Természetfotó kiállítással ünnepelték a Hortobágyi Nemzeti Park 50. születésnapját

forrás: Prím Online, 2023. július 4. 19:26

Átadták a Varázslatos Magyarország és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében megvalósult Varázslatos Hortobágy fotópályázat, illetve az Igazgatóság 50 év a mi szemünkkel pályázatának díjait, valamint megnyitották a pályamunkákból rendezett természetfotó kiállítást 2023. június 29-én, a debreceni Kölcsey Központ Bényi Galériájában.

Hazánk elsőként alapított nemzeti parkja 2023-ban ünnepli fennállása 50. évfordulóját. Természeti értékei a múltban és a jelenben is legendásak, egy olyan egyedi tájat őriz Európa közepén, melynek nincs párja: „egy darab Ázsiát Európa szívében”.

 

Kocsis Ferenc: Hajnali kihúzás
 

A Varázslatos Magyarország a fennállása óta, immár 14 éve gyümölcsöző kapcsolatot ápol a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, egymás munkáját kölcsönösen támogatva képviselik a magyar természetvédelem ügyét. A két szervezet a jubileum kapcsán Varázslatos Hortobágy címmel közös fotópályázatot hirdetett. A szervezők olyan természetfotókat vártak, amelyek hűen mutatják be a Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának biológiai sokszínűségét, fókuszban az ott élő állat- és növényvilággal, a hortobágyi tájakkal és természeti jelenségekkel, valamint olyan képeket is, melyek a világörökségi helyszínen máig élő pásztorkultúrát és a hagyományos állattartáshoz kapcsolódó életképeket, portrékat és emberi sorsokat ábrázolnak. A pályázatra több mint 300 alkotás érkezett, melyeket a VM szakmai zsűrije: Máté Bence, Potyó Imre, ifj. Vitray Tamás, Szilágyi Attila és Suhayda László értékelt.

 

Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon
 

A rangos debreceni kulturális helyszínen, a Kölcsey Központban megrendezett díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségén majdnem kétszáz természetfotós és természetkedvelő gyűlt össze. Az est háziasszonya Szalai Andrea, a Bényi Galéria kulturális menedzsere volt, a rendezvényt dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere nyitotta meg, majd Kövesi Eszter, a Varázslatos Magyarország ügyvezetője és Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket. Ezután került sor a díjátadóra, ahol a VM négy különdíjat adott át, majd az első három helyezettnek gratulált. Az Igazgatóság szintén átadta a saját kollégáinak rendezett fotópályázat díjait.

 

Szilágyi Attila: Pásztortűz
 

A Bényi Galéria impozáns terében megrendezett fotókiállítás egy reprezentatív válogatást mutatott be a díjazottak és a pályázók képeiből, amelyeknek köszönhetően a látogatók betekintést nyerhettek a Hortobágyi Nemzeti Park életének változatos élővilágába, valamint a hagyományos pásztorkultúrába.

 

Díjazottak

 

A Varázslatos Hortobágy fotópályázat díjazottjai:

1. helyezett – Kocsis Ferenc: Hajnali kihúzás

2. helyezett – Derencsényi István: Rackák naplementében

3. helyezett – Ambrus Tímea: Hozzád indulok

 

Különdíjasok – Bella László: Aurora Borealis a Hortobágyon, Borza Sándor: Terített asztal, Gyenti Balázs: Helyfoglalás, Dósa László: Nászruha

 

Az 50 év a mi szemünkkel fotópályázat díjazottjai:

1. helyezett – Szilágyi Attila: Pásztortűz

2. helyezett – Szilágyi Attila: Reggeli üdvözlés darumódra

3. helyezett: Szilágyi Attila: A harag napja

 

Portfólió-díj – Habarics Béla

 

Különdíjasok – Simay Gábor, Habarics Béla, Szilágyi Attila

 

Kiállítók: Ambrus Tímea, Bella László, Borsányi Attila Cirkos Sebestyén, Csörögi Dóra, Derencsényi István, Dósa László, Dr. Barsi Ernő. Dr. Horváth Erzsébet, Dr. Kiss Marianna, Fáth Ádám, Gesztelyi-Nagy György, Gyenti Balázs, Habarics Béla, Karay Zoltán, Kékesi Henriette, Kéri Tamás, Kocsis Ferenc, Lisztes László, Litauszki Tibor, Pompola Krisztián, Simay Gábor, Szilágyi Attila, Sztricskó Tamás, Tar János, Tonomár Mónika, Tóth László, Vida István Tamás, Vojtnics József, Zvarga Gábor, Zsila Sándor

 

A kiállítás ingyenesen látogatható július 30-ig, naponta 10-től 18 óráig, esti rendezvények alkalmával 19 óráig.

Nyitókép: Kiss Lóránt

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09