Hét éremmel és három különdíjjal tértek haza a magyar diákcsapatok a RoboCup Junior Európa-bajnokságról

forrás: Prím Online, 2023. június 15. 12:45

Hazatértek a magyar csapatok az idén Horvátországban megrendezett RoboCupJunior Európa-bajnokságról: a rangos ifjúsági robotikai versenyen Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezést szerzett, a legkisebbek kategóriáján belül pedig egy szegedi diákcsapat robotszínháza bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok az elmúlt napokban egy fontos nemzetközi versenyen, a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon bizonyították tudásukat. Magyarországról összesen tizenkét csapat vett részt az Eb különböző versenykatóriáiban, közülük heten szereztek érmet, további három csapat pedig különdíjban részesült.

 

Abán Csaba és tanítványai

 

A robotikai bajnokságok (Eb és Vb) hazai előválogatóit tizenhat éve Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke koordinálja, aki az idei szereplés kapcsán a következőket mondta el: „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén minden korábbinál több magyar csapat indulhatott a RoboCup Junior Eb-n. Tapasztalataink szerint a hazai diákok már jóval 10 éves koruk előtt érdeklődnek a robotika iránt, így örvendetesnek tartjuk, hogy idén már 5-9 évesek számára is külön ligát indítottak a horvát szervezők, amelyet épp az egyik magyar, a szegedi csapat nyert meg. A már ilyen fiatalon rutint szerző diákjaink néhány év múlva nagyobb eséllyel indulhatnak a 14 évesnél idősebb gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior világversenyen is.”

 

Özvegy Judit és tanítványai

 

Dobogós az összes magyar mentőrobotos csapat

 

A Rescue robotok kategóriában versenyző csapatok robotjai katasztrófaszimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat. 2023-ban a Baptista Szeretetszolgálat minden e kategóriában induló csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket – mentoruk Abán Csaba, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

 

 

A Rescue Line Entry U14-es kategóriában a Fazekas Kristóf, Tuka Ákos összetételű, 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat magabiztos teljesítménnyel, a versenyt végig vezetve szerezte meg az újabb Eb I. helyezést. A Rescue Line liga I. helyezettje lett az AGORA Tudományos Élményközpont A.S.C nevű csapata Debrecenből. Csapattagok: Eigner Bendegúz, Ráthonyi Levente. Mentor: Soha Rudolf Ferenc.

 

A haladó Rescue Line ligában az idei évben először induló, a kategória élmezőnyét tekintve nagyon rövidnek számító, egy évnél kevesebb robotfejlesztési időszakkal rendelkező Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna összeállítású Lightning csapat vett részt. Végig az élmezőnyben versenyezve végeztek a kategória előkelő Eb II. helyén. A Rescue Maze Entry U19-es versenyszámban a még csak 11-13 éves Bagi Péter és Szél Nikolett alkotta Lightning_E csapat tagjai szerezték meg a kategória Eb III. helyét. 

 

 

Szegedi csapat robotszínháza volt a legjobb

 

A bajnokságon OnStage First Steps kategória is indult az 5-9 éves versenyzők számára a Robotszínház mezőnyében: ezt egy szegedi csapat nyerte meg,  Özvegy Judit tanítónő diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapatának tagjai: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence.

 

Az Irinyi Károly Általános Iskola Ve-Do csapata Esztárról a Soccer Entry ligában a II. helyen végzett. Csapattagok: Szilágyi-Nagy Veronika és Zsiga Dóra Eszter. Mentor tanár: Czár Krisztián A CoSpace Preliminary kategóriában a II. helyet szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Dinos nevű csapata. A csapat tagjai: Papik Dalma, Kovács Gréta és Vegera Letícia. Mentor : Pacsuta Tibor.

 

 

A különdíjas csapatok

 

A budapesti Eötvös Gimnázium Kreatív Műhelyének Roboteam csapata OnStage First Steps ligában: Best Innovation különdíjban részesült, míg a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének BLM-Starters csapata Soccer Entry ligában Best Hardware Solution különdíjat kapott. Ugyanezzel a különdíjjal ismerték el a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Agóra Robotics nevű csapatának szereplését is, amely a Rescue Maze ligában indult.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50