Computer art és ősszámítógépek a terítéken a Neumann Társaság újranyitó informatikai múzeumában

forrás: Prím Online, 2023. február 21. 15:28

A téli szünet után márciustól újranyit a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető. Utóbbi tárlaton a magyarországi számítógépes grafika egyik úttörője, a hetvenes-nyolcvanas években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkotó  Csízy László alkotásai mellett számos, a pályája során használt komputert is kiállítanak.

Csízy László villamosmérnök (a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alkotója) a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője. A művész nem hisz a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

 

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában 2023. március 11-én, szombaton 11 órakor megnyíló Programozott grafikák tárlatot rendező Neumann Társaság is így van ezzel: szeretné a művészetet összekapcsolni a technikával, az informatikai örökséggel. Ennek jegyében az időszaki tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépek is bemutatásra kerülnek. A látogatók megtekinthetik majd többek közt a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is.

 

ajovomultja.hu

 

A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében. 

 

Mivel 2023. március 5-étől a Neumann Társaság  ugyancsak az Agorában működő Informatika Történeti Kiállítása is újranyílik, a látogatók a mintegy 1200 négyzetméteren berendezett állandó kiállításon a hazai informatika teljes történetét feldolgozó gyűjteményt is át tudják tekinteni.

 

Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben kiállítás

 

A megnyitó időpontja: 2023. március 11., szombat, 11 óra

A megnyitó helyszíne: Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

 

Program:

● Házigazdai köszöntő: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agora igazgatója

● Neumann 120 emlékév ismertetése: Szalay Imre, az NJSZT igazgatója

● Csízy László művészete: a kiállítás és a Neumann Társaság támogatásával megjelent, Programozott grafikák című könyvet bemutatja Szöllősi-Nagy András, egyetemi tanár

● Tárlatvezetés az alkotóval, Csízy Lászlóval

 

További tárlatvezetéseken 2023. március 22-én 11 órától és 2023. április 19-én 11 órától  lehet részt venni.

 

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot  indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

10 NASA találmány, melyek ma már hétköznapinak számítanak

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 16:21

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09