Íme a különböző parkolási üzemmódok előnyei!

forrás: Prím Online, 2023. május 20. 15:07

Találtál már karcolást, kisebb horpadást vagy komolyabb sérülést a parkoló autódon? Valószínűleg most sokan igennel válaszolnak. Sajnos az őrzött parkoló sem jelent garanciát, hiszen itt is bármi megtörténhet. Nem láthatod előre a kellemetlenségeket, amit azonban tehetsz, hogy beszerelsz az autódba egy parkolási üzemmódra képes fedélzeti kamerát, hogy bármikor rekonstruálni tudd a történteket.

A parkolási üzemmód az egyik legfontosabb kiegészítő funkció, amit egy menetrögzítő kamera kínálhat. A készülék parkolás közben figyeli a jármű környezetét, és akkor indítja el a felvételt, amikor a lencse látóterében ütközést vagy mozgást érzékel. Ennek köszönhetően pedig visszanézheted a felvételen, hogy mi vagy ki okozhatta a kárt a parkoló autódban.

 

Passzív parkolási mód – Nem kerül sokba

 

A passzív parkolási mód általában az alacsonyabb árkategóriájú készülékekben található meg. A motor leállításakor a kamera készenléti üzemmódba kapcsol, de a beépített G-érzékelő továbbra is aktív marad, és reagál a rezgésekre, amelyeket például egy ütközés vagy akár az autód mellett álló másik kocsi ajtajának erősebb becsapódása okoz. Néhány cég, mint például a Mio, a kameráit különböző érzékenységi beállítással látja el a parkolási és a vezetési üzemmódhoz, így álló helyzetben a szenzor érzékenyebb lesz. Amikor a G-szenzor ütést jelez, a kamera kb. 5 másodperc múlva bekapcsol, és elindítja a felvételt. Mindehhez a kamera beépített akkumulátorának energiájára van szükség, amelynek kapacitása függ a rögzítést kiváltó eseményektől és a hőmérséklettől.

A Mio MiVue C545 is rendelkezik passzív parkolási móddal, így a készülék akkor is vigyáz az autódra, amikor te nem vagy ott. A kamera Full HD 1080P rögzítést kínál 60 fps képsebesség mellett, a tisztább és élesebb képeket pedig a HDR funkció biztosítja. Jó tudni, hogy a MiVue C545, akárcsak a többi passzív üzemmódra képes Mio kamera, aktív parkolási módra is képes lehet.

 

Aktív parkolási mód – Nem meríti le az akksit

 

Ebben az esetben a kamera működéséhez a jármű akkumulátorából származó, a motortól független parkolási tápegységre van szükség, amilyen például a Mio MiVue SmartBox III. Ez az eszköz védelmet nyújt a lemerülés ellen, és a gyújtás kikapcsolásakor jelez a kamerának, hogy parkolási üzemmódba kapcsoljon. Ráadásul azt is megakadályozza, hogy az autó akkumulátora lemerüljön! Így a fedélzeti kamera készenléti idejét csak az autó akkumulátorának kapacitása korlátozza. A felvétel pedig azonnal elindul, amint a készülék ütközést vagy mozgást érzékel a jármű előterében.

A Mio MiVue C588T Dual első kamerája is rendelkezik aktív üzemmóddal. Ez a modell Full HD 1080p felbontású videót készít, és figyelmeztet, ha túlléped a megengedett sebességet vagy sebességmérő kamerára számíthatsz az út mentén.

 

Time-lapse parkolási mód – Kevesebb memóriát foglal

 

Ha ilyen kamerád van, akkor történjen bármi, a készülék másodpercenként készít egy képet, majd az így kapott képeket time-lapse filmmé alakítja. Bár a felvétel kevesebb helyet foglal el a memóriakártyán, de a többi parkolási módhoz képest az események kevésbé lesznek részletesek.

 

 

A Mio menetrögzítő kameráinál a time-lapse mód az aktív móddal kombinálva további 20 másodpercnyi eseményfájlt ment el. Ilyen modell például a Mio MiVue 886, amely ráadásul 4K felbontású videót rögzít, HDR móddal, 1/1,8” érzékelővel, és akár 160°-os látószöggel rendelkezik.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50