Új digitális lábakon áll a PEZ

forrás: Prím Online, 2023. május 10. 20:33

Minnie egér, Harry Potter és Vilmos herceg – egy dolog biztosan közös bennük: mindannyiukról készült PEZ cukorkaadagoló “fej” is. Ahhoz, hogy a kultikus figurák és a hozzájuk tartozó édességek szerte a világban örömet szerezhessenek kicsiknek és nagyoknak, kifinomult gyártási és értékesítési rendszerre van szükség. A vállalat ezért új, digitális alapokra helyezte működését az SAP S/4HANA Cloud rendszerének segítségével.

A PEZ Csoport a világ 100 legnagyobb édességgyártó vállalatának egyike, székhelye az ausztriai Traunban található. A világhírű PEZ cukorka először borsmenta ízben készült, neve is a német "Pfefferminz", azaz borsmenta szó első, középső és utolsó betűjéből állt össze, és eredetileg dohányzásról leszoktató termék volt felnőtteknek. Az ikonikus, téglalap alakú cukorkák mellett a vállalat vitaminos pezsgőtablettákat is gyárt. Termékei több mint száz országban kaphatók. A cég számára Európa és az Egyesült Államok mellett Japán és Ausztrália is fontos piac, és 2019-ben Kínában is sikerrel jelentek meg a termékek. A vállalat évente mintegy 90 millió adagolót és 5 milliárd cukorkát ad el. A PEZ-nek világszerte mintegy 900 ember dolgozik. 2010-ben egyébként az anyacég Magyarországra, jánossomorjai üzemébe telepítette át ausztriai gyártását.

 

A növekvő sikerrel idővel a belső folyamatok is egyre összetettebbé váltak. A vállalat most új vállalatirányítási rendszerrel lép a digitális jövőbe, ehhez az SAP-t, illetve közvetlenül a Phoron SAP tanácsadó céget hívta segítségül.

 

"Több mint 100 országban dolgozunk együtt értékesítési partnerekkel. Az egyes forgalmazóktól megrendeléseket kapunk, amelyeket a gyártásnak kell továbbítanunk, és három üzemünkben legyártanunk" – mondja Silke Huber, a PEZ pénzügyi, kontrolling és informatikai vezetője. Ehhez az útvonaltervezéshez a vállalatnak volt egy áruforgalmi rendszere, amely a pénzügytől, könyveléstől elkülönülten működött. Ezt a két területet egy új rendszernek kellett egyesítenie minden termelési helyszínen egyidejűleg. Emellett a speciális jogi keretfeltételek is nehézséget okoztak. "Ahogy minden élelmiszernél, úgy a PEZ cukorkák esetében is követelmény a nyomonkövethetőség. Mindig tudnunk kell bizonyítani, melyik nyersanyagot melyik tételben használtuk fel. A folyamatot eddig kézzel naplóztuk, és ezt szerettük volna digitális alapokra helyezni" – magyarázza Silke Huber.

 

 

„A piaci versenytársak, a természeti katasztrófák, az ellátási lánc ingadozása és a változó fogyasztói igények miatt a vállalatoknak változniuk kell, ha versenyezni akarnak. Az FMCG szektor cégei egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ügyfelek közvetlen fogyasztói csatornákon keresztüli kiszolgálására, a vásárlási élmény fokozására, az ellátási láncok teljes működési rugalmasságára, a fogyasztók etikus igényeinek kielégítésére, valamint a fenntartható vásárlás ösztönzésére. Amit az SAP nyújt ezeknek a cégeknek, az nem más, mint egy professzionális, a működési és értéklánc teljes egészét lefedő, felhőalapú technikai háttér, hogy a vállalatok ezekre az innovációs tevékenységekre és döntésekre koncentrálhassanak” – tette hozzá Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. 

 

A kihívásokra a PEZ Csoport az SAP rendszerében találta meg a megoldást. Az SAP S/4HANA Cloud, Private Edition egy testreszabott felhőalapú ERP-megoldás, amely rugalmasan alkalmazkodik a vállalat egyedi átalakulásához. Ezt kiegészítve a Business Technology Platform támogatja a cég versenyelőnyének erősítését a további követelmények feltérképezésével, a saját alkalmazások fejlesztésétől kezdve az SAP- és nem SAP- ökoszisztémában található különféle szolgáltatások integrálásáig.

 

Az SAP S/4HANA Cloud-nak köszönhetően ráadásul az egész vállalat papírmentessé vált. Most már a keveréstől a préselésen át a csomagolásig minden gyártási folyamat egységesen és digitálisan zajlik az összes helyszínen és gyártósoron. Integrálták a minőségbiztosítást is, a nyomonkövethetőséget digitalizálták, az áruforgalom-gazdálkodást pedig összekapcsolták a pénzügyi könyveléssel.

 

A PEZ-csoport nagyon rövid idő alatt tette meg ezt a nagy lépést a digitális jövő felé, ez pedig nem utolsósorban erős partnerének, a Phoron Consultingnak köszönhető. A nemzetközileg aktív SAP-tanácsadó vállalat a megrendelővel együtt választja, fejleszti ki a megfelelő SAP-megoldást, és egészen az üzembe helyezésig segíti ügyfeleit. "A Phoronnak sikerült elérnie, amit nem gondoltunk volna: hat vállalati kódot párhuzamosan, mindössze tizenkét hónapos átfutási idővel helyeztek éles üzembe" – mondja Silke Huber.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50