Robotperifériák csatlakoztatása bármely ipari hálózathoz

forrás: Prím Online, 2023. április 14. 19:31

A robotoknak kiegészítőkre van szükségük a hatékony működéshez. De mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a perifériákat a gyári hálózatokhoz kapcsolják? A legegyszerűbb módja a HMS Networks használatra kész Anybus termékeinek alkalmazása, ahogyan azt az RSP is megállapította.

A gyárakban működő ipari robotok száma világszerte folyamatosan növekszik. A robotok hatékony használata és a termelékenység maximalizálása érdekében a vállalatok robotperifériákat illesztenek a robotokhoz, amik lehetővé teszik a robotok számára különböző feladatok elvégzését.

 

 

Az RSP a robotperifériák fejlesztésére, gyártására és telepítésére specializálódott. Amikor az RSP a szerszámcserélők új választékát kezdte el fejleszteni, meg kellett felelniük ügyfeleik elvárásainak, és olyan szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni a gyári hálózatokhoz. A szükséges hálózati technológia fejlesztése azonban már egy bonyolult, az RSP szakértelmén kívül eső feladat. Az RSP mindenki örömére megtalálta a HMS Anybus megoldásait. A HMS segített beágyazni egy Anybus kommunikációs interfészt a szerszámváltóba, ami lehetővé tette a kapcsolatot a gyár hálózatával, így az RSP változatlanul a világelső robotperifériák gyártására összpontosíthat.

 

Robotrendszer termékek

 

A Robot System Products (RSP) ipari robotperifériák gyártására specializálódott, amelyeket világszerte használnak az iparban. „Erősségünk az ipari robotikában közel 20 éves munka során szerzett speciális tudásban rejlik – mondta Henrik Hofström, az RSP marketingmenedzsere. – Ez a speciális tudás lehetővé teszi számunkra, hogy robusztus, sokoldalú ipari robotperifériákat készítsünk, amik segítenek a robotok rugalmasságának és termelékenységének növelésében."

 

Az RSP egyik fő termékcsaládját a szerszámcserélők teszik ki. A robothoz egy szerszámcserélőt csatlakoztatnak, ami lehetővé teszi a robot számára a szerszám gyors és biztonságos cseréjét.

 

 

A Moduflex szerszámcserélőt a robothoz rögzítik, így a robot gyorsan és biztonságosan cserélhet szerszámokat.

  

A kihívás

 

Az intelligens és összekapcsolt ipar követelményei az automatizálási folyamat minden lépését érintik. Tehát, amikor az RSP kifejlesztette a szerszámcserélők új, a kifejezetten nehéz rakományok mozgatására tervezett Moduflex sorozatát, haladniuk kellett a korral, és olyan modern szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni az automatizálási hálózatokhoz.

 

A szükséges hálózati technológia kifejlesztése azonban nem egyszerű feladat, és nem is ez tette az RSP-t globális éllovassá. „A robotika szakértői vagyunk, nem pedig az ipari hálózatépítésé – magyarázta Mats Thunell, az RSP vezető mérnöke. – Szeretnénk továbbra is a robotikára összpontosítani, ezért nem akartunk időt és pénzt fektetni egy házon belüli hálózati megoldás kifejlesztésébe, mivel az kívül esik a mi szakterületünkön. Az Anybus képében szerencsére találtunk egy jó megoldást, ami lehetővé teszi mindkét cég számára, hogy arra összpontosítsanak, amiben jók: mi a robotikára, az Anybus pedig a hálózatépítésre.”

 

Mielőtt azonban ismertetnénk a hálózati megoldást, ismerjük meg az RSP követelményeit.

 

Az RSP hálózati követelményei

 

A robotok szabadon mozognak a gyáron belül, ezért a perifériáknak a lehető legkompaktabbnak és vezetékmentesnek kell lenniük. A szerszámcserélő kompakt formájának megőrzése érdekében az RSP a hálózati technológiát inkább a szerszámcserélőbe ágyazta be. Az RSP-nek olyan adatkommunikációs interfészre is szüksége volt, ami a hálózati protokolltól függetlenül bármely gyári rendszerhez ehetővé tette a könnyű és megbízható csatlakozást.

 

 

Henrik Hofström az RSP és Samuel Alexandersson, a HMS szakértői.

  

Az Anybus CompactCom-ról

 

Az Anybus CompactCom minden hálózati követelménynek megfelelt.

 

Beágyazott kialakítás

 

A szerszámcserélő kompakt méretének megőrzése és az extra kábelek elkerülése érdekében az RSP az Anybus CompactCom B40-et választotta. Az Anybus CompactCom B40-et a szerszámcserélő nyomtatott áramköri lapjához (NYÁK) csatlakoztatták.

 

Bármilyen hálózatra csatlakozik

 

Létezik egy CompactCom minden nagyobb terepibuszhoz vagy ipari Ethernethez, és bármely CompactCom könnyen cserélhető egy másik CompactCom-ra, ami lehetővé teszi az RSP számára, hogy a hálózati protokolltól függetlenül bármilyen gyári rendszerhez csatlakozzon. Ahogy Henrik megjegyezte, ez új piacokra való terjeszkedés lehetőségét nyitja meg: „a PROFINET-tel kezdtük, de új piacokat is megcélozhatunk, mivel minden nagyobb hálózathoz létezik Anybus CompactCom.”

 

Egyszerű és megbízható

 

Az Anybus CompactCom használatra kész és könnyen telepíthető, csökkentve az új termékek piacra kerülésének idejét. A díjnyertes Anybus NP40 ipari hálózati processzor biztosítja, hogy a CompactCom az igényes teljesítmény-, megbízhatóság- és biztonsági követelményeknek is megfeleljen.

 

„Nem tudtuk volna ilyen egyszerűen kifejleszteni a Moduflex sorozatot az Anybus CompactCom nélkül – foglalta össze Henrik Hofström. – Az Anybus CompactCom egy nagyszerű termék. Megbízható ipari hálózati kommunikációt biztosít, és könnyen használható.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50