Csízy László alkotásai mellett számos, a pályája során használt komputert is kiállítanak.

Csízy László villamosmérnök (a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotója) a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője. A művész nem hisz a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

 

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2023. március 11-én, szombaton 11 órakor megnyíló Programozott grafikák tárlatot rendező Neumann Társaság is így van ezzel: szeretné a művészetet összekapcsolni a technikával, az informatikai örökséggel. Ennek jegyében az időszaki tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók megtekinthetik majd többek közt a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is.

 

ajovomultja.hu

 

A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében. 

 

Mivel 2023. március 5-étől a Neumann Társaság  ugyancsak az Agorában működő Informatika Történeti Kiállítása is újranyílik, a látogatók a mintegy 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon a hazai informatika teljes történetét feldolgozó gyűjteményt is át tudják tekinteni.

 

Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben kiállítás

 

A megnyitó időpontja: 2023. március 11., szombat, 11 óra

A megnyitó helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

 

Program:

● Házigazdai köszöntő: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója

● Neumann 120 emlékév ismertetése: Szalay Imre, az NJSZT igazgatója

● Csízy László művészete: a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyvet bemutatja Szöllősi-Nagy András, egyetemi tanár

● Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

 

További tárlatvezetéseken 2023. március 22-én 11 órától és 2023. április 19-én 11 órától  lehet részt venni.

 

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot  indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59